Günün Ajandası
Türkiye Dış Ticaret Dengesi (Nisan): Türkiye Dış Ticaret Dengesi Mart ayında 8.34 milyar $ açık verdi. Şubat ayı verisinin açıklanması bekleniyor. (10:00)
Euro Bölgesi Tüketici Güveni (Mayıs): Tüketici güveni, tüketicilerin ülke ekonomisiyle ilgili eğilimlerini ve değerlendirmelerini ölçer. Tüketim alışkanlıkları ve gelecekteki harcama ve tasarruf eğilimleri hakkında bilgi verir. Veri ön yayın ve nihai veri olmak üzere her ay iki kere açıklanır. Nisan ayında -17.4 seviyesinde gerçekleşen nihai verinin Mayıs ayı ön verisinin -17.4 düzeyinde açıklanması bekleniyor. (17:00)
ABD Tüketici Güveni (Mayıs): Tüketici güveninde artış ya da azalma yaşanması, ilerleyen süreçte tüketim kanalıyla birlikte enflasyonda değişimin ne yönde olacağı ve Fed’i politika hedeflerine yaklaşıp yaklaşmayacağı konusunda sinyal verebilir. ABD tüketici güveni verisi Nisan ayında 101.3 seviyesinde geldi. Piyasada Mayıs ayına yönelik oluşan beklenti 99 olarak açıklanacağı yönünde. (17:00)
Ekonomik Gelişmeler
Türkiye
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk işlem gününde ilk fiyatlamalarda kurda yukarı yönlü bir tepki görülürken, Borsa yükselişle açıldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), doğalgazın bir ay ücretsiz verilmesi nedeniyle Mayıs ayında TÜFE hesabında "sıfır fiyat" yönteminin uygulanacağını duyurdu.
Ekonomik güven endeksi Mayıs ayında yüzde 1,4 artarak 103,7 değerini aldı.
ABD
ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi çoğunluktan bazı üyeler, 31,4 trilyon dolarlık borçlanma tavanının artırılması konusunda Biden ile McCarthy arasında varılan anlaşmaya karşı çıkıyorlar. Cumhuriyetçiler içindeki bu muhalefetin borçlanma tavanını artırımına yönelik tasarının Kongre'den geçişinin pürüzsüz olmayacağı değerlendirmelerini getirdi.
ABD Başkanı Joe Biden, Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile üzerinde anlaştıkları borçlanma tavanı tasarısının Kongre'den geçeceği konusunda iyi hissettiğini söyledi.
Avrupa
Avrupa'da doğalgaz fiyatları 2021 ortasından bu yana en düşük seviye olan 25 euronun altına gerilerken uzmanlar Çin'in LNG talebindeki düşüşe bağlı olarak fiyatların 20 euronun altına gerileyebileceğini belirtiyor.
Asya
Morgan Stanley, Çinli tüketicilerin Kovid-19 öncesi harcamalarına yakın zamanda geri dönmeyeceklerini öngörüyor. Bu durum Starbucks gibi uluslararası markalar için bir sorun teşkil edebilir.
Çin’in ekonomiyi desteklemek amacıyla ileri teknolojik ürün üreten şirketler için yeni vergi teşvikleri planladığı aktarıldı.
Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, yüzde 2 enflasyon hedefinin sürdürülebilir şekilde başarılmasından hala biraz uzakta olduklarına işaret ederek ultra gevşek para politikasını sabırlı şekilde devam ettireceğini söyledi.
Japonya'da işsizlik oranı Nisan'da yüzde 2,6'ya geriledi.
Forex Yorumları
Ons altın destek arıyor
Ons altının gündeminde borç limiti sorunu yer almaya devam ediyor. Sorunun gündemde yer almaya devam etmesi de dolar endeksini güçlendirerek ons altında baskı yaratıyor. Dün ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi çoğunluktan bazı üyeler, 31,4 trilyon dolarlık borçlanma tavanının artırılması konusunda Biden ile McCarthy arasında varılan anlaşmaya karşı çıkıyorlar. Cumhuriyetçiler içindeki bu muhalefetin borçlanma tavanını artırımına yönelik tasarının Kongre'den geçişinin pürüzsüz olmayacağı değerlendirmelerini getirdi. Tüm bu gelişmeler ışığında güçlenen dolar endeksi devam ediyor. Ons altın spotta analizin yazıldığı sırada Mart ayından bu yana en düşük seviyeden işlemden geçiyor. Bugün ABD'den gelecek olan konut fiyat endeksi ve tüketici güveni verisini takip ediyor olacağız.
Teknik Analiz: borç tavanı krizi ile ilgili net bir çözüm olması Ons Altın için yeniden 1990 seviyesine doğru yükselen fiyat hareketinin devamının gelebileceği ihtimalini güçlendirebilir. Buna karşın Dolar endeksinde güçlenme hareketinin devamı halinde 1906 seviyesine doğru bir baskı oluşabilir.
Destekler:1920/1906/1886
Dirençler:1950/1960/1990
Petrolde yatay seyir devam ediyor
Petrol fiyatları ABD tatili sonrasında güne düşüşle başladı. ABD’de borç tavanı çıkmazının yavaş yavaş sonuna doğru gelindiği ifade ediliyor. ABD Başkanı Joe Biden ve Meclis Başkanı Kevin McCarthy gerçekleştirdikleri görüşmede Çarşamba günü meclise sunulacak öneride milletvekillerinin olumlu oy kullanması için çalışacaklarını belirttiler. 4 Haziranda gerçekleşecek olan OPEC+ toplantısı ise petrol için başka bir belirsizlik. Arz kesintisi kararı çıkıp çıkmayacağı belirsizken kararın ne yönde çıkacağı yönünde beklentilerin oluşması petrol fiyatlarına yön verebilir. Piyasa bugün ABD’den gelecek Tüketici Güveni verisini takip ediyor olacak.
WTI Teknik Analiz: Ham Petrol 22 günlük ortalaması ve 50 günlük ortalamasının arasında fiyatlanmaya devam ediyor. 22 günlük ortalama olan 72,00 seviyesi destek görevi görmeye devam ediyor. Yukarı yönlü hareketlerde ise 50 günlük ortalama olan 74,81 seviyesi direnç seviyesi olabilir.
Destekler: 72,00 / 71,63 / 71,24
Dirençler: 73,69 / 74,81 / 79,63
BRENT Teknik Analiz: Brent Petrol 22 günlük ortalamasından destek bulmasının ardından 76$ üzerinde fiyatlanıyor. Yukarı yönlü hareketlerde 50 günlük ortalama olan 78,96 seviyesi direnç seviyesi olabilir. Geri çekilme hareketlerinde ise 22 günlük ortalaması olan 75,98 seviyesi destek görevi görebilir.
Destekler: 75,98 / 75,73 / 73,16
Dirençler: 77,38 / 78,75 / 83,05
EURUSD desteğine yakın
Küresel piyasalarda gözler yeniden Fed toplantısına çevrildi. Borç tavanına ilişkin olumlu gelişmelerin ardından piyasalar Fed’in faiz artırımlarına yeniden devam edeceğine yönelik fiyatlama içine girdi. Her ne kadar Fed Eyalet Başkanlarından karışık sinyaller gelse de bu toplantıda 25 baz puanlık faiz artırımı gelebileceğini beklemekteyiz. Piyasa fiyatlamasına baktığımızda Dolar Endeksi (DXY) yaklaşık iki hafta önce 101 seviyesindeyken 104.50 seviyelerine ulaştı. Bu, EURUSD paritesindeki baskıyı net olarak açıklıyor. Bununla birlikte borç tavanı krizi son düzlüğe girmiş gibi görünüyor. Ön anlaşmaya varılmasına ilişkin takvim netleşmiş gibi görünüyor. Dün kapalı olan ABD piyasaları sonrası bu haber ABD hisse senetlerine olumlu yansıdı. Gelişmeler ABD dolarındaki ve küresel piyasalardaki risk iştahını belirleyecek. Şimdilik EURUSD için baskı sürecek gibi görünüyor.
Teknik Analiz: EURUSD paritesi kısa vadeli yükselen trendi aşağı yönde kırdı ancak 50 haftalık ortalaması olan 1.0450 seviyesinin hala üzerinde. Dolar endeksinde yaşanan yukarı yönlü hareket EURUSD paritesini baskılıyor. Parite henüz bir düşüş trendine geçmedi ancak momentum kaybediyor. Paritenin yukarı yönde hız kazanması için öncelikle 1.0790 seviyesinin üzerini mesken edinmesi şart. Ancak böyle bir durumda yeniden 1.10 seviyelerine doğru yükseliş görmemiz mümkün olacak. Kısa vadede baskı devam edebilir. 1.0530 seviyesi ana destek olarak izlenebilir.
Destekler: 1.0630 / 1.0530 / 1.0450
Dirençler: 1.0790 / 1.0870 / 1.1000
DolarTL pozitif seyrini sürdürüyor
Haftasonu gerçekleştirilen seçim ile birlikte siyasi belirsizlik son bulmuş oldu. Önümüzdeki süreçte özellikle yeni ekonomi kadrosu ve politikaları ana gündem maddesi olarak takip edilecektir. Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Kurul politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir. Beklenti yüzde 8,5 kalması yönündeydi. Yapılan açıklamada asrın felaketi öncesindeki öncü göstergeler 2023 yılının ilk çeyreğinde iç talebin dış talebe kıyasla daha canlı olduğuna ve büyüme eğiliminde artışa işaret etmekteydi. Güncel veriler deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin beklenenden hızlı toparlandığını göstermekte olduğunu ifade etti. Küresel tarafta ise ABD'de borçlanma tavanı krizi sona erdi. Haziran ayında kalan son paraların da biteceğine yönelik açıklamaların ardından ABD Başkanı Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy yaptıkları toplantıda federal borçlanma tavanının artırılması konusunda nihai anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Biden "İyi haberlerimiz var, Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy ile konuştum. Partiler üstü bir bütçe anlaşmasına vardık" ifadelerini kullandı.
Teknik Analiz: USDTRY paritesi ana resimde yükselen kanal içerisinde hareketini sürdürüyor. Geniş bant aralığı olarak izlediğimiz bant aralığının üstünde ılımlı pozitif hareketini sürdürmektedir. Genel hareket eğiliminin pozitif yönde olduğunu izliyoruz. Teknik seviye olarak 20.30 seviyesini takip ediyoruz. Bu seviye üzerinde 20,50 seviyesi takip edilebilir. Aşağı yönlü harekette ise 20,00 seviyesi destek olarak izlenebilir.
Destekler: 20.00 \ 19.75 \ 19.50
Dirençler: 20.30 \ 20.50 \ 20.70
EURTRY Teknik Seviyeler
Destekler: 20.90 \ 20.65 \ 20.40
Dirençler: 21.65 \ 21.85 \ 22.00
Viop Kontratları
Endeks Kontratı
30 endeks VIOP kontratı, spot BIST30 endeksindeki sert yükselişe paralel, haftanın ilk gününde de yükselişini sürdürdü. Bugün kontratta spot BIST30 endeksindeki 5300 seviyesi takip ediliyor olacak. Spot BIST30 endeksi dün deneyip geçemediği 5300 seviyesinin üzerinde tutunabilirse kontratta yukarı yönlü hareketin devamı beklenebilir. Buna karşın spot BIST30 endeksinde risk iştahının azalmasıyla birlikte oluşabilecek 5200 seviyesi altındaki fiyatlamalarda ise kontratta kar satışları hızlanabilir.
Spot Endeks teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Dirençler: 5300/ 5400 / 5550
Destekler: 5200 / 5100 / 5050
Dolar Kontratı
DolarTL uzun süredir takip ettiğimiz bant aralığının üstünde pozitif hareketine devam ediyor. Gün içi işlemler oldukça düşük bir hacimde gerçekleşiyor. Kontratta spottaki 20.00 seviyesi stop loss alınarak uzun pozisyonlar takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketin devamında ise 20.30 seviyesi direnç olarak izlenebilir.
Spot DolarTL teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler: 20.00 \ 19.75 \ 19.50
Dirençler: 20.30 \ 20.50 \ 20.70
Ons Altın Kontratı
Ons altın VIOP kontratında mevcut kısa pozisyonlar korunabilir. 1920 seviyesinin altındaki kapanışlarda ilave kısa pozisyonlar denenebilir. 1950 seviyesi üzerindeki kapanışlarda stop loss kullanılarak uzun pozisyonlar eklenebilir. 1990 seviyesi üzerindeki kapanışlarda stop loss kullanılarak ilave uzun pozisyonlar denenebilir.
Spot Ons altın teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler:1920/1906/1886
Dirençler:1950/1960/1990
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.