USD/TRY: Dün ECB toplantısı izlendi. Önümüzdeki aylarda faiz artış sinyali veren ECB'nin şahin tonda geçen toplantısına karşın parite %0,9 oranında düşüş kaydetti. Risk iştahında da bozulma gözlenirken, çoğu Gelişmekte Olan Ülke para birimi değer kaybetti. Bugün ABD'de TSİ 15.30'da açıklanacak ve piyasalarda dalgalanma yaratabilecek mayıs enflasyonu günün önemli verisi. TÜFE'de yıllık beklenti %8,2 iken, çekirdek enflasyonun %5,9'a (Önceki %6,2) gevşemesi bekleniyor. Beklentileri karşılayan veya daha düşük gelen rakamlar piyasaların toparlanmasını sağlayabilir. Aksi durumunda satışlar derinleşebilir. Yurtiçinde ise dün gece, ekonomi yönetimi bir dizi tedbir paketi açıkladı. Tüketici kredileri ve kredi kartlarına yönelik sınırlamalar, zorunlu karşılıkların artırılması gibi kararlar dışında Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın talep toplama işlemlerinin 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirileceği ve sadece gerçek kişilere sunulacak Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi (GES) ile ilgili duyurusu takip edildi. İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup, ödemelerin asgari getiri garantisi olacak. Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Finansal istikrara yönelik yapılan açıklamaların TL'yi kısmen desteklediğini gözlemliyoruz. GES ile ilgili detaylar beklenecekken, TL'de olumlu fiyatlamalar görülebilir. Bu kapsamda, Dolar/TL'nin de 17,25 direncinin altında 16,76 desteğine kadar düşüş sergileyebileceğini öngörüyoruz. Diğer yandan, olası yükselişlerde 17,25 seviyesinin üzerinde 17,44 direnci izlenebilir.
EUR/USD: Dün gerçekleşen Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) toplantısında 2011'den bu yana ilk faiz artışına hazırlandığı mesajı verdiği toplantısı sonrası ECB temmuzda faizleri oybirliğiyle 25 baz puan artıracağını ilan ederken, piyasa katılımcılarının eylül ve ekim ayında 50 baz puanlık faiz artırımı beklediği görülüyor. ECB toplantısının şahin geçmesine karşın paritede düşüş görülmesi Bölge ekonomine yönelik endişelerin devam ettiğini gösteriyor. Dün %0,9 oranında düşerek 1,0620 seviyesinden kapatan parite orta vadeli ortalamalarının altına gerilerken, bugün ABD enflasyonun beklentilerden yüksek gelmesi durumunda 1,0570 seviyesine kadar düşüş sürebilir. Sonraki hedef ise 1,0530 seviyesinde. Diğer yandan, beklentiler altındaki bir veride paritedeki olası yükselişler sınırlı kalabilir. Dirençler 1,0680 ve 1,0715 bölgesinde. Bugün ABD TÜFE verisinin yanı sıra Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, Rusya Merkez Bankası faiz kararı ve ECB üyelerinden Holzmann'ın konuşması takip edilecek
XAU/USD: Dün, risk iştahındaki zayıflığa karşın faizlerdeki artışın fiyatlamalarda baskın olduğunu ve değerli madenin günü ekside kapattığını izledik. Ancak kayıpların %0,3 ile sınırlı kaldığını ve değerli madenin 1.842 civarından geçen 200 günlük ortalamasının üzerinde kalmaya çalıştığını gözlemledik. Bir süredir yön arayışında olan Ons Altın'da yönü belirleyecek gelişme ise öğleden sonra ABD'de açıklanacak enflasyon verisi olabilir. Beklentilerin altındaki bir veride Ons Altın'da 1.874 seviyesine kadar bir yükseliş görülebilir. Ara direnç ise 1.860 bölgesinde. Öte yandan, olası düşüşlerde 1.842 seviyesinin altındaki bir kalıcılıkta 1.828 ardından 1.811 hedefe girebilir.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.