POWELL KONUŞTU, FAİZ İNDİRİM BEKLENTİLERİ YENİDEN CANLANDI…
Dün günün en önemli gündem maddesi FED başkanı Powell’ın kongreye yapacağı sunumdu. Bu sunum öncesi yayınlanan konuşma metninde Powell’ın ABD ekonomisi hakkında Haziran ayından bu yana ticaret gerilimlerine bağlı belirsizliklerin arttığına işaret etmesi ve enflasyonda %2 seviyesinden uzakta kalınacağına dair riskin FED’in beklediğinden daha fazla kalıcı olabileceğine değinmesi dikkat çekti. Ayrıca ABD ekonomik büyümesinin sürdürülmesi konusunda uygun davranacak ifadelerine de sunumda yer vermesi, Temmuz ayı için faiz indirim beklentilerinin güçlü gelen tarım dışı istihdam verisi sonrası yeniden artmasına neden oldu. Bu açıklamaların akabinde faiz artırım ihtimalleri 25 baz paun için %80’li seviyelere gelirken, 50 baz puan için yeniden %20’lere yaklaştı. Bu oranlar dün sabah saatlerinde 25 baz puan için %96 seviyelerindeydi. Açıklamaların ardından ons Altın’da 1400 Dolar üzerine sert yükseliş yaşanırken Dolar endeksi zayıfladı ve paritede 1.1260 seviyeleri test edildi.10 yıllık tahvil faizleri ise 2.11’den 2.06’ya geriledi. SP500 endeksi ise tarihinde ilk defa 3.000 puanın üzerine geçti fakat kapanışı 2992 puanda yaptı.
Günün diğer faiz indirimleri konusundaki beklentileri şekillendirecek gelişmesi ise FOMC toplantı tutanaklarıydı. Tutanaklarda "Çoğu Fed üyesi artan riskler karşısında güçlü faiz indirimi bekliyor, yakın zamanlı faiz indirimi şokları yumuşatabilir. Bazı üyeler henüz güçlü faiz indirimi için bir neden görmüyor yorumu yapılırken birkaç üye faiz indiriminin finansal dengesizlikler yaratabileceğini belirttiği, birkaç üyenin ise faiz indiriminin ekonomide aşırı ısınmaya yol açabileceğinden endişeli olduğu" ifadeleri yer aldı. Bu gelişmenin ardından da Altın’da yükselişin yeniden güç kazandığı gözlendi. Sonuç olarak Temmuz ayı sonunda FED’den bir faiz indirimi artık iyiden iyiye belli oldu görünüyor. Ayrıca Powell’ın Trump istedi diye istifa etmem açıklaması da sunuma damgasını vuran bir başka gelişme oldu.
Yurtiçinde ise özellikle Powell’ın açıklama metni ve ardından yaptığı sunumda faiz indirimine işaret etmesi borsadaki yükselişlere destek oldu ve 98.500 üzerinin yeniden test edildiği gözlendi. Dünkü gelişmelerin endeks üzerindeki olumlu etkisi bir süre daha devam edebilir. Fakat yurtiçinde S400 ve Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları konusunda yaşanan gerilimler Türk varlıkları açısından yakından takip edilmeli. Özellikle son günlerde Doğu Akdeniz çalışmalarımız ile ilgili gelen açıklamalar yoğunlaşmış durumda. Dün konu hakkında Ermenistan’dan ve yine ABD’den açıklamalar geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerinden ve Yavuz sondaj gemisinin Karpaz açıklarına ulaşmasından "endişe duyduğunu" bildirdi. Bu konu hakkında geri adım atmayacak görüntü vermeye devam edeceğimiz için bu tarz söylemleri önümüzdeki günlerde duymaya devam edeceğiz görünüyor. Bugün yurtiçinde cari denge açıklanacak. Mayıs ayında fazla verilmesi mümkün görünüyor.
USDTRY
S-400 meselesinden kaynaklı ABD'nin Türkiyeye uygulayacağı yaptırım meselesi konuşulurken, dün, önümüzdeki günlerde toplanacak Avrupa Konseyinin, Türkiyenin Doğu Akdenizde sürdürdüğü sondaj çalışmalarına karşı bazı yaptırım uygulanmasının görüşeceği haberler sonrası TL varlıklarında sert satışların yaşandığı izlendi. Bu süre zarfında ülke risk indikatörü olarakta bilinen Türkiye 5 Yıllık CDS'inde yukarı yönlü hareketlerin yaşandığı görüldü. Fakat, Powell'ın dün temsilciler meclisinde yapacağı yarıyıl sunumu metninde zayıf enflasyon riskinin Fed'in mevcut beklentilerinden daha kalıcı olabilir, Haziran'dan bu yana belirsizliklerin görünümü zayıflattı ifadeleri sonrası Dolar endeksindeki düşüşle birlikte kurda da yeniden 5.70'li seviyelere doğru geri çekilmeler hız kazandığı gözleniyor.,
USDTRY paritesi düşen kanal içindeki hareketini sürdürüyor. Paritenin kanal içinde kalmayı sürdürdüğü müddetçe geri çekilme hareketi devam edebilir. Haftanın ilk işlem gününü boşlukla açan kurun, bu boşluğu kapatma çabasının sürdürdüğü gözleniyor. Bu bakımdan geri çekilme hareketinin devam etmesi adına 5,7050 direnç seviyesi altındaki kapanışlar önem arz ederken, söz konusu seviyenin altındaki kapanışlar 5,64-5,58 bölgesini gündeme getirebilir.
EURTRY
Gerek yurt içinde gerekse Euro bölgesinde zayıf veri akışının olduğu günde, Avrupa Komisyonu, artan ticaret gerginlikleri ve politika belirsizliğinin avrupa bölgesi üzerinde baskı oluşturduğunu işaret ederek Euro Bölgesi'nde 2020 yılındaki büyüme rakamında revizyona gitti. Komisyona göre 2020 yılında Euro Bölgesi için daha önceki tahmini büyüme rakamı %1.5 iken bu tahminini %1.4 olarak güncelledi. Bu açıklama sonrası paritede kısmi geri çekilmeler yaşandı. Diğer taraftan Salı günü kamuoyuna yansıyan “önümüzdeki günlerde toplanacak Avrupa Konseyinin, Türkiyenin Doğu Akdenizde sürdürmüş olduğu sondaj çalışmalarına karşı bazı yaptırım uygulanmasının görüşeceği” haberleri sonrası TL ve TL varlıklarında ciddi değer kayıpları görülürken, dün yaşanılan kayıpların bir kısmınının geri alındığı izlendi.
EURTRY paritesini teknik açıdan incelediğimizde, düşen kanal içinde hareketini sürdürdüğü gözleniyor. Kanal içinde kalmayı sürdürdüğü sürece aşağı yönlü hareketler görülebilir. Bu minvalde olası 6.4400 direnç seviyesi altındaki kapanışlar kurda tekrardan 6.3700-6.3000 seviyelerini gündeme getirebilir.
EURUSD
Powell'ın dün temsilciler meclisinde yaptığı yarıyıl sunumu metninde zayıf enflasyon riskinin Fed'in mevcut beklentilerinden daha kalıcı olabilir, Haziran'dan bu yana belirsizliklerin görünümü zayıflattı ifadeleri sonrası, piyasada önümüzdeki günlerde Fed’in olası faiz indirimde bulunabileceği algısının oluşmasıyla birlikte Dolar tarafında sert değer kayıpların yaşandığı görüldü. Dolayısıyla güne 1.1206 seviyesinde başlayan EURUSD paritesi, 1.1255 seviyesini test etti.
Fiyatlamaların seyri açısıdan, bugün ECB Para Politikası Toplantı Tutanakları ile ABD’de açıklanacak Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi takip edilecek.
EURUSD paritesini teknik açıdan incelediğimizde, sürdürmüş olduğu ters takoz formasyonu içindeki hareketini Cuma günü TDI verisinin yüksek gelmesiyle birlikte aşağı yönlü geçilidiği görüldü. Öte yandan paritede ters flama formasyonunun oluştuğu gözleniyor. Fiyatlamaların seyri açısından çaprazın 1.1285 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece 1.1245-1.1200 bölgesi görülebilir. 1.1285 direnç seviyesinin yukarı yönlü geçilmesi durumunda ise 1.1300-1.1345 seviyeleri gündeme gelebilir.
XAUUSD
Dün tüm gözler Powell'ın temsilciler meclisinde yaptığı yarıyıl sunumundaydı. Sunumda Başkanın faiz indirimi ile ilgili vermiş olduğu mesajlar, Fed’in Temmuz ayında faiz indirimine gitme ihtimalini arttırmasıyla güne 1397 seviyesinde başlayan kıymetli metalin önemli direnç seviyelerinden biri olan 1411 seviyesini test etmesine neden oldu. Diğer taraftan Doğu Akdeniz bölgesinde devam eden gerilim, emtialar arasında güvenli liman olarak bilinen Ons Altın varlık talebini artırmasıyla, fiyatlamalardaki kısmi değer artışlara destek olduğu göze çarpıyor.
Ons Altın fiyatlamaları açısından Fed Başkanı Powell’ın sunumu ile ABD’de açıklanacak Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi takip edilecek.
Ons Altını teknik açıdan incelediğimizde, takoz formasyonu içinde hareket ettiğini görmekteyiz. Dün itibari ile başlatmış olduğu yukarı yönlü yeni dalganın takoz üst bandına gelebilmesi adına 1411 destek seviyesi üzerinde kalıcı olması önem arz etmekte. Dolayısıyla 1411 destek seviyesi üzerindeki kapanışlar, fiyatlamalar açsından 1424-1437 bölgesini gündeme getirebilir.
GBPUSD
Günün Gelişmeleri:
Dün İngiltere bölgesinden açıklanan Mayıs ayı İmalat üretimi ile Sanayi Üretiminin bekleneni karşılayamaması sonrası paritede kısmı geri çekilmeler görülsede, Powell'ın dün temsilciler meclisinde yaptığı yarıyıl sunumu metninde zayıf enflasyon riskinin Fed'in mevcut beklentilerinden daha kalıcı olabilir, Haziran'dan bu yana belirsizliklerin görünümü zayıflattı ifadeleri sonrası, Fed’in Temmuz ayında bir faiz indirimine gidebilir algısının güç kazanmasıyla birlikte dolarda değer kayıplarının yaşandığı izlendi. Güne 1.2456 seviyesinde başlayan parite Powell’ın açıklamaları ardından 1.2520 seviyesini test etti.
Fiyatlamaların seyri açısıdan, ABD’de açıklanacak Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi takip edilecek.
GBPUSD paritesini teknik açıdan incelediğimizde, dün itibari ile ters takoz formasyonu içinde 6.dalga hareketine başlamış duruyor. Fiyatlamaların yukarı yönlü hareketi adına 1.2480 destek seviyesi ön plana çıkarken, paritedeki bu seviye üzerindeki tutunmalar 1.2560-1.2600 bölgesini hedef haline getirebilir.
USDJPY
Japonya’da veri akışının zayıf olduğu günde, gözler Fed Başkanı Powell’ın sunumundaydı. Başkanın sunum sırasında kamuoyuna vermiş olduğu mesajlar, Fed’in Temmuz ayında bir faiz indirimi yapması yönünde şekillendi. Gerek sunum sırasında gerekse sunum sonrasında doların diğer majör para birimleri karşısında değer kaybı yaşarken, USDJPY paritesinin de 108.847 seviyesinden 108.390 seviyesine gerilediği gözlendi.
Fiyatlamaların seyri açısıdan, ABD’de açıklanacak Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi takip edilecek.
Teknik açıdan incelediğinizde, paritenin 25 Haziran itibari ile başlatmış olduğu yükselen kanal içindeki seyrini bugün itibari ile kanal alt bandını aşağı yönlü kırmasıyla sonlandırdığı görülüyor. Fiyatlamaların aşağı yönlü hareketlerine devam etmesi adına 108.200 direnç seviyesi altındaki kapanışlar önem arz ederken olası 108.200 direnç seviyesindeki kapanışlar 107.85-107.50 bölgesini gündeme getirebilir.
HAM PETROL
Salı günü ABD’de açıklanan API haftalık ham petrol stokları verisi sonrası Siyah Altında yükselişlerin desteklendiği gözlenirken ham petrolün fiyatlamalarda 60,34-60,80 bölgesi aralığında hareket ettiği izleniyor. Öte yandan küresel ticaret büyümesini baltalayabilecek ABD-Çin arasında bir süredir devam eden ticaret savaşının, askıya alınması yönündeki telefon görüşmelerin olumlu ilerlemesi, Ham petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketini destekliyor.
Teknik açıdan incelediğinizde, ham petrol grafiğinde harmonik formasyonun tamamlanmaya çalışıldığı görülüyor. Dün API’nın açıklamış olduğu ham stok verisindeki azalış, söz konusu emtia fiyatını yukarı yönlü desteklerken bugün itibari ile de 60,00 psikolojik seviyesi üzerinde tutunduğu görülüyor. Söz konusu seviye üzerindeki kapanışlar 61.10-62.10 bölgesini hedef haline getirebilir.
S&P500
S&P 500 endeksinin (CFD) Fed Başkanı Powell’ın dün yapmış olduğu sunumda faiz indirimi ile ilgili vermiş olduğu olumlu mesajlar sonrası piyasalarda oluşan risk iştahının artmasıyla beraber rekor seviye olan 3000 puanı geçtiği gözlendi. Bu seviyeye ulaşılması sonrası endekste bir miktar kar satışları görüldü. Öte yandan korku endeksi olarak da bilinen VIX endeksindeki yaşanan değer kaybı endeks fiyatlamalarını yukarı yönlü destekledi.
Fiyatlamaların seyri açısıdan, ABD’de açıklanacak Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, S&P 500 endeksinin (CFD) yükselen kanal içinde hareket ettiği gözleniyor. Dün itibari ile 3000 seviyesini gören endekste yeni zirveler gündeme gelebilir. Bu minvalde 2975 destek seviyesi önem arz etmekte. Bu seviye üzerindeki tutunmalar endeksi 3005-3025 bölgesini hedef haline getirebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlforex.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.