Günün Ajandası
Türkiye TÜFE (Eylül): Tüfe, enflasyon değişimini ölçmek için kullanılan önemli bir veridir. Bireyin satın alma gücünde ne ölçüde azalma yada artış olduğunu göstermektedir. En son Ağustos ayında aylık %1,46 yıllık %80,21 seviyesinde gerçekleşen verinin Eylül ayında aylık %3,80 yıllık %84,63 artışa işaret etmesi bekleniyor. Veri sonrası Türk Lirası’nda ve TL varlıklarda hareketlilik olabilir. (10:00)
Euro Bölgesi İmalat PMI (Eylül): Satın Alma Yöneticileri endeksi (PMI) ilk okuma ve nihai veri olmak üzere her ay iki kere açıklanır. Normal şartlarda PMI verisinin 50 seviyesinin üzerinde olması sektördeki genişlemeyi ifade ederken, 50’nin altında olması sektörde daralmanın olduğuna işaret eder. Sektör temsilcilerinden alınan bilgiler doğrultusunda güncel verilerden oluştuğu için önemli ekonomik göstergelerdendir. Son olarak Eylül ayına ait ön veri 48.50 seviyesinde açıklanmıştı. Eylül ayına ait nihai okuma verisinin de 48.50 seviyesinde açıklanması bekleniyor. Veri, beklentilerden sapma göstermesi halinde Euro’ya etki edebilir. (11:00)
ABD İmalat PMI (Eylül): Satın Alma Yöneticileri endeksi (PMI) ilk okuma ve nihai veri olmak üzere her ay iki kere açıklanır. Normal şartlarda PMI verisinin 50 seviyesinin üzerinde olması sektördeki genişlemeyi ifade ederken, 50’nin altında olması sektörde daralmanın olduğuna işaret eder. Sektör temsilcilerinden alınan bilgiler doğrultusunda güncel verilerden oluştuğu için önemli ekonomik göstergelerdendir. Son olarak Ağustos ayına ait ön veri 51,80 seviyesinde açıklanmıştı. Ağustos ayına ait nihai okuma verisinin de 51,50 seviyesinde açıklanması bekleniyor. Veri, açıklandığı saatte ABD Doları’na etki edebilir. (16:45)
Ekonomik Gelişmeler
Türkiye
S&P, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B+"dan "B"ye indirdiğini, kredi notu görünümünü ise "negatif"ten "durağan"a çevirdiğini açıkladı.
Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'nın bazı bölgelerini ilhakını reddetti.
Dış ticaret dengesi Ağustos ayında 11,2 milyar dolarla rekor açık verdi.
İstanbul'da enflasyon Eylül'de yüzde 107 oldu.
Tüketiciler için yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi.
ABD
Fed Başkan Yardımcısı Brainard, enflasyonu düşürmek için faiz oranlarının bir süre daha artması gerektiğini belirtti.
Fed’in izlediği enflasyon göstergesi Ağustos’ta da tahminleri aştı.
Biden, Kuzey Akım'daki sızıntının kasıtlı sabotaj eylemi olduğunu söyledi.
ABD yönetimi, Rusya’nın Ukrayna'nın "ilhak" kararını kınayarak yüzlerce Rus şahıs ve kuruluşa yaptırım kararı aldı.
ABD'de tüketici güveni Eylül'de aşağı yönlü revize edildi.
Avrupa
Euro Bölgesi’nde enflasyon Eylül’de yüzde 9,1’den yüzde 10’a yükselerek çift haneye ulaşarak rekor tazeledi.
Fransız Ekonomi Bakanı Le Maire, İngiltere’nin ekonomisinden endişeli olduğunu açıkladı.
Euro Bölgesi’nin en büyük ikinci ekonomisi Fransa’da enflasyon Eylül’de sürpriz biçimde yavaşladı.
İngiltere ekonomisi pandemiden beri tam anlamıyla toparlanamayan tek G7 ülkesi oldu.
AB enerji konusunda uzlaştığını duyurdu.
Asya
Çin bankalara 'Referans kura uyun' talimatı verdi.
Çin zor günler yaşayan emlak sektörünü canlandırmak adına yeni ev alanlara gelir vergisi iadesi gibi teşvikleri içeren yeni bir destek paketi açıkladı.
Çin Kuzey Akım boru hattı ile ilgili soruşturma çağrısında bulundu.
Rusya
Gazprom, bakım nedeniyle durdurulan Sibirya'nın Gücü boru hattı üzerinden Çin'e doğalgaz sevkiyatının yeniden başladığını duyurdu.
Gazprom, Moldova’nın düzenli olarak ihlal ettiği doğal gaz sözleşmesini "her an" feshedebileceğini bildirdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya topraklarına katılmasına ilişkin belgeyi imzaladı.
Rusya'dan İtalya'ya gaz akışı durdu.
Rusya kara yolu taşımacılığını dost olmayan ülkelere yasakladı.
Dünya
Credit Suisse CEO’su Ulrich Koerner “Bankanın çok kritik bir anda olduğunu” söylerken, bazı piyasa takipçileri Avrupa’da önemli bir yatırım bankasının çok zorda olduğuna dair güvenilir kaynaklardan duyumlar aldıklarını öne sürüyor.
IMF, küresel gıda krizinin ithalat maliyetlerini artırması konusunda uyardı.
İsveç Türkiye'ye silah ambargosunu kaldırdığını duyurdu.
Forex Yorumları
Ons altın 1660 desteğine geri çekildi
Geçtiğimiz hafta İngiltere Merkez Bankası’nın piyasa koşullarında düzeni sağlamak için uzun vadeli tahvillerde geçici alım yapacağını duyurmasının ardından dolar endeksi zayıflarken; ABD tahvil faizleri düşüşe geçti ve ters korelasyon etkisiyle ons altın fiyatları yükselişe geçti. Haftanın son işlem gününde dolar endeksinde yaşanan geri çekilme hareketinin etkisiyle ons altın 1675 seviyesine kadar yükseldi. Ancak Bu seviyeden gelen satışların etkisiyle 1660 dolar seviyesine geri çekilme yaşadı. Bugün %4’ün üzerini test eden 10 yıl vadeli ABD tahvil faizlerinin yönünü aşağı çevirmesinin etkisiyle ve ABD Yönetimi’nin , Rusya'nın Ukrayna'nın bazı bölgelerindeki "ilhak" kararını kınayarak Rus Merkez Bankası Başkanı dahil yüzlerce Rus şahıs ve kuruluşa yaptırım kararı almasının etkisiyle ons altın fiyatları kısmen daha iyimser bir görünüm sergiliyor. Bugün gün içerisinde ons altının 22 günlük hareketli ortalaması olan 1681 seviyesinin üzerinde kapanış yapması durumunda ons altında yükseliş trendinin başlayacağını söyleyebiliriz. Ancak yine de güçlü dolar teması halen devam ediyor. Dolayısıyla Ons altında yükselişler güçlü dolar temasının etkisiyle baskıyla kalabilir.
Teknik analiz: Dolar endeksinde geri çekilmelerin devam etmesi halinde 1680 seviyesinin üzerine doğru alımlar hızlanabilir.1680 seviyesi üzerinde tutunması durumunda ikinci direnç bölgesi olarak ön plana çıkan 1710 seviyesine doğru alımlar hızlanabilir. Buna karşın 1680 seviyesinden geri çekilmeler yaşanması halinde 50 aylık hareketli ortalaması olan 1641 seviyesine doğru geri çekilmeler yaşanabilir.
Destekler: 1641/1621/1611
Dirençler: 1680/ 1710 /1730
Petrolde OPEC+ etkisi
ABD ham petrolü WTI ve Brent petrol yeni haftaya yüzde 3 yükselişle başladı. İlk işlemlerde ABD ham petrolü 81, Brent petrol de 87 doların üzerini test etti. Petrol piyasalarında beklentiler OPEC+ koalisyonundan çıkacak üretim kararına çevrilirken, üretim kesintisinin beklentilerden daha büyük olacağına ilişkin haberler fiyatlar üzerinde tepki hareketini sağladı. Küresel merkez bankalarının daha da agresifleşeceği beklentisi ile birlikte resesyon endişeleri petrol fiyatlarında geçtiğimiz hafta baskı oluşturdu. ABD Merkez Bankası (Fed) yöneticileri enflasyonu düşürme ihtiyacının altını çizerek sıkı para politikasının bir durgunluk pahasına da olsa yapılması gerektiğini belirtmektedirler. OPEC+ toplantısı Çarşamba günü Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirilecek. OPEC+ koalisyonunun pandemiden bu yana en hızlı üretim kesintisini planladığı belirtilirken, koalisyonunun 1 milyon varili aşan bir üretim kesintisi planlandığı gündeme geldi. Bu büyüklükte bir üretim kesintisi kararı çıkması durumunda pandemiden bu yana en büyük kesinti gerçekleştirilmiş olacak. Çarşamba günü yapılacak toplantıda alınacak karar petrol piyasası için önemli olacaktır.
WTI Teknik Analiz: WTI 22 günlük ortalaması olan 83,70 seviyesinin aşağısında bulunuyor. Tepki hareketi izlenen WTI ham petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketin devamında 83,70 seviyesi direnç olarak izlenebilir. Aşağı yönlü harekette ise 80,50 seviyesi destek olarak takip edilebilir.
Destekler: 80,50 / 77,30 / 75,86
Dirençler: 82,47 / 83,70 / 86,20
Brent Teknik Analiz: 22 ve 50 ortalamalarının aşağısında bulunan brent petrolde 89,90 seviyesi direnç olarak takip edilebilir. Aşağıda ise 86,06 seviyesi destek konumunda. Bu seviye aşağısında 84,90 seviyesi destek olarak takip edilebilir.
Destekler: 86,06 / 84,90 / 82,60
Dirençler: 88,70 / 90,03 / 93,50
EURUSD direnç seviyesinde
ABD'de geçen hafta işsizlik maaşı başvuruları beş ayın en düşük seviyesine gerilerken ekonominin belirsizlik ortamında işgücü için güçlü bir talebe işaret etti. Fed Başkan Yardımcısı Brainard enflasyonu düşürmek için faiz oranlarının bir süre daha artması gerektiğini belirterek Fed’in politikasını erken tersine çevirmekten kaçınmaya kararlı olduğunu bildirdi. Brainard “sıkı finansal koşulların tam etkisini görmek zaman alacak. Enflasyon hedefe dönene kadar para politikasının kısıtlayıcı olması gerekecek. Bu yüzden olması gerekenden erken bir hamle yapmaktan kaçınacağız” diye konuştu. Bu gelişmelerle birlikte ardından Dolar Endeksi (DXY) 112.2 seviyesinde bulunmaktadır. Euro bölgesinde ise Rusya’dan Almanya’ya doğalgaz taşıyan Nord stream hattının patlamasıyla enerji sorunun devam etmesi Euro tarafını güçsüz kılmaya devam ediyor. ECB'nin uzun vadeli enflasyon bekleyişlerinin kontrolden çıkmasına izin verilmeyeceği konusunda güçlü bir sinyal vermesi gerektiğini ifade eden Lagarde, "Orta vadede yüzde 2 enflasyon hedefine dönmeliyiz ve buna ulaşmak için yapmamız gereken ne ise yapmalıyız. Gelecek birkaç toplantıda faiz artırmayı sürdürmeliyiz" dedi. Bugün Euro ABD’de ISM imalat PMI verisi takip edilecek. Açıklanacak olan veriye göre paritede hareket alanı genişleyebilir.
Teknik Analiz : EURUSD paritesi psikolojik 0.9550 desteğine kadar düştükten sonra 0,9820 seviyesine kadar tepki hareketinde bulundu. Tepki hareketinin devamında 0.9890 seviyesi direnç olarak takip edilebilir. Bu seviyenin geçilmesiyle birlikte 1.0030 seviyesi takip edilebilir. Aşağı yönlü harekette ise 0,9550 seviyesi destek olarak izlenebilir.
Destekler: 0.9550 / 0.9330 / 0.9120
Dirençler: 0,9890 / 1.0030 / 1.0120
DolarTL'de yükseliş sürüyor
DolarTL’de yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Bunda güçlü dolar hikayesi ve risk ile belirsizliklerin sürdüğü zayıf TL etkili olmaya devam ediyor. Bugün yurt içinde Eylül ayı TÜFE verilerinin açıklanması bekleniyor. Piyasa beklentisi TÜFE’nin aylık bazda %3’ün üzerinde gelmesi yönünde. Beklentilerden daha farklı bir sapma olup olmayacağını izleyeceğiz ancak her halükarda USDTRY’de yukarı yönlü hareketin sürmesini bekleriz. Bununla birlikte bu hafta ABD’de tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri piyasanın odağında olacak.
Teknik Analiz: USDTRY’de ana yön yukarı. 18.40 seviyesi üzerindeki seyirlerin korunması halinde yükseliş eğilimi sürebilir. Yakın direnç olarak 18.60 seviyesini izlemeye devam ediyoruz. Geri çekilmeler yükseliş tepkisiyle karşılanabilir.
Destekler: 18.40 \ 18.25 \ 18.00
Dirençler: 18.55 \ 19.00 \ 19.40
EURTRY Teknik Seviyeler
Destekler: 17.65 / 17.36 / 17.22
Dirençler: 18.00 / 18.20 / 18.36
Viop Kontratları
Endeks Kontratı
30 endeks VIOP kontratında spottaki 3300 seviyesi aşağı yönde kırılmadığı sürece bu seviyeden uzun pozisyonlar denenebilir. Buna karşın 3620 seviyesi aşılmakta zorlanılması halinde ise bu seviye stop loss alınarak kısa pozisyon değerlendirilebilir.
Spot Endeks teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Dirençler: 3540 / 3620 / 3571
Destekler: 3400 / 3300 / 3275
Dolar Kontratı
Dolar VIOP kontratında spottaki 18.40 seviyesi üzerinde kalındıkça ilave uzun pozisyonlar eklenebilir. Kısa pozisyonlar için uygun ortam henüz oluşmuş değil.
Spot DolarTL teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler: 18.40 \ 18.25 \ 18.00
Dirençler: 18.55 \ 19.00 \ 19.40
Ons Altın Kontratı
Ons altın VIOP kontratında spottaki 1660 seviyesi olan direnç seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Bu seviye üzerine yerleşme olmaması halinde uzun pozisyonlar riskli olabilir. Spottaki 1660 seviyesi üzerine yerleşilmesi halinde dahi uzun pozisyonların çok uzun soluklu olmamasında fayda olacaktır. Bunun en temeldeki nedeni dolar baskısının halen daha ons altında hissedilmesidir. 1660 seviyesi altındaki seyirlerin sürmesi halinde bu seviye stop loss alınarak kısa pozisyonlar denenebilir. Spottaki 1641 seviyesinin altında kapanışların olması halinde ise ilave kısa pozisyonlar eklenebilir.
Spot Ons altın teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler: 1641 / 1621 / 1611
Dirençler: 1680 / 1710 / 1730
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.