Günün Ajandası
Türkiye TÜFE (Ocak): Tüfe, enflasyon değişimini ölçmek için kullanılan önemli bir veridir. Bireyin satın alma gücünde ne ölçüde azalma yada artış olduğunu göstermektedir. En son Aralık ayında aylık %1.18 yıllık %64.27 seviyesinde gerçekleşen verinin Ocak ayında aylık %3.8 yıllık %53.5 artışa işaret etmesi bekleniyor. Veri sonrası Türk Lirası’nda ve TL varlıklarda hareketlilik olabilir. (10:00)
Almanya Hizmetler & Bileşik PMI: Hizmetler PMI verisi için piyasada oluşan beklenti 50.4 seviyesinde bulunuyor. Almanya Bileşik PMI verisi piyasada oluşan medyan tahmini ise 49.7 düzeyinde oluşmuş durumda. (10.55)
Euro Bölgesi Hizmetler PMI (Ocak): Satın Alma Yöneticileri endeksi (PMI) ilk okuma ve nihai veri olmak üzere her ay iki kere açıklanır. Normal şartlarda PMI verisinin 50 seviyesinin üzerinde olması sektördeki genişlemeyi ifade ederken, 50’nin altında olması sektörde daralmanın olduğuna işaret eder. Ocak ayına yönelik ilk hizmet PMI verisi 50.2 seviyesinde açıklanmıştı. Nihai verinin de 50.2 seviyesinde açıklanması bekleniyor. (12:00)
İngiltere Hizmetler PMI (Ocak): PMI verisinin 50 seviyesinin üzerinde olması sektördeki genişlemeyi ifade ederken, 50’nin altında olması sektörde daralmanın olduğuna işaret eder. Ocak ayının ilk okuma verisinde 48.0 açıklandı. Ocak ayına yönelik final verinin yine 48.0 seviyesinde gelmesi bekleniyor. (12:30)
ABD Tarım Dışı İstihdam (Ocak): Amerika’da her ayın ilk Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi, ekonomik aktivitedeki artışı göstermesi bakımından Fed ve piyasa tarafından takip edilen önemli bir göstergedir. Açıklandığı döneme ait olarak tarım sektörü dışında istihdam edilen kişi sayısını gösteren verinin yükseliş göstermesi, ekonomik faaliyette yaşanan iyileşmenin göstergesi olduğu için ABD Dolarının değerini artıran bir unsur olarak kabul edilmektedir. İçerik bakımından da değerlendirilmesi gereken veri için Ocak ayı beklentisine dair medyan değerin 185 bin olarak hesaplandığı görülüyor. Veri Aralık ayında 223 bin açıklanmıştı Verinin beklentinin üzerinde açıklanması halinde ABD Dolarının değerini artırabilir. (16.30)
ABD İşsizlik Oranı (Ocak): İşsizlik oranı, ekonomideki işsizlerin toplam işgücü içindeki payını göstermektedir. İşsizlik oranında yaşanan yükselme, ülke ekonomisinin gelişimi için istenmeyen bir durum olmakla birlikte ülke para biriminin de değer kaybetmesine neden olması beklenir. Aralık ayında %3.5 olarak açıklanan işsizlik oranının, Kasım ayında da 3.60% seviyesinde gelmesi bekleniyor. (16.30)
ABD Ortalama Saatlik Kazançlar (Ocak): Veri, çalışanların saatlik olarak kazandıkları ücrette yaşanan değişimi izler. Fed tarafından yakından takip edilen bir veridir. Veri en son Aralık ayında aylık bazda %0.30, yıllık %4.60 artış gösterdi. Ocak ayında aylık %0.30 yıllık %4.30 artış göstermesi bekleniyor. Veride artış yaşanması Dolar’da değer artışı yaratabilir. Aksi durumda ise Dolar’da değer kaybı izlenebilir. (16:30)
ABD Bileşik & Hizmet PMI (Ocak): Satın Alma Yöneticileri endeksi (PMI) ilk okuma ve nihai veri olmak üzere her ay iki kere açıklanır. Normal şartlarda PMI verisinin 50 seviyesinin üzerinde olması sektördeki genişlemeyi ifade ederken, 50’nin altında olması sektörde daralmanın olduğuna işaret eder. Sektör temsilcilerinden alınan bilgiler doğrultusunda güncel verilerden oluştuğu için önemli ekonomik göstergelerdendir. Son olarak Ocak ayına ait nihai Hizmetler PMI 46.60, Bileşik PMI 46.60 seviyesinde açıklanmıştı. Veri, açıklandığı saatte ABD Doları’na etki edebilir. (17:45)
ABD ISM İmalat Dışı PMI (Ocak): Dört farklı göstergenin eşit ağırlıkta birleşimiyle oluşturulan ISM İmalat PMI, iş aktivitesi, istihdam, yeni siparişler ve tedarikçi teslimatlarının genel durumunu ölçmek için kullanılmaktadır. 50 değerinin altındaki değerler ekonomide yaşanan düşüşü gösterirken 50 üzeri değerleme ise ekonomideki genişlemenin işareti olarak kabul edilir. Aralık ayında 53.50 seviyesinde açıklanan verinin Ocak ayı beklentisi 54.50 seviyesinde bulunuyor. Verinin beklentilerden farklı bir sapma göstermesi halinde Dolar’da hareket gözlenebilir. (18:00)
Ekonomik Gelişmeler
Türkiye
BIST 100’ün yüzde 3 veya üzerinde düşmesi durumunda açığa satış yapılabilen işlem sıralarında yukarı adım kuralının seans sonuna kadar otomatik olarak uygulanacağı duyuruldu.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) düzenlemesiyle ''Para Piyasası'' ve ''Kısa Vadeli'' unvanlı fonlar, fon toplam değerlerinin yüzde 25’i kadar pay senedi ters repo sözleşmelerine artık kalıcı şekilde taraf olabilecek.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 27 Ocak haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 604 milyon dolar azalarak 127 milyar 139 milyon dolara geriledi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki toplam mevduat, 27 Ocak haftasında yüzde 1,53 artış kaydetti. Böylelikle KKM'ye 4 ayın en yüksek girişi olmuş oldu.
Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı geçici verilere göre Ocak ayında dış ticaret açığı 14,4 milyar dolarla rekor seviyeye yükseldi.
ABD
ABD'de fabrika siparişleri, geçen yılın son ayında yüzde 1,8 artışla piyasa beklentilerinin altında kaldı.
ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 28 Ocak ile biten haftada 183 bine gerileyerek Nisan 2022'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti.
Avrupa
Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Banka piyasa beklentileri doğrultusunda faizleri 50 baz puan artırırken, Mart ayı için de benzer bir hamle yapılacağı yönlendirmesini yaptı.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararını açıkladı. Banka beklentilere paralel olarak faizi 50 baz puan artırırken daha fazla artışın gerçekleşebileceği sinyalini verdi.
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, Para Politikası Komitesi toplantısı sonrası yapılan açıklamadan, daha yüksek faiz oranına ihtiyaç olduğu yönündeki ifadelerin çıkarılmasının faizlerin sabit kalacağı anlamına gelmediğini söyledi.
Avrupa Birliği'nin (AB) enerji kurumu, doğalgazda tavan fiyat girişimi kapsamında sıvılaştırılmış doğal gaza (LNG) yönelik küresel seviyeleri referans alan yeni fiyat belirleme uygulamasını başlattı.
Almanya'nın ihracatı, geçen yıl yüzde 14,3 artarak 1 trilyon 564,1 miyar euro ile rekor kırdı.
Asya
Çin'de hizmet sektörü aktivitesi Ocak ayında, Kovid-19 sınırlamalarının hafifletilmesinin harcamalar ve seyahatlerde yarattığı artışın etkisiyle büyüdü.
Dünya
IMF, küresel merkez bankalarının enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde hedefe geri getirmek ve fiyat baskılarında bir toparlanmadan kaçınmak için faiz oranlarının daha uzun süre daha yüksek kalması gerektiğini finansal piyasalara netleştirmeleri gerektiğini söyledi.
Forex Yorumları
Altın güçlenen dolara yenildi
Fed ’in dün piyasa beklentisi doğrultusunda gerçekleştirdiği 25 baz puanlık faiz artışına karşın piyasaların gözü Fed Başkanı Powell’ın konuşmasındaydı. Powell, dün yaptığı konuşmada cari görünümün dikkate alındığında bu yıl faiz indirimi beklemiyoruz ve henüz yeterince sınırlayıcı politikaya ulaşmadık sözleri piyasalarda baskı oluştursa da dezenflasyonist sürecin başladığını söylemesi piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Powell’ın konuşması sonrası bugün 101,0 seviyesinin altını test eden dolar endeksi ise altın fiyatlarını 9 ayın zirvesine taşıdı. Dün BoE ve ECB'den gelen faiz artırım kararlarının ve ECB'nin verdiği faiz artırımının süreceği mesajının ardından gerileyen ons altın bu sabah toparlanmaya çalışıyor. Bugün ABD'den gelecek Tarım Dışı İstihdam ve ABD Hizmet PMI verilerini takip ediyor olacağız. Verilerin beklentilerden sapmasına bağlı olarak altın fiyatlarında oynaklık oluşabilir.
Teknik Analiz: Kanal içerinde hareketine devam eden altın fiyatları 1960 seviyesinden gelen satış baskısı etkisiyle 50 günlük hareketli ortalamasında işlem görmektedir. Açıklanan verilere bağlı olarak gün içerisinde dolar endeksinin güçlenmesi halinde 1895 seviyesi destek olarak izlenebilir. Buna karşın Dolar endeksinde gevşeme hareketi oluşması halinde 1930 seviyesi direnç olarak takip edilebilir.
Destekler: 1895/1874/1865
Dirençler: 1930/1940/1960
Petrolde resesyon korkusu
Petrol, merkez bankalarının faiz artırımlarıyla birlikte düşüşe geçti. Fed’in Çarşamba günü artırdığı faize ek olarak İngiltere Merkez Bankası’nın ve Avrupa Merkez Bankası’nın da faiz artırım kararları alması ve sıkı para politikalarının bir süre daha devam edeceği yönünde gerçekleştirilen açıklamalar petrol fiyatlarını baskı altına aldı. Sıkı para politikasının beraberinde resesyonu getireceği yöünde beklentilerin oluşması petroldeki düşüşe zemin hazırladı. Teknoloji devi şirketlerin beklentiler altında kalan bilançolar açıklaması ve sektörde daralma gözüktüğü yönünde sinyallerin gelmesi ise resesyon algılarını güçlendirdi. Piyasa bugün ABD Tarım Dışı İstihdam verisini, ABD İşsizlik Oranını ve küresel ekonomilerdeki PMI verilerini yakından takip ediyor olacak.
WTI Teknik Analiz: WTI günlük ortalamalarının altında fiyatlanıyor. Haftanın son işlem gününde yukarı yönlü hareketlerin gözükmesi halinde 77,50 seviyesi direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Geri çekilme hareketlerinin yaşanması durumunda ise 73,70 seviyesi destek seviyesi olabilir.
Destekler: 74,97 / 73,70 / 72,34
Dirençler: 76,14 / 77,50 / 78,28
BRENT Teknik Analiz: Brent Petrol yaşadığı düşüşle 82$ yakınlarında fiyatlanmaya başladı. Yukarı yönlü harekette 50 günlük ortalaması olan 82,98 seviyesi Brent Petrol için direnç seviyesi olabilir. 80,26 seviyesi ise geri çekilmelerde destek olarak takip edilebilir.
Destekler: 80,26 / 78,08 / 74,97
Dirençler: 82,98 / 84,06 / 87,07
EURUSD'de Geri Çekilme
EURUSD paritesi geçtiğimiz günün erken saatlerinde 1.103 seviyesi ile zirve noktasına ulaşmıştı. Parite Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) beklentiler dahilinde aldığı 50 baz puan artırım kararı sonrasında parite 1.088 seviyesine kadar geri çekildi. ECB, geçtiğimiz gün üç temel politika faizini 50 baz puan artırarak 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıkardı. Banka, refinansman faizini yüzde 3'e, mevduat faizini yüzde 2,5'e ve marjinal fonlama faizini yüzde 3,25'e yükseltti. Yüksek ikinci faiz artırımı kararıyla Euro Bölgesi'nde geçen ay yüzde 8,5 olan enflasyonun daha da artmasına tepki veren ECB, daha fazla faiz artışının da masada olduğuna işaret etti. Lagarde yaptığı açıklamada “Dezenflasyonist sürecin başlamadığına işaret ederek, manşet enflasyon düşse bile fiyat baskısının son derece yüksek olmaya devam ettiğini vurguladı. Mart ayında ikinci bir 50 baz puanlık faiz artışının olacağını belirten Lagarde faiz oranlarında zirve seviyelerin henüz görülmediğini belirterek, enflasyonda %2 seviyesine ulaşmak istediklerini ifade etti. Bu açıklamalara karşın Mart ayının işaret edilmesi piyasalarda, Euro bölgesinde Mart ayında faiz seviyesinin zirveye ulaşacağı olarak algılandı ve paritede geri çekilme yaşandı. Gün içerisinde, ABD ve Euro bölgesinden önemli veriler takip edilecek. Euro bölgesinde Hizmetler ve Bileşik PMI verileri açıklanacak. ABD tarafında ise Tarım Dışı İstihdam, Saatlik Kazançlar ve Hizmet PMI verileri takip edilecek. Tarım Dışı İstihdam verisinin 175 bin olması bekleniyor.
Teknik Analiz: Analiz yazılırken parite 1.0895 seviyesinde bulunuyor. Parite 1.10 seviyesinde kalıcı olamadı ve 1.089 seviyesine kadar geri çekildi. Paritenin 1.0877 seviyesinin üzerinde seyretmesi olası yukarı yönlü adımlar için önemli görünüyor. Aşağı yönlü hareketlerde 1.080 seviyesinin kritik bir destek seviyesi olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise sırasıyla 1.093-1.095 seviyeleri takip edilebilir.
Destekler: 1.087/1.083/1.080
Dirençler: 1.093/1.095/1.10
DolarTL'de sakin seyir sürüyor
Amerika Merkez Bankası Fed haftaiçinde piyasa beklentisine paralel olarak 25 baz puan faiz artırımı gerçekleştirdi. Böylece politika faizi yüzde 4,5-4,75 aralığına çıktı. Karar oy birliği ile alındı. Fed Başkanı Jerome Powell, kararın ardından basın mensuplarının karşısına geçti. Powell açıklamaları; “Enflasyon hedefe ulaşana dek daha fazla artışın uygun olacağını düşünüyoruz. Hızlı parasal sıkılaştırmanın tam etkileri henüz hissedilmedi. Enflasyon hala hedefimizin üzerinde. Enflasyonun düşüş trendinde olduğundan emin olmak için daha fazla kanıta ihtiyacımız olacak. Para politikasını aşırı sıkılaştırmak istemiyoruz ancak aşırıya kaçarsak bunu düzeltmek için de araçlarımız var.” Karar ile birlikte ABD borsa endekslerinde ve ons altında pozitif seyir izlendi. Bugün Ocak ayı TÜFE ve ÜFE verileri takip edilecek. Aralık ayında yıllık enflasyon baz etkisiyle yüzde 64,27’ye gerilemişti. ABD’de ise tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. DolarTl’de uzun süredir izlediğimiz bant aralığı olan 18,40 - 18,65’ in üzerinde fiyatlamaları izliyoruz. Dolar endeksi DXY ılımlı olarak 101,8, ABD 10 yıllık tahvil faizi ise 3,37 seviyesinde bulunmaktadır.
Teknik Analiz: USDTRY paritesi ana resimde yükselen kanal içerisinde hareketini sürdürüyor. Geniş bant aralığı olarak ekim ayından itibaren izlediğimiz bant aralığının üstünde ılımlı pozitif hareketini sürdürmektedir. Teknik olarak yatay direnç seviyesi 18.66 üzerinde yakın direnç olarak 19.00 seviyesini takip ediyoruz. Aşağı yönlü harekette 18.40 seviyesinin aşağısında 18.22 seviyesi destek olarak izlenebilir.
Destekler: 18.40 \ 18.22 \ 17.97
Dirençler: 18.80 \ 19.00 \ 19.40
EURTRY Teknik Seviyeler
Destekler: 19.47 \ 19.20 \ 18.92
Dirençler: 20.73 \ 21.00 \ 21.40
Viop Kontratları
Endeks Kontratı
30 endeks VIOP kontratı, Spot BIST30 endeksindeki yükselişe karşın daha sınırlı bir hareketle günü sonlandırdı. Spot BIST30 endeksindeki dalgalanmanın ardından 5200 seviyesinin üzerinde kapatması kontratta olumlu karşılık bulsa da Spot BIST30 endeksinin haftayı 5200 seviyesinin üzerinde kapatması kontratın yönü konusunda belirleyici olacak. Kontratta bugün Spot BIST30 endekste görülebilecek yukarı yönlü hareketlerde bugün 5400 seviyesi takip ediliyor olacak. Spot 5400 seviyesinin üzerinde tutunabilirse kontratta yukarı yönlü hareketin devamı beklenebilir. Olası geri çekilmelerde ise Spot BIST30 endeksindeki 5050 seviyesi ana destek bölgemiz olamaya devam ediyor. Gün içi dalgalanmanın yüksek kalmaya devam ettiği kontratta kısa pozisyonlar için temkinli olmakta fayda görüyoruz.
Spot Endeks teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Dirençler: 5300 / 5400 / 5475
Destekler: 5200 / 5100 / 5050
Dolar Kontratı
DolarTL uzun süredir izlenen 18,40-18,80 bant aralığındaki yatay hareketine devam ediyor. Gün içi işlemler oldukça sığ bir şekilde gerçekleşiyor. Kontratta spottaki 18.40 seviyesi stop loss alınarak uzun pozisyonlar takip edilebilir. Aşağı yönlü harekette mevcut seyir için 18.22 seviyesi kalıcı bir şekilde kırılmadıkça kısa pozisyonlar uygun görünmüyor.
Spot DolarTL teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler: 18.40 \ 18.22 \ 17.97
Dirençler: 18.80 \ 19.00 \ 19.40
Ons Altın Kontratı
Ons altın VIOP kontratında destek seviyelerinde işlem görmektedir. 1930 seviyesi üzerinde kaldığı sürece uzun pozisyonlar korunabilir. Geri çekilmeler alım fırsatı verebilir. 1940 seviyesi üzerindeki işlemlerde ilave uzun pozisyonlar denenebilir.
Spot Ons altın teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler: 1895/1874/1865
Dirençler: 1930/1940/1960
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.