Haftalık Forex Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Bu Hafta, Küresel Piyasalarda ECB Başkanı Draghi’nin Açıklamaları ve Öncü PMI Verileri Ön Planda…

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Japonya'da açıklanan GSYİH verilerine göre, Japonya ekonomisi 2018 yılı 2.çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,7 ve bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,0 oranında büyüdü. Çin’de açıklanan Ağustos ayı TÜFE verisi bir önceki aya göre yüzde 0,7 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,3 oranında artış gösterdi. İngiltere’de açıklanan İmalat Üretimi verisi aylık bazda yüzde 0,2 oranında azalırken yıllık bazda yüzde 1,1 oranında artış gösterdi. İngiltere’de açıklanan İşsizlik Oranı verisi Temmuz ayında piyasa beklentisine paralel yüzde 4,0 seviyesinde gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde açıklanan Sanayi Üretimi verisi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,8ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 oranında azalış gösterdi. ABD’de açıklanan Üretici Fiyat Endeksi Ağustos ayında aylık bazda yüzde 0,1 oranında azalırken yıllık bazda yüzde 2,8 oranında artış gösterdi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) gerçekleştirdiği Eylül ayı toplantısı ardından yapılan açıklamada 0,00% seviyesindeki faiz oranında bir değişikliğe gitmemiştir. ECB tarafından yapılan açıklamada, Eylül 2018 sonrasında aylık net tahvil alım miktarının Aralık 2018 sonuna kadar 15 milyar Euro seviyesine indirileceği belirtilmiş ve daha sonra alım yapılmayacağı duyurulmuştur. Kurum ayrıca Euro Bölgesi için 2018 ve 2018 yılı için büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmiştir. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi faiz kararı sonrası basın toplantısında büyümenin geniş tabanlı olduğunu ve enflasyonun arttığını, ekonomideki güçlenmenin güveni desteklemeye devam ettiğini bildirmiştir. Diğer taraftan İngiltere'de Merkez Bankası (BoE) Eylül ayı toplantısı sonrasında 0,75% seviyesindeki politika faiz oranında bir değişikliğe gidilmemiş ve varlık alım programını 435 milyar Sterlin olarak sabit bırakılmıştır. Ayrıca kurum İngiltere ekonomisine ilişkin büyüme tahmininii yükseltmiştir. ABD'de ise Ağustos ayına dair tüketici fiyat endeksi aylık bazda 0,2% ve yıllık bazda 2,7% ile beklentilerin altında kalmıştır. Çin’de açıklanan Sanayi Üretimi verisi Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre piyasa beklentisi üzerinde yüzde 6,1 oranında gerçekleşti. Çin’de açıklanan Perakende Satışlar verisi Ağustos ayında yıllık bazda beklentilerin üzerinde yüzde 9,0 oranında artış gösterdi. ABD’de açıklanan Perakende Satışlar verisi Ağustos ayında bir önceki aya göre piyasa beklentisi altında yüzde 0,1 oranında artış gösterdi. ABD’de açıklanan Kapasite Kullanım Oranı verisi Ağustos ayında yüzde 78,1 olarak gerçekleşirken İmalat Üretimi verisi aynı dönemde bir önceki aya göre piyasa beklentisi altında yüzde 0,2 oranında artış gösterdi. ABD’de açıklanan Sanayi Üretimi verisi Ağustos ayında bir önceki aya göre beklentilerin üzerinde yüzde 0,4 oranında artış gösterdi. ABD’de açıklanan öncü Michigan Tüketici Güveni verisi Eylül ayında beklentilerin üzerinde artış ille 100,8 seviyesine yükseldi.

Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, TÜİK tarafından açıklanan GSYİH verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2018 yılı 2.çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,2 oranında büyüdü. TCMB’nin gerçekleştirmiş olduğu Eylül ayı Para Politikası Toplantısı sonrasında, yayımlanan Faiz Oranlarına İlişkin Basın Duyurusunda, politika faiz oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,75’ten yüzde 24 seviyesine yükseltilmesine karar verildiği açıklanmıştır. TCMB tarafından açıklanan Ödemeler Dengesi Gelişmeleri raporuna göre, 2018 yılı Temmuz ayında Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Temmuz ayına göre 2.960 milyon dolar azalarak 1.751 milyon dolara geriledi. On iki aylık cari işlemler açığı ise 54.560 milyon dolar olarak gerçekleşti. TÜİK tarafından açıklanan İşgücü İstatistikleri raporuna göre, 2018 yılı Haziran ayında İşsizlik Oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre artarak yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK tarafından açıklanan Sanayi Üretimi verisi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,5 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 oranında artış gösterdi.
Geçtiğimiz hafta Kurun, bir önceki haftaya göre yüzde 3,8 değer kaybederek haftayı 6,1565 seviyeleri civarında tamamladığını gördük. BİST-100 Endeksi geçen hafta, bir önceki haftaya göre yüzde 1,60 değer kazanımı ile 94.759 puandan haftayı tamamladı.

USDTRY

Geçen hafta TCMB’nin beklentilerin ötesinde 625 baz puanlık faiz artırımı kurda volatiliteyi ce CDS risk primini düşürmeyi başarsa da düşüşlerin 6.00 seviyesi altına geçemediği gözlendi. Bunda hem bu hafta açıklanmasını bekleyeceğimiz orta vadeli plan, hem Dolar’ın Trump’ın Çin’e 200 milyar Dolar’lık daha gümrük vergisinin uygulanması talimatını vermesiyle artan ticaret savaşları endişelerinin yarattığı Dolar talebi yaşanan düşüşün sınırlı kalmasındaki etkenler oldu. Haftanın ilk işlem gününde işsizlik oranı %10.2 ile geçen yıla göre değişmezken sanayi üretimi sürpriz yaparak %5.6 artış gösterddi. Bahsettiğimiz gibi bu haftanın en önemli gelişmesi orta vadeli planın detayları olacak. Beklentileri karşılayacak bir plan açıklanması durumunda kurda bir tur daha aşağı yönlü hareketler gözlenebilir.
Kurda 6.45 seviyesi kısa vadeli düşüş trend direnci olarak izlenmeli. Bu seviye aşılabilirse 6.55 ve 6.6370 direnç seviyeleri izlenmeli. 6.45 altı kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde 5.97 önemli destek olarak izlenecek. Altına geçişte 5.90 ve 5.80 destekleri izlenmeli.

EURTRY

TCMB faiz artırım kararı sonrası Türk Lirası’nda yaşanan güçlenme piyasaların gözünü orta vadeli plana çevirmesi ve Dolar’ın küresel ticaret savaşlarındaki gerilimdeki artışa bağlı olarak güç kazanması nedeniyle sınırlı kaldı. Bu gerilimden gelişmekte olan ülke para birimlerinin genelinin Dolar’a karşı değer kaybı yaşadığı gözleniyor.
Bu hafta içerisinde EURTRY’de orta vadeli plan ile ilgili açıklamalar beklentileri karşılayacak olursa geri çekilmelerin yaşanması mümkün olabilir. Teknik olarak baktığımızzda Ağustos başından bu yana yaşanan yükseliş trendinin desteği konumundaki 7.10 seviyesi önemli. Bu seviye aşağı yönde geçilebilirse düşüşler 6.92-6.82 ve 6.6950 seviyelerine doğru sırasıyla devam edebilir. Olası yükseliş eğiliminin devamında 7.45 ilk direnci takibimizde olacak. Bu seviye üzerine geçiş yaşanabildiği durumda 7.60 ve 7.77 seviyeleri bu hafta içi fiyatlamalarında gündeme gelebilir.

EURUSD

Draghi’nin geçen Perşembe günkü toplantısında varlık alımlarının Eylül sonu itibariyle 15 milyar Euro’ya indirileceği ve yıl sonunda da sonlandırılacağına dair bilgileri tekrar teyit etmesiyle birlikte Euro Dolar’a karşı güçlenmiş ve parite 1.1720 seviyesine kadar yükselmişti. Bu yükselişin devam etmesindeki en önemli engel ise Trump’ın Çin’e uygulanması talimatını verdiği ek 200 milyar dolarlık gümrük vergisi uygulanması talimatı oldu. Trump’ın açıklamaları sonrası Dolar’ın yine güvenli varlık olarak güçlenmesi paritenin yeniden geri çekilmesinde etkili oldu. Dolar endeksi böylece yeeniden 95.00 seviyesine doğru toparlanmış oldu.
Paritede 200 periyotluk hareketli ortalama olan 1.1740 direnci önemini korumaya devam ediyor. Burası geçilemediği sürece sürmesini beklediğimiz satış baskısının devamında 1.1600 desteği ilk olarak izlenmeli. Bu seviye altına geçişte 1.1550 - 1.1400 bölgesi test edilmek istenebilir. 1.1740 aşılabilirse yükseliş eğilimi 1.1800 ve 1.1850’ye doğru devam edebilir.


XAUUSD


Geçtiğimiz hafta sarı metalin, bir önceki haftaya göre yaklaşık yüzde 0,17 değer kaybettiği ve haftayı 1193 seviyeleri civarında tamamladığını gördük. Hafta içerisinde, dolar endeksinde yaşanan gerileme sarı metal fiyatlamaları üzerine olumlu yansımaları görülürken, ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan yükseliş eğilimi fiyatlamalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği izlendi.
Teknik olarak baktığımızda, sarı metalin 4 saatlik grafikte 200 periyotluk üssel hareketli ortalaması olan 1205 seviyesi altında kalıcılık sağlaması durumunda geri çekilmelerin devamı görüleebilir. Düşüşlerin devamında 1184, 1175 ve 1164 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası, yükseliş denemelerinde ise 1212, 1218 ve 1225 direnç seviyeleri izlenebilir.

GBPUSD

İngiltere’de Brexit süreci ile ilgili gelişmeler GBPUSD fiyatlamaları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Geçen hafta Brexit Baş müzakerecisi Michel Barnier’ın İngiltere ile Brexit anlaşmasına sekiz hafta içinde varmanın mümkün olduğunu söylemesi akabinde GBPUSD’de yükselişler meydana geldi fakat hafta sonunda Londra Belediye başkanının yeni bir Brexit referandum çağrısı yapması bu yükselişin önüne set koydu. Başbakan Theresa May bu öneriyi reddetse de Sterlin üzerinde baskı oluştuğu gözlendi. GBPUSD üzerindeki bir baskı da ticaret savaşları endişelerindeki yükseliş nedeniyle Dolar’a olan talepteki artışın etkisiyle meydana geldi. Bu hafta yine Brexit’e dayalı gelişmeler fiyatlamalara etki etmeyi sürdürecektir.
Bu gelişmelerle birlikte paritede 1.3140-1.3200 bölgesi altında satış baskısının sürmesi bizim için bir adım ön plana çıkıyor. Bu durumda bu hafta 1.3000 ve 1.2780 ve 1.2700 destek seviyeleri takip edilecek. 1.3200 üzerinde olası bir harekette ise 1.3300 direnci test edilmek istenebilir.


USDJPY


USDJPY paritesinde 111.50 seviyesi üzeri denemeler gerçekleşmeye devam etse de ABD ve Çin arasında devam eden gümrük vergisinin artırılması ve ticaret savaşlarında tansiyonun yeniden yükselmesiyle artan güvenli varlık alımları yükselişlerin ivme kazanmasına engel oluyor. Dolar endeksinin 95.00 seviyesini geçemediği sürece USDJPY’nin baskı altında kalmayı sürdüreceğini düşünüyoruz.
USDJPY’de bahsettiğimiz gibi bir süredir izlediğimiz 111.50 desteği gündemimizde kalmayı sürdürüyor. Bu bölge üzerinde kalamadığı sürece satış baskısının etkili olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bu bölgenin üzerindeki yükseliş denemelerinde 112.50 ilk direnci takip edilecek. Bu seviye üzerinde istek oluşursa hedef olarak 113.65 ve 114.50 seviyesine hareket etme isteği oluşabilir.
112.50 direnci aşılamadığı süreece yaşanacak geri çekilmelerde 111.00 ilk desteği altına bir geçiş oluşursa kısa vadede 110.00 ve 109.70 seviyeleri test edilebilir.

HAM PETROL

Geçtiğimiz hafta ham petrolün, bir önceki haftaya göre yüzde 1,64 değer kazanımı ile haftayı 68,97 seviyeleri civarında tamamladığını gördük. Hafta içerisinde, ABD’de API ve EIA tarafından açıklanan haftalık ham petrol stoklarında yaşanan azalış ham petrol fiyatlamalarında yukarı yönlü hareketleri destekler nitelikte. OPEC tarafından yayımlanan Aylık Petrol Piyasası Raporuna göre, 2018 yılı Ağustos ayında OPEC’in ham petrol üretimi bir önceki aya göre 278 bin varil artış ile 32,565 milyon varile yükseldiği açıklandı.
Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün 50 günlük hareketli ortalaması olan 68,75 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükselişlerin devamında 70,20, 71,32 ve 72,37 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 68,20, 67,90 ve 67,48 destek seviyeleri iizlenebilir.

S&P500

Geçen hafta, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin bir önceki haftaya göre yüzde 1,1 değer kazanımı ile haftayı 2904 seviyeleri civarında tamamladığını gördük. Hafta içerisinde, ABD’de açıklanan verilerin bir çoğunun beklentileri karşılaması ve VIX endeksinde yaşanan gerileme endekste yükselişleri destekler nitelikte.
Teknik olarak incelediğimizde, endeksin ara destek seviyesi olan 2890 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükselişlerin devamında 2915, 2927 ve 2936 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 2884, 2875 ve 2864 destek seviyeleri izlenebilir.


Haftalık Bültenin devamı için linki tıklayınız:

https://www.ahlforex.com.tr/tr-tr/haftalik-analiz/1951136095



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmannlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB, 1 ay vadeli, 300.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
TCMB'nin 3 ay vadeli 100.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde ortalama fiyat 6,57762 TL
TCMB'nin 3 ay vadeli 100.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde teklif 8.00 milyon dolar
TCMB'nin 3 ay vadeli 100.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde gerçekleşen tutar 8.00 milyon dolar
RUSYA'DA SANAYİ ÜRETİMİ AĞUSTOS'TA YILLIK %+2.7 (BEKLENTİ:%+2.5)
HİNDİSTAN MALİYE BAKANI : KAMU BANKALARININ KONSOLİDASYONU HÜKÜMETİN GELECEK PLANINDA YER ALIYOR
TCMB, 1 ay vadeli, 300.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
TCMB, 3 ay vadeli, 100.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
Facebookta Paylaş