Forex Bülteni (Alan Yatırım)

DÜN NE OLDU?

Dün, yurtiçinde TCMB Ocak ayı fiyat gelişmeleri raporu, ABD’de ticaret açığı ve FED üyelerinin konuşmaları ile Almanya’da fabrika siparişleri takip edildi.

TCMB Ocak ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Yayınlanan raporda, zayıf TL’nin halen temel gıda fiyatlarına yansımaya devam ettiği, Ocak ayında enflasyonda yaşanan yavaşlamada baz etkisinin etkili olduğu ve çekirdek enflasyonun altında yatan eğilimlerin güçlü kalmaya devam ettiği belirtildi. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya ise, enflasyonda belirgin bir iyileşme ve hedeflere uyum sağlanana dek sıkı duruşun süreceğini söyledi.

ABD’de dış ticaret açığı beklentilerin hafif üzerinde olarak geçen aya göre hafif yükselerek 53,1 milyar USD olarak gerçekleşirken, Almanya’da Aralık ayı fabrika siparişleri beklentilerin üzerinde olarak aylık bazda %3,8 artış gösterdi.

Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari, ücretlerdeki artışın hızlı faiz artırımlarını desteklemek için henüz yeterli olmadığını söylerken, diğer bir FED üyesi Bullard, ABD işgücü piyasasında son dönemde görülen sıkılaşmanın muhtemelen enflasyonu artırmayacağını, piyasa düzeltmesinde enflasyon endişesinin kısmen etkili olduğunu ve FED'in politika faizinin nötr seviyeye yakın olduğunu belirtti.

ABD Doları dün, hem gelişmiş ülke para birimleri hem de gelişen ülke para birimleri karşısında karışık seyir izledi. Gün içerisinde %2,64’lü seviyelere gerileyen ABD 10 yıllık tahvil faizi ise %2,80’li seviyelere kadar yükseliş kaydetti.

BUGÜN NE BEKLİYORUZ?

Bugün ABD’de FED üyelerinin konuşmaları ile ham petrol stokları ve Almanya’da sanayi üretimi takip edilecek.

Haftanın geri kalanında ise, Perşembe günü yurtiçinde sanayi üretimi, FED ve Avrupa Merkez Bankası üyelerinin konuşmaları, İngiltere Merkez Bankası faiz oranı kararı ile Almanya ve Çin’de dış ticaret verileri, Cuma günü ise İngiltere’de dış ticaret verileri ve sanayi üretimi izlenilecek.


USDTRY
ABD Doları dün, gelişen ülke para birimlerine karışık seyir izlerken, Türk Lirası gerileyen enflasyon ve artan reel faiz eşliğinde pozitif ayrışan para birimleri arasında yer aldı.
Türk Lirası, günü ABD Doları karşısında 0.54% değer kazancı ile tamamladı. Teknik olarak bakıldığında USDTRY orta vadeli düşüş eğilimi sürmekle birlikte kısa vadeli 3.7742'deki önemli direncini yukarı yönlü kırdı. USDTRY paritesinde kısa vadeli direnç seviyeleri 3.7972 ve 3.8290'de, destek seviyeleri ise 3.7655 ve 3.7337'de bulunmaktadır.

EURUSD
ABD Doları’nın gelişmiş ülke para birimleri karşısında karışık seyir izlediği günde Euro, güçlü Almanya fabrika siparişleri verisi sonrasında pozitif ayrışan para birimleri arasında yer aldı.
Euro, günü ABD Doları karşısında 0.08% değer kazancı ile tamamladı. Teknik olarak bakıldığında EURUSD orta vadeli yükseliş eğilimi, kısa vadeli düşüş eğilimi devam etmekte. EURUSD paritesinde kısa vadeli direnç seviyeleri 1.2431 ve 1.2510'de, destek seviyeleri ise 1.2351 ve 1.2271'de bulunmaktadır.

ALTIN
Altın, global hisse piyasalarında toparlanma eğilimi ve ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş eşliğinde geriledi.
Altın, günü 1.16% değer kaybı ile tamamladı. Teknik olarak bakıldığında Altın orta vadeli düşüş eğilimi ve kısa vadeli düşüş eğilimi devam etmekte. Altın'da kısa vadeli direnç seviyeleri 1325.82 ve 1341.11'de, destek seviyeleri ise 1310.54 ve 1295.25'de bulunmaktadır.

BRENT
Brent, ABD ham petrol stoklarının iki hafta üst üste artacağı beklentisi ve Rusya Enerji Bakanı ve Rus enerji şirketlerinin arz kısıtlaması konusunda OPEC ile görüşeceği haberleri eşliğinde hafif satış baskısı altında kalarak geriledi.
Brent, günü 1.12% değer kaybı ile tamamladı. Teknik olarak bakıldığında Petrol orta vadeli düşüş eğilimi ve kısa vadeli düşüş eğilimi devam etmekte. Petrol'de kısa vadeli direnç seviyeleri 67.27 ve 68.78'de, destek seviyeleri ise 65.75 ve 64.24'de bulunmaktadır.
 
Uğur BOZKURT
Araştırma Uzman Yardımcısı



 Alan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.,
 http://www.alanyatirim.com.tr/
 
                                  ***

                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.