Günün Ajandası
Türkiye TÜFE (Nisan): Tüfe, enflasyon değişimini ölçmek için kullanılan önemli bir veridir. Bireyin satın alma gücünde ne ölçüde azalma yada artış olduğunu göstermektedir. En son Ocak ayında aylık %3.15 yıllık %55.18 seviyesinde gerçekleşen verinin Mart ayında aylık %2.85 yıllık %51.3 artışa işaret etmesi bekleniyor. Veri sonrası Türk Lirası’nda ve TL varlıklarda hareketlilik olabilir. (10:00)
Euro Bölgesi İşsizlik Oranı (Mart): Euro Bölgesi işsizlik oranı Şubat ayında %6.6 seviyesinde açıklanan işsizlik oranının Mart ayında da %6.6 seviyesinde gelmesi bekleniyor. (12:00)
TCMB PPK Toplantı Özeti: 27 Nisan’ta gerçekleşen TMCB toplantısına dair açıklanacak olan TCMB PPK Toplantı Özeti, TL ve TL varlıklarda hareketliliğe neden olabilir. Toplantı özetinde yer alacak enflasyon ve para politikasına yönelik vurgular piyasalar tarafından önemle takip edilecek. (14:00)
ABD ADP Özel Sektör İstihdam Değişimi(Nisan): Özel sektörde yaratılan tarım dışı istihdam miktarını gösteren veri, her ayın ilk haftasında devletin yayınladığı tarım dışı istihdam verisinden iki gün önce açıklanmaktadır. Genel olarak devletin açıkladığı verinin öncüsü olarak kabul edilen ADP istihdam değişiminin, son dönemde çok fazla değişiklik gösterdiğini belirtmek yararlı olacaktır. Mart ayında 145 bin kişi artış kaydeden veri de bugün açıklanacak verinin 148 bin kişi olması bekleniyor. ABD Dolar’ı için pozitif kabul edilebilir. (15:15)
ABD Bileşik & Hizmet PMI (Nisan): Satın Alma Yöneticileri endeksi (PMI) ilk okuma ve nihai veri olmak üzere her ay iki kere açıklanır. Normal şartlarda PMI verisinin 50 seviyesinin üzerinde olması sektördeki genişlemeyi ifade ederken, 50’nin altında olması sektörde daralmanın olduğuna işaret eder. Sektör temsilcilerinden alınan bilgiler doğrultusunda güncel verilerden oluştuğu için önemli ekonomik göstergelerdendir. Son olarak Nisan ayına ait nihai Hizmetler PMI 53.7, Bileşik PMI 53.5 seviyesinde açıklanması bekleniyor. Veri, açıklandığı saatte ABD Doları’na etki edebilir. (16:45)
ABD ISM İmalat Dışı PMI (Nisan): Dört farklı göstergenin eşit ağırlıkta birleşimiyle oluşturulan ISM İmalat PMI, iş aktivitesi, istihdam, yeni siparişler ve tedarikçi teslimatlarının genel durumunu ölçmek için kullanılmaktadır. 50 değerinin altındaki değerler ekonomide yaşanan düşüşü gösterirken 50 üzeri değerleme ise ekonomideki genişlemenin işareti olarak kabul edilir. Mart ayında 51,20 seviyesinde açıklanan verinin Nisan ayı beklentisi 51,80 seviyesinde bulunuyor. Verinin beklentilerden farklı bir sapma göstermesi halinde Dolar’da hareket gözlenebilir. (17:00)
ABD DOE Ham Petrol Stokları(Haftalık): DOE ham petrol stokları, haftalık olarak ABD’de oluşan ham petrol stok miktarını göstermektedir. 19 Nisan haftasında petrol stoklarında 5 milyon 54 bin varil azalma olması bekleniyor. 26 Nisan ile biten haftada stokların 1 milyon varil azalma göstermesi bekleniyor. Verinin beklentilerden sapması petrol fiyatları üzerinde sınırlı hareketlilik yaratabilir. (17:30)
Fed Faiz Kararı & Fed Başkanı J. Powell Konuşması: Mart ayı toplantısında 25 baz puan artırım yapan Fed’in bu toplantıda da 25 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmesi bekleniyor. Powell’ın piyasaya vereceği mesajlar ve karar metninde yer alabilecek yönlendirmeler yakından takip edilmeli. (21:00 - 21:30)
*Japonya piyasaları resmi tatil nedeniyle kapalı olacak.
*Çin piyasaları işçi bayramı nedeniyle kapalı olacak.
Ekonomik Gelişmeler
Türkiye
Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre öncü dış ticaret dengesi Nisan'da 8,85 milyar dolar açık verdi. Bu dönemde ihracat yüzde 17,2, ithalat yüzde 4,5 azaldı.
Türkiye'de seçimlere sayılı günler kala, İsviçreli Swisquote risklerini azaltmaları için müşterilerine seçin öncesi Türk lirası pozisyonlarını kapatma çağrısında bulundu.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Nisan'da 51,5 değerini aldı.
ABD
ABD Çalışma Bakanlığı, mart ayına ait JOLTS açık iş sayısı martta bir önceki aya kıyasla 384 bin azalışla 9 milyon 590 bine düştü. Beklentilerin altında gelen açık iş sayısının bu dönemde 9 milyon 775 bin seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu.
ABD'de fabrika siparişleri, Mart ayında yüzde 0,9 artışla piyasa beklentilerinin altında yükseliş kaydetti.
Manhattan College Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Kudret Topyan, bankacılık krizine ilişkin yaptığı konuşmada, “Yüksek faizler bazı bankaların kırılganlığını artırıyor fakat bazı bankalar kendine özgü nedenlerle faiz riskini iyi hesaplayamadı. Krizler bankaların kendine özgü sorunlarından kaynaklanıyor.” dedi.
S&P Global Başekonomisti Paul Gruenwald "Bize göre hâlâ Fed’in yapması gerekenler var. Çekirdek enflasyon hâlâ yüzde 4,5’in üzerinde. Enflasyon konusunda petrol fiyatlarından kaynaklı engeller çıkabilir" dedi.
Avrupa
Credit Suisse Group'un UBS ile birleşmesinin dışında bırakılmaları sonucu 1,7 milyar dolar zarar eden Credit Suisse'nin AT1 tahvillerinin yatırımcıları dava açtı.
Euro Bölgesi'nde S&P Global imalat PMI endeksi Nisan'da Mart ayındaki 47,3 seviyesinden 45,8'e geriledi. Endeksin 50'nin altında değer alması sektörde daralmaya işaret ediyor. Böylece endekste daralma 10. ayda da devam etti.
Almanya'da reel perakende satışlar, özellikle gıda ürünlerinde yükselen fiyatların Almanların satın alma konusunda isteksizliğini etkilemesi nedeniyle Mart'ta bir önceki aya göre yüzde 2,4 ve yıllık bazda yüzde 8,6 geriledi.
Euro Bölgesi'nde manşet enflasyon Nisan'da ivmelenirken çekirdek enflasyon 10 ayda ilk kez geriledi. Çekirdek enflasyondaki düşüş AMB'nin faiz artış hızını düşürme senaryosunu da güçlendirdi.
Dünya
Uluslararası Para Fonu (IMF), Asya - Pasifik Bölgesi için ekonomik büyüme tahmininin 0,3 artırılarak yüzde 4,6’ya yükseltildiğini duyurdu. Çin’in bu yıl ekonomik büyüme tahmininin 0,8 puan artırılarak 5,2’ye yükseltildiği, gelecek yıl için büyüme tahminin ise 4,5 ile sabit tutulduğu kaydedildi.
Forex Yorumları
Altın Fed'i karşılarken 2000 doları aştı
ABD Çalışma Bakanlığı, mart ayına ait JOLTS açık iş sayısı martta bir önceki aya kıyasla 384 bin azalışla 9 milyon 590 bine düştü. Beklentilerin altında gelen açık iş sayısının bu dönemde 9 milyon 775 bin seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu. ABD'de fabrika siparişleri, Mart ayında yüzde 0,9 artışla piyasa beklentilerinin altında yükseliş kaydetti. Açıklanan verilerin ekonomide soğuma göstermesinin ardından ABD tahvil faizleri ve dolar endeksinin güç kaybetmesi etkisiyle değerli metal kritik direnç seviyesi olan 2000 seviyesini aştı. Bugün ABD'den gelecek olan ADP Özel sektör istihdamı, ABD PMI ve Fed faiz kararı arından Jerome Powell'ın basın toplantısını takip ediyor olacağız. Fed ’in faiz artırımlarında sona geldiği gibi bir algının oluşması halinde değerli metalde risk iştahı yükselebilir.
Teknik Analiz: Güçlü direnç seviyesi olarak çalışan 2000 seviyesinin üzerinde kalıcı olmasıyla değerli metal yükseliş ivmesini koruyor. Risk iştahının hacimle birlikte yukarı yönlü hareketlenmesi durumunda 2050 seviyesine doğru ivmelenme oluşabilir. Olası geri çekilmelerde 2000 seviyesinin altında oluşabilecek fiyatlamalarda ise 1980 ve 1970 seviyeleri alım fırsatı oluşturabilir.
Destekler: 1980/1970/1950
Dirençler: 2032/2050/2070
Petrolde Fed beklentisi, Resesyon korkusu
Petrol fiyatları Fed toplantısı öncesinde son zamanlardaki en yüksek günlük kaybı yaşadı. Fed’in yarattığı belirsizliklere ek olarak resesyon sinyallerinin güçlenmesi petrol fiyatlarına olumsuz yansıdı. Bugün gerçekleşecek toplantıda 25 baz puan faiz artırım kararı alması beklenirken, Fed Başkanı Jerome Powell’ın toplantı sonrası gerçekleştireceği açıklamalar takip edilecek. Fed’in faiz artırımlarında sona geldiği gibi bir algının oluşması halinde piyasada iyimser bir hava oluşabilir. Buna rağmen resesyon sinyallerinin ne boyutta olduğu ve ekonomik aktivitelerin ne kadar canlı olduğu petrol fiyatlamasında önemli rol oynayabilir. Fed toplantısı sonrası bugün TSİ 21:00’da faiz kararı açıklanacakken, 21:30’da Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları takip edilecek.
WTI Teknik Analiz: Ham Petrol yatay bandın alt desteğine yakın fiyatlanıyor. 71,24 seviyesinden destek bulmaya devam etmesi halinde yukarı yönlü hareketlerde 50 günlük hareketli ortalama olan 75,99 seviyesi direnç seviyesi olabilir.
Destekler: 71,24 / 69,15 / 65,61
Dirençler: 75,99 / 78,55 / 81,21
BRENT Teknik Analiz: Brent Petrol 75$ üzerinde fiyatlanıyor. Yukarı yönlü hareketlerde 50 günlük hareketli ortalaması olan 80,94 seviyesi direnç görevi görebilir. Geri çekilme hareketlerinin güç kazanması halinde 71,58 seviyesi destek olabilir.
Destekler: 72,64 / 71,58 / 70,12
Dirençler: 77,38 / 80,94 / 82,42
EURUSD'da Fed Günü
EURUSD paritesi 1.101 seviyesinde seyrediyor. Paritede geçtiğimiz gün Euro bölgesinden gelen veriler takip edildi. Euro bölgesinde manşet enflasyon %6.9 ile beklenti dahilinde açıklandı. Çekirdek enflasyon ise %5.6 olurken beklenti olan %5.7’nin altında açıklandı. Veride S&P İmalat PMI beklentilerin üzerinde 45.8 olarak açıklandı. Gün içerisinde Fed toplantısı küresel piyasaların odak noktası olacak. 25 baz puan faiz artışı piyasada fiyatlanırken, gelecek hakkında ipuçları ve gelebilecek ek faiz artırımlarına ilişkin açıklamalar dikkatle takip edilecek. ABD ADP Özel Sektör İstihdam verisi ve PMI verileri piyasa tarafından takip edilecek diğer veriler olacak. Euro bölgesinde ise İşsizlik Oranı açıklanacak.
Teknik Analiz: EURUSD paritesi kritik seviye olan 1.10 seviyesinin üzerinde bulunuyor. Paritede 1.10 seviyesi üzerinde yapılacak saatlik kapanışlar genel görünüm adına önemli olacak. Paritede 1.106-1.113 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Paritede yaşanabilecek düşüşlerde 1.097 seviyesi önemli olacak.
Destekler:1.09/1.092/1.097
Dirençler: 1.118/1.113/1.106
DolarTL pozitif seyrini sürdürüyor
Bugün iç tarafta enflasyon verisi açıklanacak. Beklenti TÜFE verisinin %51,33 açıklanması yönünde. Küresel tarafta ise bugün FED, 4 Mayıs’ta ECB para politikası toplantıları olacak. FED Mart ayı toplantısında politika faizini 25 baz puan artırmıştı. Bu toplantıda yine 25 baz puan artırım beklenmekte ancak karar sonrası Powell açıklamaları önemli olacaktır. Dün ABD'de Ticaret Bakanlığı, Mart ayına ilişkin fabrika sipariş verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede fabrika siparişleri Mart'ta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,9 arttı. Piyasa beklentilerinin altında artan fabrika siparişlerinin bu dönemde yüzde 1,1 yükselmesi öngörülüyordu. Art arda 2 aylık düşüşün ardından toparlanma kaydeden fabrika siparişleri, Şubat'ta yüzde 1,1 azalmıştı. DolarTl’de uzun süredir izlediğimiz yatay bant aralığının üstünde fiyatlamalar izliyoruz. Dolar endeksi DXY ılımlı olarak 101,7 ABD 10 yıllık tahvil faizi ise 3,43 seviyesinde bulunmaktadır.
Teknik Analiz: USDTRY paritesi ana resimde yükselen kanal içerisinde hareketini sürdürüyor. Geniş bant aralığı olarak izlediğimiz bant aralığının üstünde ılımlı pozitif hareketini sürdürmektedir. Genel hareket eğiliminin pozitif yönde olduğunu izliyoruz. Teknik seviye olarak 19.40 seviyesini takip ediyoruz. Bu seviye üzerinde 19,50 seviyesi takip edilebilir. Aşağı yönlü harekette ise 19.00 seviyesi destek olarak izlenebilir.
Destekler: 19.00 \ 18.65 \ 18.40
Dirençler: 19.50 \ 19.65 \ 19.90
EURTRY Teknik Seviyeler
Destekler: 20.90 \ 20.65 \ 20.40
Dirençler: 21.50 \ 21.75 \ 22.00
Viop Kontratları
Endeks Kontratı
30 endeks VIOP kontratı, spot BIST30 endeksindeki geri çekilmeye paralel günü satıcılı kapattı. Spot BIST30 endeksinin önemli destek seviyelerine kadar geri çekilmiş olması kontratta risk iştahını azaltıyor. Bugün kontratta spot BIST30 endeksindeki 4970 seviyesi takip diliyor olacak. Teknik göstergelerin aşırı satım bölgesine yakın olduğu spot BIST30 endeksi, güçlü destek bölgesi olarak gördüğümüz 4970 seviyesinin üzerinde tutunabilirse kontratta tepki alımları görülebilir. Spot BIST30 endeksinde satıcıların güçlü kalmaya devam etmesi durumunda ise kontratta satış baskısı devam edebilir. Olası geri çekilmelerde spot BIST30 endeksindeki 4920 seviyesi ilk güçlü destek bölgesi olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 5000 / 5100 / 5200
Destekler: 4920 / 4840 / 4750
Dolar Kontratı
DolarTL uzun süredir takip ettiğimiz bant aralığının üstünde pozitif hareketine devam ediyor. Gün içi işlemler oldukça düşük bir hacimde gerçekleşiyor. Kontratta spottaki 19.00 seviyesi stop loss alınarak uzun pozisyonlar takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketin devamında ise 19.50 seviyesi direnç olarak izlenebilir.
Spot DolarTL teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler: 19.00 \ 18.65 \ 18.40
Dirençler: 19.50 \ 19.65 \ 19.90
Ons Altın Kontratı
Ons altın VIOP kontratında 2000 seviyesi altındaki kapanışlarda stop loss kullanılarak kısa pozisyon denenebilir. Buna karşın 2032 seviyesi üzerinde kapanışlarda stop loss kullanılarak uzun pozisyonlar denenebilir. 2050 seviyesi üzerinde kapanışlarda stop loss kullanılarak ilave uzun pozisyonlar denenebilir.
Spot Ons altın teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler: 2000/1980/1960
Dirençler: 2032/2050/2070
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.