Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Avrupa Merkez Bankası(ECB) ve Küresel Gelişmeler Ön Planda Olacak!
Dün, yurtiçi tarafta; Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamaları takip edildi. Albayrak'ın özellikle TCMB bağımsızlığına yaptığı vurgu ve mali disiplinden taviz verilmeyeceği yönündeki söylemleri kurlarda TL lehine fiyatlamalara neden olurken, TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Güveni ise 58.2 ile geçtiğimiz ayki seviyesinde sabit kaldı. Ayrıca dün, 16 Ocak günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılan Para Politikası Kurulu toplantısının özeti de takip edilirken, toplantı sonuç bildirisine paralel olarak sıkı duruş sinyallerinin yinelendiği görüldü. Türkiye'nin 10 Yıllık tahvil faizlerinde 2018 Haziran ayından bu yana görülen en düşük seviyeler de kurlarda TL lehine işlemleri derinleştirdi. Yurt dışı tarafta ise; dün, Asya seansında açıklanan Japonya Merkez Bankası(BOJ) kararları sonrası, Başkan Kuroda'nın açıklamaları takip edilirken, Kuroda'nın: Enflasyondaki zayıflık ve küresel risklere yönelik söylemleri dikkat çekti. Yine Asya tarafında; Çin Merkez Bankası'nın özel ve küçük firmalara yönelik uzun vadeli finansman desteği(TMLF) uygulamasını devreye alması Çin Yuanı'nı ABD Doları karşısında güçlendirirken, birçok gelişen ülke para birimini de rahatlattı. Ticaret savaşları konusunda Beyaz Saray'dan gelen ılımlı söylemler ile ay sonundaki görüşmelere dair umutlar korunurken, Brexit konusunda ise İkinci Referandum söylemlerinin yanı sıra İşçi Partisi'nin "Anlaşmasız Brexit"i durduracak bir değişikliğe destek vereceğinin belirtilmesi ile Pound ABD Doları karşısında son 2,5 ayın en yüksek seviyelerini gördü. Akşam saatlerinde ise resmi kayıtlara göre Dünya'nın en büyük petrol rezervlerinin sahibi olan Venezuela'da Ulusal Meclis Lideri ve muhalefet lideri Juan Guaido kendisini ülkenin başkanı ilan ederken, ABD Başkanı Donald Trump da Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıdığını belirterek fitili ateşledi. Sonrasında Brezilya, Kanada, Kolombiya, Paraguay ve Peru gibi Amerika kıtalarındaki birçok devlet de Guaido'yu başkan olarak tanırken, AB tarafı ise ülkenin seçime gitmesi gerektiği vurgusu yaptı. Ülkede, Ordu'nun Maduro'nun arkasında olması ile Guaido, Kolombiya Büyükelçiliği'ne sığınırken, bölgesel görünüm açısından yeni bir karmaşa ortamının belirmesi; ABD ve Brezilya borsaları başta olmak üzere borsalar ve emtialar üzerinde kısmen oynaklığa neden oldu. Bugüne; Avustralya'dan gelen önemli ekonomik veriler ile başladık. Günün devamında, bölgelerden öncü PMI datalarının açıklanacağı günde; ABD'den İşsizlik Maaşı Başvuruları da izlenecek. Venezuela konusu, Brexit ve Ticaret Savaşları gibi küresel ve lokal risklerin yanı sıra; Avrupa Merkez Bankası(ECB)'nın açıklayacağı kararlar ve Başkan Draghi'nin söylemleri ise oynaklığa neden olabilir.
EURUSD
Son zamanlarda kötü gelen Euro Bölgesi ekonomik verileriyle birlikte baskılanan Euro varlıkları dün Brexit iyimserliğiyle birlikte toparlandı. Diğer taraftan spekülasyonlara rağmen ılımlı giden ABD-Çin ticaret mmüzakerelerinin de paritedeki alış yönlü işlemleri desteklediğini söyleyebiliriz. Bugün yine; Brexit ve ticaret savaşları konuları takip edilecek. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası(ECB) Para Politikası toplantısı da parite açısından önemli bir gündem maddesi olarak izlenecek. ECB'nin, bu toplantıda faizlerde ve projeksiyonlarda herhangi bir değişiklik yapması beklenmese de; ileriye dönük politikalar hakkında verilecek ipuçları kritik olacaktır. Keza, açıklanacak ECB kararları sonrası basının karşısına geçecek olan Başkan Mario Draghi'nin söylemlerinin de bu bağlamda dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Bugünkü veri takviminde ise; Euro Bölgesi ve ABD'den gelecek öncü PMI rakamları takibimizde olacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1390, 1.1410, 1.1445, 1.1465, 1.1485
Destekler: 1.1370, 1.1345, 1.1330, 1.1300, 1.1285
USDTRY
Dün, yurt içi tarafta; geçtiğimiz hafta yapılan TCMB/PPK toplantısının özeti yayınlanırken, sıkı duruş söyleminin devamı ile Türkiye 10 yıllık tahvil faizlerindde son 7 ayın, CDS priminde ise yaklaşık olarak son 6 ayın en düşük seviyeleri görüldü ve kurda; Avrupa açılışı öncesinde Çin'den gelen haberler ve Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın açıklamaları ile başlayan TL lehine işlemler ivme kazandı ve kritik 5.3100 seviyesinin altına inilmiş oldu. Ayrıca, küresel tarafta; ABD ve Çin arasındaki görüşmelerin devam edeceğinin belirtilmesinin yanı sıra, Brexit konusundaki iyimser söylemlerin ön plana çıkmasıyla Dolar Endeksi'nde oluşan geri çekilmeler de kurdaki fiyatlamalarda etkiliydi. Dün ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyareti de takip edilirken, ülkeler arasında Suriye ekseninde işbirliği vurgusunun devam ettiği görüldü. Bugün yine kur açısından; yurt içi ve küresel risklerin durumunu takipte olacağız. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası kararları'nın yanı sıra küresel ve yurtiçi ekonomiye dair gelebilecek ekstra açıklamalar ve haber akışları da fiyatlamalara etki edebilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 5.3100, 5.3290, 5.3360, 5.3420, 5.35775
Destekler: 5.2750, 5.2690, 5.2560, 5.2350, 5.2290
GBPUSD
Britanya Başbakanı Theresa May'in, uzlaşmacı görünümüyle ivme yakalayan Pound varlıkları; 2. Bir referandum ihtimalinin son günlerde gündemde olmasının yanı sıra, Parlamento'nun anlaşmasız bir Brexit'i engelleyeceğine yönelik çıkan haber akışları sonrası yükselişine devam etti. Ayrıca, ABD ile Çin arasında ılımlı giden ticaret görüşmelerinin de paritedeki yukarı yönlü hareketleri desteklediğini söyleyebiliriz. ABD tarafında ayrıca kısmi olarak kapanan federal hükümetin durumu da gündemdeki yerini koruyor. Bugünkü veri akışında ABD'den gelecek öncü PMI rakamları takip edilecek. Ayrıca, ticaret savaşları ve Brexit konuları başta olmak üzere küresel ve lokal risklere dair haber akışları yine önemli olacak. Keza, Avrupa Merkez Bankası(ECB) Para Politikası Toplantısı da Dolar Endeksi üzerinden parite tarafında etkili olabileceğinden dikkatle takip edilmeli.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.3080, 1.3100, 1.3135, 1.3165, 1.3190
Destekller: 1.3050, 1.3020, 1.2990, 1.2960, 1.2940
BRENT PETROL
ABD ve Çin arasındaki görüşmelerin iptal olabileceğine yönelik spekülasyonların Beyaz Saray yetkililerince yalanlanması küresel risk iştahını artırarak dün emtiada Asya seansından itibaren yeniden yukarı yönlü ataklara neden olmuştu. Brexit konusunda da alternatif senaryoların yeniden dillendirilmeye başlaması bu yöndeki işlemleri destekledi. Ancak, akşam saatlerinde Dünya'nın en büyük petrol rezervlerinin sahibi konumundaki Venezuela'da yaşanan iç karışıklık ve Rusya ile Suudi Arabistan Enerji Bakanları arasında yapılacak görüşmenin iptal olduğuna dair gelen haber akışları ise emtiayı baskıladı. Yeni güne de; Amerikan Petrol Enstitüsü(API) stoklarında görülen 6 Milyon 550 Bin varillik artış ile kısmen zayıf başlayan emtiada, günün devamında yine; Venezuela konusu ve diğer küresel riskler(Ticaret Savaşları, Brexit..) takip edilecek. Akşamüzeri Enerji Bilgi İdaresi(EIA) stok verilerinin de açıklanacağı günde, küresel ekonomik görünnüme dair ekstra gelişmeler ve önemli petrol üreticisi ülkelerinden gelebilecek açıklamalar da önemli olacak.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 61.25, 61.60, 62.00, 62.20, 62.65
Destekler: 61.10, 60.90, 60.60, 60.25, 60.00
ONS ALTIN
ABD ve Çin arasında süregelen görüşmelere dair spekülasyonların yalanlanması ile dünkü güne satıcılı başlangıç yapan emtiada, Brexit konusunda ortaya çıkan olumlu senaryolar ile küresel risk iştahında görülen artış sonrası borsalarda oluşan pozitiflikle satışlar derinleşti. Ancak, akşamüzeri Venezuela'da ortaya çıkan iç karışıklıkla ABD borsalarında görülen kısmi geri çekilmeler Değerli Metal üzerinde bir miktar güvenli liman talebine neden oldu. Yeni güne; ABD vadelilerinde görülen kısmi artış ile satıcılı başlayan emtia için, gün boyunca; küresel riskler ve küresel ekonominin görünüme dair veri ve haber akışlarını fiyatlamalar açısından takip edeceğiz. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası(ECB) kararları da oynaklığa neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 12833, 1286, 1289, 1292, 1294
Destekler: 1280, 1277, 1273, 1270, 1267



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.