USD/TRY: Geçen hafta zayıf gelen küresel PMI verileri resesyon beklentilerini artırırken, emtia ve petrol fiyatlarında sert düşüşler gözlendi. Bu da Fed'in daha fazla agresifleşmeyebileceği düşüncesini beraberinde getirdi ve risk alma iştahı arttı. Küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P500 endeksi cuma günü %3 oranında prim yaptı. Primlerin bu sabah vadelilerde sürdüğünü izlerken, Asya borsalarında da belirgin yükselişler var. Çoğu Gelişmekte Olan Ülke para birimi de artı bölgede seyrediyor. Yurtiçi piyasalarda ise cuma akşamı BDDK'nın, finansal istikrarın güçlendirilmesine ve kaynakların daha verimli kullanılarak kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına yönelik atılacak koordineli makro ihtiyati adımlar kapsamında, TL cinsinden ticari kredilere yönelik yeni düzenlemelere gitmesi takip edildi. BDDK'nın dün yaptığı ek açıklamada uygun koşullu TL ticari kredi kaynaklarının, gerçek bir ihtiyaç olmadığı halde bazı şirketlerce döviz alımı amacıyla kullanıldığı da vurgulandı. Kararın ardından Dolar/TL cuma günü %2,5 oranında düşüş kaydederek 16,88 seviyesinden haftayı kapattı. Bu sabah da kurda düşüşün sürdüğünü izlerken, TL'yi destekleyici kararın etkisinin sürebileceğini ve kurun 17,0 seviyesinin altında kalarak bu sabah gördüğü 16,10 civarına kadar tekrar gerileyebileceğini düşünüyoruz. Yurt içinde, veri gündemi bu hafta sakin. Çarşamba günü haziran ayı ekonomik güven endeksi, perşembe günü dış ticaret dengesi ve cuma günü ise mayıs ayı İSO imalat PMI endeksi açıklanacak. Ayrıca perşembe günü TCMB'nin PPK toplantı özeti ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Temmuz-Eylül dönemine ilişkin İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak. Yurtdışında ise ECB, BOE ile Fed Başkanlarının konuşmaları, ABD dayanıklı mal siparişleri, kişisel gelir ile harcamalar, ISM imalat PMI ile büyüme, Çin PMI ve Euro Bölgesi enflasyon verileri ve NATO Zirvesi takip edilecek.
EUR/USD: Artan resesyon endişeleri Fed'e yönelik agresif beklentileri azaltırken risk iştahında toparlanma devam ediyor. Bu da pariteyi kısmen desteklese de, Rusya'dan enerji ithalatına yönelik devam eden belirsizlikler ve Bölge ekonomisine yönelik süren endişeler nedeniyle paritede şu aşamada kalıcılı bir yükseliş beklemiyoruz. Direnç 1,0620 bölgesinde. Öte yandan, risk iştahında bozulma gözlenmedikçe parite 1,0510 seviyesinin üzerinde kalabilir. Makro veriler dışında ECB ile Fed Başkanlarının konuşmaları bu hafta yakından izlenecektir.
XAU/USD: Geçen hafta 1.844 civarından geçen 200 günlük ortalamasının altında kalan değerli madende düşüşler ise sınırlı kaldı. Ons Altın geçen hafta sadece %0,7 oranında değer kaybederek haftayı 1.827 seviyesinden tamamladı. Resesyon endişeleriyle Fed'e yönelik agresif beklentilerin bir miktar azalması değerli madeni şu aşamada kısmen destekleyebilir. Bu kapsamda, 1.844 seviyesinin geçilmesi durumunda 1.863 seviyesine kadar yükseliş gözlenebilir. Diğer yandan, olası düşüşlerde 1.822 destek olarak takip edilebilir.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.