Bugün Ne Bekliyoruz? Asya piyasaları yılın son çeyreğine satış ağırlıklı bir başlangıç yaptı. Japonya endeksleri erken işlemlerdeki kayıplarını geri aldı; Nikkei225 Endeksi %1,05, Topix Endeksi %0,60 artıda seyretmekte. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,78 düştü; gösterge endeks gün içi işlemlerde Ekim 2011’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Çin ana kara endeksleri bayram tatili nedeniyle kapalı. Güney Kore piyasaları da kapalı olacak. Bugün Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de imalat PMI verileri takip edilecek. Yurt içinde geçen ayın enflasyon verileri ve İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) imalat PMI verisi izlenecek. İSO imalat PMI ağustosta 46,9 puandan 47,4 puana yükselse de eşik değerin altında kalarak sektörün daralmaya devam ettiğini işaret etmişti. Enflasyon tarafında; tüketici fiyatları ağustosta aylık %1,46, yıllık %80,21 artmıştı.
Piyasalarda Cuma Günü Ne Oldu? Haftanın son işlem gününde Avrupa hisse endeksleri pozitif bir görünüm ortaya koyarken ABD hisse endeksleri negatif kapanış yaptı. CAC 40 Endeksi %1,51 ve DAX Endeksi %1,16 artarken FTSE 100 Endeksi yatay alıcılı bir seyir izledi. ABD tarafında Dow Jones Endeksi %1,71 düşerken S&P 500 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %1,51 geriledi. EUR/USD paritesi 0,98 seviyesinde hafifçe satıcılı fiyatlandı. Paritenin paralelinde Dolar Endeksi (DXY) de sınırlı geriledi ancak 112 puanın üzerinde kalmaya devam etti. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi 4,1bp’lik artışla %3,83 düzeyine yükseldi. Brent petrol %2’yi aşan düşüşle varil başına 85USD’ye gerilerken ons altın 1.661USD düzeyinde stabil kaldı. Euro Bölgesi’nde açıklanan eylül ayı öncü verileri yıllık TÜFE’nin %10’a yükselerek rekor yenileyeceğini işaret etti. Piyasa beklentisi ise %9,7 seviyesinde bulunmaktaydı. Ayrıca aylık TÜFE de beklentileri aşarak %1,2’ye ulaştı. Fed’in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) ağustosta aylık %0,3 ve yıllık %6,2 arttı. Çekirdek PCE ise aylık %0,6 ve yıllık %4,9 arttı. Böylece hem PCE hem de çekirdek PCE, Fed’in agresif sıkılaşma önlemlerine karşın piyasa beklentisi üzerinde gerçekleşti. Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi eylül ayında 58,6 oldu. Öncü veriler ise tüketici güveninin 59,5 puanda gerçekleşmesini işaret etmişti.
BIST 100 Endeksi gün ortasından itibaren etkili olan alışlarla %1,05 arttı. Böylece gösterge endeks haftanın son işlem gününü pozitif bir görünümle 3.179,99 puandan tamamladı. USD/TRY kuru 18,5 TL düzeyinde stabil kalırken EUR/TRY kuru %0,18’lik düşüşle 18,12 TL seviyesine geriledi. Gram altında 999 TL’ye varan fiyatlamalar görülse de günü 988 TL düzeyinde yatay kapanışla tamamladı. TÜİK’in ağustos ayına ilişkin açıkladığı verilere göre dış ticaret açığı yıllık %159,9’luk artışla 11,2mlr USD’ye yükseldi. İthalatın yıllık %40,4 artarak 32,5mlr USD’ye ulaşması dış ticaret açığındaki yükselişi açıklamaktadır. Bahse konu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı %81,4’ten %65,6’ya geriledi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, aşırı gevşek para politikasına ilişkin endişeleri işaret ederek Türkiye’nin kredi notunu B+’dan B’ye indirirken görünümünü negatiften durağana revize etti.
Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.