IşıkFX Akşam Bülteni 17.09.2018
Euro ve Pound, Pozitif Brexit Senaryosundan Destek Buldu!
Yurt içi tarafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İş Bankası hisselerine yönelik açıklamaları sonrası Banka’dan gelen açıklamalar takip edilirken, oluşan geçici gerginlik ile kısa süreli ataklar görüldü. Açıklanan ekonomik verilerde ise; Sanayi Üretimi beklentilerin hayli üzerinde artış gösterirken, Bütçe Dengesi ve İşsizlik Oranı verileri kötüydü. Türk Ticaret Kanunu’nun 376.maddesi kapsamında yapılan ilaveler ile kur farkı zararlarının 2023 başına kadar dikkate alınmaması yönünde yapılan değişiklik sonrası; hükümetin banka bilançolarını düzeltebilecek, sorunlu krediler konusunda bankaları destekleyecek tedbirler almayı planladığı belirtildi. Yurt dışı tarafta ise Euro Bölgesi’nin TÜFE rakamları açıklanırken, gelen rakamlar beklentilere paraleldi. Almanya’da Ekonomi Bakanı Peter Altmaier: Bu yıl Alman Ekonomisinin yüzde 2 civarında büyüyeceği tahmininde bulundu. Bundesbank (Almanya Merkez Bankası) tarafından açıklanan raporda ise: Alman ekonomisinin son haftalarda gelen sallantılı üretim rakamlarının, ticaret savaşlarının tehdidiyle birlikte ECB’nin büyüme tahminlerinin geçerliği konusunda bazı şüpheler uyandırdığına değinildi. İngiltere’de ise Brexit konusu yine gündemin üst sırasında yer buluyor. Başbakan Theresa May: Parlamentoda yapılacak oylamadan bir onay çıkacağını söylerken, parti içi muhalefeti de uyardı. Ülkenin Maliye Bakanı Phillip Hammond da: Brexit anlaşmasının olmamasının geride bırakılan 10 yılda sağlanan önemli ilerlemeyi riske sokacağını vurguladı. IMF’ten gelen açıklamada ise: Anlaşmanın olacağı öngörüsü ile İngiltere ekonomisinin 2018 ve 2019 yıllarında yüzde 1,5 oranında büyüyeceği tahmin edilirken, aksi takdirde ekonomide görülecek bozulma ile bütçe açığında atış Pound’da ise değer kayıpları olabileceği belirtildi. IMF, AB ve İngiltere tarafından gelen tüm bu uyarılara rağmen pozitif bir Brexit senaryosu güçlenirken, Euro ve Pound lehine fiyatlamalara da neden ooldu. ABD’de ise ticaret savaşları konusu ve 26 Eylül’de açıklanacak olan FED/FOMC kararlarına dair öngörüler dikkatle takip ediliyor. 200 Milyar Dolarlık Çin tarife listesini yürürlüğe koyması beklenen Başkan Donald Trump, yaptığı açıklamalarda: Tarifelerin, ABD’yi kazanılan Milyonlarca Dolar ve istihdam ile çok güçlü pazarlık konumuna getirdiğini söylerken, diğer ülkelerin ABD ile adil anlaşma uygulamaması halinde tarifelere maruz kalacağının altını çizdi. ABD’nin tahvil faizleri ise, FED’e yönelik şahin beklentiler nedeniyle bugün de artışına devam etti. Günün kalanında küresel ve yerel haber akışları yine dikkatle takip edilecek.
EURUSD
Bugün Euro Bölgesi’nden gelen enflasyon rakamlarının beklentileri karşılaması parite tarafında Euro lehine hareketlere neden oldu. Rakamlara baktığımızda yıllık bazda TÜFE yüzde 2.0 olarak gelirken aylık bazda ise yüzde 0.2 olarak gerçekleşti. Diğer taraftan olumlu Brexit gelişmeleri ve Almanya Merkez Bankası’ndan gelen aylık raporda Euro lehine ataakları destekledi. Yayınlanan raporda; son zamanlarda gelen sanayi rakamlarında mevsimsellikten dolayı daralma olduğu ve bu durumun geçici olduğu belirtilirken Almanya ekonomik büyümesinin temel olarak sağlam olduğu bildirildi. ABD tarafında ise özellikle Çin ile yaşanan ticaret savaşları piyasa tarafında tedirginlik yaratan ve paritedeki yukarı yönlü atakları sınırlayan unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Başkan Donald Trump’ın tarifelere devam edeceğine yönelik gelen açıklamalar gerilimin bir müddet daha gündemde en üst sıralarda kalacağına işaret ediyor. Teknik olarak baktığımızda ise Mayıs ayı itibariyle başlayan düşen kanalın kırılım teyit seviyesi olan 1.1730 noktası kritik. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlamadığı takdirde paritedeki yukarı yönlü ataklar sınır kalabilir. Aşağı tarafta ise 1.1610 desteği satış yönlü atakların devamı için önemli olabilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta bugün açıklanan ekonomik verilerden; Haziran ayı Çeyreklik İşsizlik Ortalaması; yüzde 10.2 iile son 4 ayın en yüksek seviyelerine ulaşırken, Senelik Sanayi Üretimi ise beklentilerin hayli üzerinde artışla yüzde 5.6 oldu. Ağustos ayı Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi ise 5 Milyar 800 Milyon açık verdi. Yurt içi taraftaki risk unsuları ve ekonomik verilerin yanı sıra, yurt dışı tarafta ise; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi’de yaptığı Suriye görüşmesi, diğer gelişen ülkelerin durumu, ticaret savaşları gibi küresel risk artışları ve ABD tahvil faizlerindeki fiyatlamalar takip edilmekte. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen yükselişin yanı sıra Türkiye’nin tahvil faizleri de yükselişe geçerken, kur tarafını da yukarı yönlü destekledi. Teknik olarak bakıldığında ise; şuan için 6.2760 seviyesi üzerinde fiyatlama görülmekte. Buranın üzerinde kalıcılıkta devam edebilecek alım yönlü işlemlerde, izlenebilecek direnç seviyeleri; 6.3630, 6.3740, 63975 ve 6.4100‘de bulunmakta. 6.2760 altına geri çekilmelerde ise; 6.2200, 6.2000, 6.1800 ve 6.1460 destek seviyelerri izlenebilir.
GBPUSD
Avrupa Birliği Konseyi tarafından; AB ve İngiliz müzakere heyetlerinin Brexit’in bazı konularında prensip anlaşmasına vardığına ilişkin gelen haber akışları Sterlin varlıklarını destekledi. Özellikle hükümete yönelik Brexit eleştirileri sonrası gelen haber akışları dikkat çekti. Ancak yine de yetkililerin tam olarak bir anlaşma sağlamadığını ve bu durumun Sterlin varlıkları üzerinde hala daha bir tedirginlik yarattığını belirtelim. Tam olarak parite tarafında alıcılı bir seyir görebilmemiz için daha net adımların atılması gerektiğini düşünmekteyiz. Diğer taraftan ABD ile Çin arasında artan ticari gerilimler ise paritedeki yukarı yönlü atakları sınırlıyor. Günün geri kalanında ise Brexit ve ticaret savaşları ana gündem maddemiz olarak kalmaya devam edecek. Teknik olarak ise 1.3055 üzeri kalıcılıklar yukarı yönlü atakları iştahlandırabilir. Bu durumda ise ilk etapta 1.3185 direnci kritik olacaktır. Şayet buranında geçilmesi halinde 1.3290 direnci hedef haline gelebbilir. 1.3055’in altına inmesiyle birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 1.3010 destek noktası ilk etapta izlenebilir.
BRENT PETROL
Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak ve Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih Cumartesi Moskova'da bir araya gelerek fiyatlara istikrar getirme ve piyasadaki olası değişikliklere tepki verme konusundaki niyetlerini teyit etti. Öte yandan İran'ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) temsilcisi Hüseyin Kazempour Ardebili, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yaptırımları sonrası Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol piyasasını eline geçirmeye çalıştığını söyledi. Ardebili ayrıca Moskova ve Riyad hükümetlerinin yaptırım kararından dolayı oldukça memnun olduğunu ve bu durumun OPEC'in güvenilirliğine gölge düşüreceğini de sözlerine ekledi. Diğer taraftan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif; "ABD yaptırımlarının etkilerinin telafi edilmesi için Avrupalıların ve diğer imzacı ülkelerin harekete geçmesi” gerektiğini söyledi. Zarif, bu etkilerin özelliikle "petrol ve bankalar” konusunda görüldüğüne işaret etti. Diğer taraftan Avrupa Birliği (AB), ABD'nin İran'a uygulayacağı yeni yaptırımlardan etkilenmeden bu ülkeyle ekonomik ilişkilerini sürdürmenin yollarını arıyor. Alman hükümetinin katkısıyla AB Komisyonu tarafından hazırlanan planda İran ile yapılan ticaretin küresel finans sisteminden ayrılması ve takas borsası sistemine geçilmesinin düşünülüyor. Veri akışında haftanın son gününde ABD'de faaliyetini sürdüren petrol sondaj kule sayısı geçtiğimiz hafta 7 adet artarak 867 oldu ve son bir ayın en büyük artışını gerçekleştirdi. Teknik anlamda, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının küresel ekonomik büyüme için tehdit oluşturmasının etkisi ile 80 Dolar’ı aşamadığı görmekteyiz. Özellikle bu seviyenin geçilmesi yukarı yönlü atakları hızlandırabilir. Gün içindeki hafif alıcılı seyrin devamında ise 78.95, 79.30 ve 79.70 ara direnç seviyeleri test edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 77.90-77.60-77.35 destek noktaları gündeme ggelebilir.
ONS ALTIN
Dolar Endeksi’nde yaşanan geri çekilme ve Yuan varlıklarında yaşanan toparlanma hareketleri Altın tarafında alış yönlü işlemlere neden oldu. Haber akışında ise gözler ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarına çevrilmiş durumda. ABD, Çin'e yeni tur ticaret müzakereleri düzenlenmesi için davet gönderirken, 200 milyar dolar tutarında Çin malına ek tarife uygulama yönünde ilerleme kararı almıştı. Buna göre Çin hükümetinden, Trump yönetiminin Çin mallarına ek ithalat tarifesi uygulama yönünde ilerlerse bu ay içinde ABD ile yapılması öngörülen ticaret müzakerelerine katılmayabileceği belirtildi. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Çinli yetkililer arasında yeni tur ticaret görüşmelerini 20 Eylül'de yapılacağı öngörülüyor. Eğer ki görüşmeler yapılır ve olumlu sonuçlar alınırsa Altın tarafında toparlanma hareketleri artabilir. Aksi takdirde yaşanan ticaret gerilimleri, Emtia’nın yukarı yönlü ataklarını sınırlayan unsurlar arasında kalmaya devam edecektir. Teknik olarak bbakıldığında ise Nisan ayı itibariyle başlayan düşen kanalın içerisinde fiyatların kısa vadede 1212 ve 1190 seviyeleri arasında sıkıştığını görmekteyiz. Tam olarak bir yön tayini yapabilmemiz için 2 taraftan herhangi birinin kalıcılıkla geçilmesi gerekebilir. 1212’in geçilmesi halinde düşen kanalın üst bandı hedef haline gelebilir. 1190’ın kırılmasıyla birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 1183 destek noktası önemli hale gelebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.BBu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.