Forex Bülten (Ahlatcı Yatırım)

ABD-Venezuela Restleşmesi, Global PMI Rakamları, ECB Faiz Kararı ve Draghi'nin Açıklamaları Ön Planda…

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Japonya Merkez Bankası (BOJ) gerçekleştirdiği Ocak ayı toplantısı sonrasında politika faiz oranında beklentilere paralel değişikliğe gitmedi ve yüzde -0,10 olarak sabit bıraktı. Banka varlık alım programında değişikliğe gitmezken yıllık 80 trilyon Yen olan varlık alım miktarını korudu. BOJ Başkanı Kuroda yaptığı değerlendirmede, hisse ve döviz piyasasında tansiyonun düşmeye başladığını fakat ABD ile Çin ticaret anlaşmazlığı ve Avrupa'ya yönelik gelişmelerin küresel tarafta aşağı yönlü riskleri artırdığına değindi. Başkan, planlanan satış vergisi artışının ekonomi üzerinde etkisinin büyük olacağını öngörmediğini belirtti. ABD'de açıklanan Richmond İmalat Endeksi verisi Ocak ayında -2 olarak gerçekleşti. Euro Bölgesi'nde açıklanan öncü Tüketici Güveni verisi Ocak ayında -7,9 olarak kaydedildi. ABD borsaları günü yükseliş ile tamamladı.
Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, TÜİK tarafından yayımlanan Tüketici Güven Endeksi verilerine göre, 2019 yılı Ocak ayında Tüketici Güven Endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,9 oranında azalarak 58,2 düzeyine geriledi. Dünya Ekonomik Forumu'nun düzenlediği Davos Zirvesi'nde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yaptığı açıklamalarda, şu anda resesyon öngörmediklerini ifade ederken 2019 yılının ilk bölümü yeniden dengelenmenin devamı, ikinci bölümü toparlanma olacağını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı'nın açıklamaları sonrasında TL varlıklarda değer kazanımlarının yaşandığı gözlemlendi. Dün, sakin veri akışı ile birlikte küresel piyasalarda dolarda yaşanan zayıf seyir ve Yurtiçinde TL'de yaşanan değer kazanımları sonrasında kur fiyatlamalarında 5,2755 seviyelerine varana dek geri çekilmelerin yaşandığı gözlendi. BİST-100 Endeksi yüzde 0,47 değer kazanımı ile 100.141 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 8,5 milyar TL olarak gerçekleşti. TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün yüzde 24,000 düzeyinde gerçekleşti. Yurtiçinde gösterge tahvil getirisi yüzde 0,55 yükseliş ile yüzde 18,20 ve on yıllık tahvil getirisi yüzde 1,00 düşüş ile yüzde 15,79 düzeyinde günü tamamladı.


USDTRY

Yurtiçinde açıklanan Tüketici Güveni verisi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,9 oranında azalırken açıklanan verinin TL fiyatlamalarına etkisi sınırlı kaldı. Gün içerisinde, küresel piyasalarda dolarda yaşanan zayıf görünüm ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Davos'ta yaptığı değerlendirmeler sonrasında TL'de yaşanan değer kazanımları ile birlikte kurda geri çekilmelerin ivme kazandığı görüldü.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan öncü PMI verileri takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 200 günlük hareketli ortalaması olan 5,2585 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükselişlerin devamında 5,3490, 5,3800 ve 5,4360 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geri çekilmelerde ise 5,2500,, 5,2200 ve 5,1800 destek seviyeleri izlenebilir.


EURTRY

Dün, Yurtiçinde açıklanan Tüketici Güveni verisi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,9 düşüş gösterirken açıklanan verinin TL fiyatlamalarına etkisi sınırlı oldu. Gün içerisinde, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yaptığı açıklamalar sonrasında TL'de yaşanan değer kazanımı ile birlikte çaprazın 6,0085 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Küresel piyasalarda, Euro'da yaşanan sınırlı toparlanma eğiliminin çaprazda düşüşleri bir miktar sınırladığı izleniyor.
Bugün, Euro Bölgesi öncü İmalat PMI verisi, Avrupa Merkez Bankası faiz oranı kararı ve Başkan Draghi'nin açıklamaları takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 5,9945 seviyesi çaprazın yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru hareketlerde 6,1000, 6,1270 ve 6,1550 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 5,9600, 5,9200 ve 5,,8800 destek seviyeleri izlenebilir.


EURUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde, küresel piyasalarda dolarda devam eden görece zayıf seyir ile birlikte paritenin 1,1394 seviyeleri civarını test ettiğini gördük. Gün içerisinde, sakin veri akışı takip edilirken Euro'da yaşanan toparlanma eğilimi sonrasında paritenin günü pozitif bölgede tamamladığı görüldü. ABD'de açıklanan Richmond İmalat Endeksi Ocak ayında -2 düzeyinde gerçekleşirken açıklanan veri dolarda görece zayıf görünümü destekledi.
Bugün, Euro Bölgesi ve ABD'de açıklanacak olan öncü PMI verileri takip edilecek. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ve Başkan Draghi'nin açıklamaları Euro fiyatlamalarında oynaklığın artmasına neden olabilir.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1350 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Yükselişlerin devamında 1,1430, 1,1450 ve 1,1490 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 1,1330, 1,1300 ve 1,1280 desttek seviyeleri izlenebilir.


XAUUSD

ABD tarafında hükümetin Meksika sınırına örülecek duvarın finansmanı için talep edilen bütçede uzlaşı sağlanamaması ile hükümetin kısmen ve geçici olarak kapanmasının üzerinden bir aydan fazla süre geçmişken ABD'de senato liderleri, ilk kez hükümetin yeniden açılmasını sağlamak için tekliflerin oylanması konusunda anlaşmaya vardı ancak sürecin çözümsüzlüğünün şu anlık askıda kalması yatırımcı algısında risk iştahını henüz artırmış değil. Diğer tarafta küresel büyüme endişelerinin gündeme gelmesi ve güvenli liman olarak talep gören Ons Altın'ın toparlanma isteği ile başlayan değer kazanımı dün korunarak günü 1282 seviyelerinde tamamladı.
Teknik olarak baktığımızda kısa süreli yön arayışı devam eden Ons Altın'da, ara direnç olarak fibonacci 61,8'e denk gelen 1287 seviyesini takipte kalacağız. Ons Altın'ın bu seviye üzerinde tutunması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir ve yükselişler 1295 ve 1303 direnç seviyelerine doğru sürebiliir. Olası bu 1287 üzerine geçişlerin tutunamaması durumunda ise fiyatlamalarda zayıf geri çekilmeler yaşanabilir ve 1275, 1270, 1264 destek seviyeleri izlenebilir.


GBPUSD

Dün önemli bir veri akışı yoktu fakat dolarda geri çekilme ile birlikte Sterlin'de alıcılı işlemlerin yaşandığını izledik. Başbakan May'in sunduğu B planı sonrası ayrılık tarihinin ötelenmesi veya ikinci referandum ihtimallerinin güçlenmesi şu anlık Sterlin varlıkları üzerindeki yükselişlere zemin hazırlıyor. ABD'de hükümetin kısmen kapalı olması ve süregelen çözümsüzlük sebebiyle dolarda izlediğimiz zayıf seyir ile birlikte GBPUSD paritesi, dün 1,3080 seviyelerine kadar yükselerek Kasım 2018'den bu yana en yüksek seviyeyi test etti.
Teknik olarak günlük grafikte baktığımızda ise GBPUSD paritesinin geçtiğimiz 8 aylık süreçte izlenilen düşüş trendinin yukarısına, dün ki alış işlemleri ile birlikte sıçrayış yaparak 200 periyotluk hareketli ortalaması olan 1,3032 seviyesinin üzerinde fiyatlamalar gerçekleştirdiği görüülüyor. Paritenin yeni yönü açısından kritik olan bu seviye üzerinde fiyatlanan kapanışların devamında 1,3130, 1,3160, 1,3200 direnç seviyeleri hedef konuma gelebilir. Bu seviye üzerine geçişlerin zayıf kalması durumda ise aşağıda fibonacci 38,2 seviyesi olan 1,2965 ilk destek olarak izlenebilir. Geri çekilmelerin devamında 1,2910 ve 1,2850 destek seviyeleri takip edilebilir.


USDJPY

Dün güne Japonya'dan gelen yoğun veri akışı ile başladık. Japonya Merkez Bankası (BOJ), Para Politikası toplantısının ardından gösterge faiz oranında değişikliğe gitmeyerek yüzde -0,1 seviyesinde sabit bıraktı. Enflasyon görünümünü ise düşük petrol fiyatları sebebiyle bir kez daha güncelleyerek 2019 mali yılı için yüzde 1,4 seviyesinden yüzde 0,9'a revize etti. Diğer tarafta Japonya'nın ihracatı Aralık ayında beklentilerden fazla azalış göstererek dış ticaret görünümündeki olumsuzluğa işaret etti. BoJ Başkanı Kuroda'nın ABD-Çin ticaret savaşının devam etmesi global ekonomi için ciddi risk haline gelebilecceğine ilişkin açıklamaları sonrası Japon Yen'i dolar karşısında değer kaybederek 110,00 seviyelerini test ettiğini gördük. USDJPY paritesinde yıl başından gelen pozitif trend şu anlık seyrini koruyor. 4 Saatlik grafikte baktığımızda ise paritenin eğilimi hakkında kritik olan 100 periyotluk üssel hareketli ortalamaya işaret eden 109,41 seviyesi takip edilmeli. Bu seviye üzerinde fiyatlanan kapanışlar kalıcılık sağlayabilirse yükseliş istediği trend yönünde devam edebilir ve 110,10, 110,50 111,20 direnç seviyeleri gündeme gelebilir. Olası kısa süreli aşağı yönlü denemelerde ise 108,90, 108,50 ve 107,80 destek seviyeleri değerlendirilebilir.


HAM PETROL

Dün, İran'ın petrol satışının günlük 1 milyon varilden daha fazla olduğu yönünde gelen açıklamalar piyasalarda azınlık seviyelerde de olsa arz fazlası algısı yarattı. Diğer tarafta ABD'nin Çinli yetkililerle ön görüşmeleri iptal ettiği yönündeki haber akışları her ne kadar gün içinde yalanlansa da iki ülke arasındaki ticaret müzakerelerrine ilişkin kötümser beklentilerin küresel ekonomik görünümü olumsuz etkilemesi sebebiyle Ham Petrol negatif fiyatlamayı ikinci güne taşıdı. Yıl başından gelen güçlenmeyle boğa piyasasına girmeye hazırlanan Ham Petrol'ün yükseliş rallisini tehdit ettiği söylenebilir.
Teknik olarak baktığımızda Ham Petrol'ün yıl başından gelen yükseliş trendinin altında fiyatlanmaya devam ettiğini görüyoruz. Küresel büyüme endişeleri artıracak gelişmelerin yaşanması ve kısa vadede takip ettiğimiz trendin altında fiyatlamaların kalıcılık sağlaması durumunda Ham Petrol'de geri çekilmeler 51,40, 51,00 ve 50,50 destek seviyelerini gündeme taşıyabilir. Olası yaşanabilecek yukarı yönlü ataklarda ise 53,50, 54,00 ve 54,60 direnç seviyeleri değerlendirilebilir.


S&P500

Dün, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin 2612-2653 bant aralığında hareket ettiğini ve günü 2637 civarında tamamladığını gördük. Gün içerisinde, zayıf veri akışı ile birlikte küresel piyasalarda risk iştahında yaşanan toparlanma eğilimi ve VIXX endeksinde yaşanan gerileme endekste yükselişleri desteklediği görülüyor.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan öncü PMI verileri ile bazı şirketlerin açıklayacağı finansal tablolar yakından takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin 50 günlük üssel hareketli ortalaması olan 2621 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, kısa vadede 2650, 2657 ve 2664 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 2620, 2612 ve 2600 destek seviyeleri izlenebilir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığğı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.