Forex Bülten (Ahlatcı Yatırım)

Fed Sonrası Dengeler Değişiyor Mu?

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Almanya'da açıklanan GFK Tüketici Güven Endeksi Şubat ayında beklentilerin aksine artış ile 10,8 düzeyine yükseldi. Euro Bölgesi'nde açıklanan İşletme ve Tüketici Anketi Ocak ayında bir önceki aya göre geriledi ve 106,2 olarak gerçekleşti. Almanya'da açıklanan öncü Tüketici Fiyat Endeksi verisi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde -0,8 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 oranında artış gösterdi. ABD'de açıklanan Özel Sektör Tarım Dışı İstihdam Değişimi (ADP) verisi Ocak ayında beklentilerin üzerinde 213 bin kişi olarak gerçekleşti. ABD'de açıklanan Askıdaki Konut Satışları verisi Aralık ayında beklentilerin aksine yüzde 2,2 oranında düşüş gösterdi. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 29-30 Ocak tarihinde gerçekleştirdiği yılın ilk toplantısında beklentilere paralel politika faizinde değişikliğe gitmedi ve federal fonlama faizi yüzde 2,25-2,50 aralığında sabit bıraktı. Yayımlanan karar metninde, faiz aralığında değişikliğe gidilmemesi kararının oy birliği ile alındığı görülüyor. Ayrıca, Fed metinde ek kademeli faiz artırımı ifadesini kaldırırken ilerleyen dönemdeki hareketlere ve verilere ilişkin sabırlı olmayı taahhüt etti. Fed bilanço normalleşme miktarını aylık 50 milyar dolarda sabit bırakırken bilanço normalleştirilmesinde ayarlamaya gitmeye hazırlandığı ifadelerine yer verildi. Fed Başkanı Jerome Powell yaptığı değerlendirmede, Çin ve Avrupa'da büyümenin yavaşladığına değinen başkan, Fed politikalarının veriye bağlı olduğunu vurguladı. Başkan, ekonomiyi en iyi şekilde desteklemenin yolunun faiz konusunda sabırlı davranmak olduğunu belirtti. ABD borsaları günü yükseliş ile tamamladı. Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, TÜİK tarafından yayımlanan verilerine göre, 2018 yılı Aralık ayında 81,9 olan Ekonomik Güven Endeksi 2019 yılı Ocak ayında yüzde 4,2 oranında azalarak 78,5 olarak gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yayımladığı 2019 yılı ilk Enflasyon Raporunda, Banka 2019 yılı TÜFE tahminini yüzde 15,2'den yüzde 14,6'ya ve 2020 tahminini yüzde 9,3'ten yüzde 8,2'ye revize etti. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, yaptığı değerlendirmede, geçen yıl ABD ve İngiltere'de büyüme olumlu seyretse de Euro Bölgesi'nde yavaşlama belirgin hale geldiğini ifade ederken sıkı para politikası duruşunun yanı sıra petrol ve ithal fiyatlarındaki gerileme, belirli ürünlerde vergi indirimleri ve iç piyasada zayıflama enflasyondaki düşüşte etkili olduğunu belirtti. Dün, TCMB tarafından yayımlanan yılın ilk enflasyon raporu sonrasında TL'de değer kazanımları yaşandığı görülürken Fed faiz kararı ve Başkan Powell'ın söylemleri sonrasında dolarda yaşanan değer kayıpları ile birlikte kurun fiyatlamalarda 5,2129 seviyeleri civarına varana dek geri çekilmeler görüldü. BİST-100 Endeksi günü yüzde 0,09 yükseliş ile 104.189 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 10,4 milyar TL olarak gerçekleşti.


USDTRY

Dün, TCMB tarafından açıklanan 2019 yılının ilk enflasyon raporu ve TCMB Başşkan Çetinkaya'nın yaptığı açıklamalar sonrasında TL'de değer kazanımları hız kazanırken kurda geri çekilmelerin yaşandığı gözlemlendi. Fed gerçekleştirdiği yılın ilk toplantısında beklentilere paralel faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Yayımlanan karar metni ve Fed Başkanı Powell'ın yaptığı açıklamaların piyasalarda güvercin tonda algılanması dolarda sert değer kayıplarının yaşanmasına neden olurken kur fiyatlamalarında 5,2129 seviyelerine varana dek geri çekilmeler görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 5,1925 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olabilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda 5,2660, 5,2920 ve 5,3050 direnç seviyeleri takip edilebilir. Bu seviye altına doğru geri çekilmelerde ise 5,1800, 5,1500 ve 5,1300 destek seviyeleri izlenebilir.


EURTRY

Dün, TCMB tarafından açıklanan 2019 yılı ilk enflasyon raporu sonrasında TL'de yaşanan değer kazanımları ve Euro'da küresel piyasalarda devam eden zayıf görünümm sonrasında çaprazda düşüşlerin yaşandığı gözlemledi. Brexit sürecine yönelik gelişmeler ve Almanya Ekonomi Bakanlığı'nın yaptığı değerlendirmede, Almanya ekonomisi için 2019 yılı beklentisini yüzde 1,8'den yüzde 1,0 aşağı yönlü revize edildiğini açıklaması Euro fiyatlamaları üzerinde baskıyı artırdı. Gün içerisinde, TL'nin Euro'ya karşı güçlü duruşunu korumaya devam etmesi sonrasında çaprazda 5,9850 düzeyine varana dek geri çekilmeler görüldü.
Bugün, Yurtiçinde Dış Ticaret Dengesi ve Euro Bölgesi'nde öncü GSYH rakamı takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 5,9958 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,0500, 6,0800 ve 6,1050 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde 5,9500, 5,9200 ve 5,8800 destek seviyeleri izlenebilir.


EURUSD

Dün, Almanya Ekonomi Bakanlığı'nın açıklamaları ve Brexit sürecine yönelik belirsizlikler Euro fiyaatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği izlenirken paritede sınırlı geri çekilmeler gözlemlendi. Fed gerçekleştirdiği yılın ilk toplantısı ardından beklentilere paralel faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, yayımlanan karar metni ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarının küresel piyasalarda güvercin tonda algılanması dolarda değer kayıplarının derinleşmesine neden olurken paritenin 1,1501 seviyeleri civarını test ettiğini gördük.
Bugün, Euro Bölgesi'nde öncü GSYİH rakamı ve ABD'de PCE verisi takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin ara destek seviyesi olan 1,1460 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Yükselişlerin devamında 1,1550, 1,1570 ve 1,1600 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 1,1430 1,1410 ve 1,1380 destek seviyeleri izlenebilir.


XAUUSD

Yılın ilk FOMC toplantısı öncesi piyasa belirsizliği ve güvenli liman talebi ile birlikte bir süredir yükseliş gördüğümüz değerli metalde dün açıklannan FED faiz kararı sonrası, yayımlanan karar metni ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları sonrasında kıymetli metalin 1323 seviyelerine kadar tırmanarak 8 ayın en yüksek fiyatını test etti. Karar metninde, kademeli faiz artırımı yaklaşımının çıkarılması ve bilanço normalleşme sürecine yönelik yeniden değerlendirmelerin yapılabileceğine dair ifadelere yer verilmesi küresel piyasalarda dolarda değer kayıplarını destekledi.
Teknik olarak baktığımızda toparlanma hareketinin devam ettiği Ons Altın'da 1308 ara destek seviyesini yeni işlem gününde takip edeceğiz. Bu seviye üzerinde kapanışların kalıcı olması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir ve yükselişler 1327, 1332 ve 1336 direnç seviyelerine doğru sürebilir. Olası yukarı yönlü atakların zayıf kalması durumunda ise fiyatlamalarda geri çekilmeler yaşanabilir ve 1308, 1300, 1296 destek seviyeleri izlenebilir.


GBPUSD

Piyasalarda uzun süredir yakından takip edilen; İngiltere parlamentosu, anlaşmasız brexit senaryolarını gündemden silindi ancak sürecin çözümsüzlük yolu şu anlık devam ederken dün güne brexit etkisiyle birlikte baskı altında kalan bir Sterlin gördük. ABD tarafından ise FED'in fonlama faiz oranında değişikliğe gitmemesi ve kademeli faiz artışı beklentilerini rafa kaldıran açıklamaları sonrası küresel piyasalarda dolarda yaşanan değer kaybı ile paritenin fiyatlama yönünü yukarı çevirdiğini gördük. Teknik olarak 4 saatlik grafikte baktığımızda ise kısa vadeli yükseliş trendine sahip GBPUSD paritesinde fibo 38.3'e denk gelen 1,3170 seviyesini paritenin eğilimi açısından belirleyici olabilir. Kritik konumda bulunan bu seviye üzerinde fiyatlanan kapanışların kalıcılık sağlaması durumunda 1,3230 ve 1,3280 direnç seviyeleri hedef konuma gelebilir. Bu seviye üzerinde fiyatlamaların zayıf kalması durumunda ise aşağıda 1,3030, 1,2980 ve 1,2940 destek seviyeleri takip edilebilir.


USDJPY

Çinli teknoloji devi Huawei'in CFO'suna yönelik suçlamalar ve ABD'ye iade sürecinin başlatılmasıyla Çin, Kanadaa ve ABD hattında gerilimin artabileceğine dair endişelerin yarattığı güvenli liman talebi ile destek bulan Yen, dün Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC)'nin Ocak ayı toplantısında faiz oranında değişikliğe gitmemesi, kademeli faiz artışı yaklaşımı ifadesinin karar metninden çıkarılması ve Powell'ın yaptığı açıklamalar dolarda değer kayıplarına neden olurken paritede düşüşler gözlendi. USDJPY paritesi dün fiyatlamalarda 108,80 seviyelerine varana dek geri çekilmeler görüldü.
USDJPY paritesine teknik olarak bakıldığında, kısa vadeli takip ettiğimiz üçgeni Yen lehine işlemlerle aşağı yönlü kırdığını görüyoruz. 4 saatlik grafikte incelediğimiz USDJPY paritesinin yeni yönü hakkında kritik olan ve 100 periyotluk üssel hareketli ortalamaya işaret eden 109,43 seviyesini yeni işlem gününde takip edeceğiz. Bu seviye altında fiyatlamaların kalıcılık sağlaması durumunda geri çekilmeler 108,20, 107,80 ve 107,50 destek seviyelerine doğru sürebilir. Olası yukarı yönlü ise 109,70 110,00 ve 110,40 dirrenç seviyeleri değerlendirilebilir.


HAM PETROL

ABD'nin, OPEC üyesi Venezuela'ya yönelik yaptırım açıklamalarının küresel piyasalarda yarattığı arz endişesi ile birlikte Ham Petrol'de başlayan değer kazanımı, dün ABD-Çin Ticaret müzakerelerinin çözüme kavuşacağına yönelik iyimser beklentilerin etkisi ile birlikte yükseliş isteğinin devam ederek 54,81 seviyelerine kadar tırmandığı görülüyor.
Teknik olarak 4 saatlik grafikte baktığımızda Ham Petrol'ün, fibo 38,2 çizgisinin üzerinde toparlanma hareketinin devam ettiği görülüyor. Yükseliş trendinin devam etmesi açısından takip ettiğimiz paritenin ara desteği olan 52,50 seviyesi ve fibo 38,2 bandının üzerinde fiyatlamaların kalıcılığı gözlenirse Ham Petrolde yükseliş isteği 55,00, 55,70 ve 56,40 direnç seviyelerine doğru sürebilir. Olası bu seviye altına geçişler gözlenirse 52,20 ve 51,70 destek seviyeleri kısa süreli izlenebilir.


S&P500

Dün, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin fiyatlamalarda 2636-2690 bant aralığında hareket ettiği görüüldü. ABD'de açıklanan veriler karmaşık bir görünüm sergilerken, Fed'in 2019 yılının ilk toplantısında beklentilere paralel faiz koridorunda değişikliğe gitmedi. Yayımlanan karar metni ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları küresel piyasalarda güvercin tonda algılanırken endekste yukarı yönlü hareketleri desteklediği görüldü. Gün içerisinde, VIX endeksinde yaşanan gerileme ve küresel piyasalarda risk iştahında yaşanan artış endeks fiyatlamalarında yükselişleri destekler nitelikte. Bugün, ABD'de açıklanacak olan PCE rakamı takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin ara destek seviyesi olan 2670 düzeyi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, kısa vadede 2696, 2708 ve 2715 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 2650, 2636 ve 2627 destek seviyeleri izlenebilir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.