Türkiye: Lira çekiciliğini artırma, serbest piyasa kuralları, tedbirler (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Türkiye: Lira çekiciliğini artırma, serbest piyasa kuralları, tedbirler…

Hazine ve Maliye Bakanlığı dün akşam açıklanan gelir endeksli senet finansal ürününü takip eden açıklamada, Türkiye'nin “küresel bir enflasyonist süreçten” etkilendiğini söyledi. Buna göre;

• Serbest piyasa kurallarından taviz verilmeden TL'nin cazibesinin artırılması hedeflenmektedir.
• Mali disiplinden taviz yok.
• Kamu harcamalarının dizginlenmesi amaçlanıyor.
• Makro ihtiyati tedbirlerin devam edeceği belirtildi.

Devlet iç borçlanma senedi, belli bir vadeyi içine alan borçlanma iken gelir endeksli senetlerde de genelde KİT’lerin geliri üzerinden taahhüt edilen belli bir tutar söz konusudur. KİT’lerin bütçeye aktarılan gelirleri üzerinden bir getiri muhtemelen olacaktır, burada referans olarak oluşacak getiri ise devletin ortak olduğu işletme ve kurumların gelirlerine odaklı olacaktır. Tabii belirsiz noktalar halen çok olduğundan, alt detayları görmeye ihtiyaç var. Gelir, getiri ve vade yapısının nasıl olacağına ve hangi KİT’lerin gelirlerinin konu edileceği konusu önemli olacak. Enflasyonist ortamda bazı kurumların ciro artışları TÜFE’ye göre çok yüksek. Burada senedin getirisinin de en az enflasyon oranı kadar veya üzerinde olması ya da TÜFE - ÜFE arasında optimal bir oranda olması gerek.

Piyasalarda bir süredir yeni hamlelerin gelebileceği beklentileri vardı. Hazine’nin dün akşamki ilk açıklamalarının ardından enflasyon korumalı tahvil gelebileceği beklentileri USDTRY kurunda geri çekilmeyi ilk etapta sağlasa da kararlar sonrasında başta kur olmak üzere fiyatların yeniden eski seviyelere geldiği gözlendi. İlk etapta piyasanın fiyatlandırma perspektifini oluştururken yeni finansal ürünün ayrıntılarını anlamak isteyeceğini düşünüyoruz. Gelir endeksli senetlerin ihraç edilmesinde vadenin ve gelirin belirlenmesine yönelik alt detaylar ortaya çıktıkça yansımaları göreceğiz.

Gelir endeksli senetlerden sonra da makro ihtiyati tedbirler ve liralaşmayı ağırlıklandıracak yeni önlem ve tedbirlerin söz konusu olabileceğini görüyoruz.

https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/100620220825


 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
JAPONYA ÜST DÜZEY DİPLOMATI KANDA: NE MÜZAKERE ETTİĞİMİZİ AÇIKLAYAMAM FAKAT GEREKİRSE UYGUN ŞEKİLDE KARAR ALACAĞIZ
ÇİN'DE YENİ ENERJİ ARAÇ SATIŞLARI MAYSI'TA YILLIK %+105.2
ÇİN'DE YENİ ENERJİ ARAÇ SATIŞLARI OCAK-MAYIS'TA YILLIK %+111.2
ÇİN'DE OCAK-MAYIS'TA ARAÇ SATIŞLARI YILLIK %-12.2 -SANAYİ BİRLİĞİ
Morgan Stanley, ECB'nin Ekim ayında ise 25 baz puanlık faiz artışı yapmasını bekliyor
ÇİN'DE MAYIS AYINDAKİ ARAÇ SATIŞLARI YILLIK %-12.6
JAPONYA MALİYE BAKANLIĞI, BOJ ORTAK AÇIKLAMA : G7 ANLAŞMASI TEMELİNDE DÖVİZ PİYASASIN DA GEREKTİKÇE UYGUN ŞEKİLDE CEVAP VERECEĞİZ
Morgan Stanley, ECB'nin Eylül ayında 50 baz puanlık faiz arıtışı yapmasını bekliyor
TÜRKİYE'NİN 2 YILLIK GÖSTERGE TAHVİL FAİZİ %25.71 SEVİYELERİNDEN İŞLEM GÖRÜYOR (DÜN: %27.86)
Facebookta Paylaş