Forex Bülten (Ahlatcı Yatırım)

FED Beklenen Hamleyi Yaptı, Faiz İndirim Sinyalini Verdi…

Piyasaların merakla beklediği FED faiz kararı ve geleceğe yönelik beklentileri belli oldu. Piyasa fiyatlamasına paralel şekilde faizlerde bir değişiklik yapılmadı fakat toplantı metninde beklenen değişikliklerin yapıldığı gözlendi. İlk olarak faiz kararı sonrası güncellenen noktasal grafiğe baktığımızda 8 üyenin bu yıl sonuna kadar daha düşük faiz oranları beklediği ortaya çıktı. 8 üye sabırlı olma durumunu korurken 1 üyenin faiz artırımı beklediğini gösterdi. 9 üye 2020 sonunda daha düşük faiz beklerken 2019 için politika faizi medyan tahmini yüzde 2.4, 2020 için yüzde 2.1 (Önceki yüzde 2.6), 2021 için yüzde 2.4 (Önceki yüzde 2.6) oldu. Uzun vadeli medyan faiz beklentisi yüzde 2.8'den yüzde 2.5'e geriledi.

Toplantı metnine döndüğümüzde ise gitgide şiddeti artan ticaret savaşlarının yarattığı belirsizliğin toplantı metnine eklendiği ve bu belirsizliğin artış gösterdiği izlendi. FED, ABD ekonomisinde özellikle hedeften uzaklaşan ve uzak kalmaya da devam eden enflasyon üzerinden edindiği endişeleri belirsizlik ifadesiyle birleştirerek gelecek toplantıda bir faiz indiriminin geleceğine yönelik ilk sinyali vermiş oldu. Haziran ayı başında Powell'ın ekonomik büyümeyi ve enflasyonu destekleyecek tarzda politikaları uygulayabilecekleri yorumu sonrası bu metinden artık çıkmasını beklediğimiz "faiz artırımlarında sabırlı duruş" ifadesinin yer almadığı gözlenirken, Powell'ın açıklamalarına benzer şekilde ticaret savaşlarının yarattığı belirsizlikle bozulmaya yüz tutan ekonomik büyüme görünümü ve enflasyonu destekleyecek "uygun şekilde hareket etme" ifadesinin metne eklendiği görüldü. Buna ilişkin olarak toplantı metnini bir önceki metinle karşılaştırdığımızda da FED'in geçen toplantı metnindeki ekonomik aktivite güçlü arttı ifadesi yerine bu kez ekonomik aktivitenin ılımlı bir oranda arttığı şekilde değiştirildiği gözleniyor. Bu gelişmeler ışığında FED fon vadelilerinde yıl sonuna kadar faiz indirim beklentisi %100'e ulaştı.
Toplantı sonrası basının karşısına geçen Powell ise konuşmasında küresel ekonominin gücüyle ilgili endişelerin arttığını söyledi. Powell, düşük küresel büyümenin dünyada enflasyonu zayıf tutabileceğini söyledi ve "Ters akıntıları yakından izleyeceğiz. Fed risklerin görünüm üzerindeki etkisini bekleyip görmek istiyor." dedi. "Büyümeyi desteklemek için araçlarımızı kullanmaya hazırız." diyen Powell, sabit iş yatırımlarının geliştirilmesinin gerektiğini belirtti. Sonuç itibariyle beklenen tarzda diyebileceğimiz bir FED toplantısı sonucu çıktı diyebiliriz. Bu gelişmeler akabinde geleceğe yönelik faiz indirim beklentilerinin güçlenmesi özellikle tahvil ve Altın piyasalarında yankı buldu. ABD 10 yıllıkları %2 seviyesine yaklaşırken ons Altın'da 1360 seviyesinin üzeri test edildi. ABD borsalarında ise hafif yukarı yönlü hareketler yaşandı. Dolar endeksi ise 97.00 üzerinde tutunmaya çalışıyor.
Dün ABD'nin S-400'ler konusunda yeni yaptırım seçeneklerini düşündüğü yönünde gelen haberler sonrası 5.92'ye yaklaşıp geri dönen kurda FED etkisiyle yine 5.80 altı test edildi. Beklenen İstanbul seçimi ve S-400 gelişmeleri TL varlıklar üzerinde etkili olmaya devam edecek.


USDTRY

Sabah saatlerinde ABD'de Trump yönetiminin S-400'ler için yeni yaptırımları değerlendirdiği yönünde gelen haberler sonrası 5.92 yakınlarına kadar yükselen kurda 50 günlük hareketli ortalamanın test edilmesinden sonra geri çekilmeler yaşandı. Moody's'in 18 Türk bankası hakkında not düşürme kararı ve negatif görünüm teyidinin de TL varlıklar üzerinde önemli bir etkisi olmadı.
Gün içinde kademe kademe geri çekilen kurda FED kararları sonrası 5.7850 seviyesi yakınlarına kadar düşüşler meydana gelse de bunun henüz devamı gelmedi.
FED'in güvercin tonunu biraz daha artırması GOÜ ülke para birimleri için bir fırsat fakat bu fırsatı tepmemek bizim de içeride öncelikle bazı belirsizliklerimizi ortadan kaldırmamız gerekiyor.

Bahsettiğimiz gibi 50 günlük hareketli ortalama 5.9180'i geçemeyen kurda bu seviye ilk önemli direnç olarak izlenecek. Bu seviye altında kaldığı sürece satış baskısı bir adım önde olmaya devam edebilir. 5.80 altı kalıcılık gerçekleşirse 5.75-5.70 bölgesine doğru hareketler yaşanabilir. 5.9180 aşımında ise 5.95 ve 5.9850 seviyeleri gündeme gelebilir.


EURTRY

Sabah saatlerinde ABD'de Trump yönetiminin S-400'ler için yeni yaptırımları değerlendirdiği yönünde gelen haberlerle 6.6240 yakınlarına kadar yükselen kurda 50 günlük hareketli ortalaması yakınının test edilmesinden sonra geri çekilmeler yaşandı. Moody's'in 18 Türk bankası hakkında not düşürme kararı ve negatif görünüm teyidinin de TL varlıklar üzerinde önemli bir etkisi olmadı.
Gün içinde kademe kademe geri çekilen kurda FED kararları sonrası 6.4970 seviyesi yakınlarına kadar düşüşler meydana gelse de bunun henüz devamı gelmedi.
FED'in güvercin tonunu biraz daha artırması GOÜ ülke para birimleri için bir fırsat fakat bu fırsatı tepmemek bizim de içeride öncelikle bazı belirsizliklerimizi ortadan kaldırmamız gerekiyor.

EURTRY'de 50 günlük hareketli ortalama 6.6240 altı tutunma sürdüğü müddetçe aşağı yönlü eğilimin bir adım önde olacağını düşünüyoruz. Aşağı yönlü eğilimin olası devamında 6.47 ilk destek olacakken bu seviye altında 6.41 ve 6.35 seviyeleri takip edilmeli. 6.6240 üzerine bir aşılma görüntüsü tutunmayla birlikte sağlanırsa yukarı yönlü hareketlerin hızlanması mümkün olabilir. Bu durumda 6.65 ve 6.69 seviyeleri test edilebilir.


EURUSD

Dünden önceki gün Draghi'nin pek de beklenmedik parasal teşvik ve daha düşük faiz uygulanabilir sözleri sonrası düşüşüne hız veren paritede 2018 yılı Mart ayından bu yana izlediğimiz ve üstüne geçilen düşüş trend çizgisini bu defa 1.1180 seviyesi ile test ettiği gözlendi.
Fakat dün akşam saatlerinde gelen FED kararları sonrası biraz daha güvercin duruş sergileyen toplantı metni ifadeleri ve Powell konuşması sonrası Dolar güç kaybederken parite de kısmen değer artışı yaşadı.
Fakat baktığımızda AB ekonomisinin olumsuz görünüme sahip olması paritedeki yükselişi sınırlandırıyor.

FED kararları öncesinde Draghi'den gelen güvercin tonu yüksek açıklamalarla 1.12 altını test eden paritede FED kararları sonrası 1.1250 seviyelerinin test edildiği gözlendi. Yeni günde 1.1290-1.1310 bölgesi üzerine geçemediği sürece paritede yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendirmek daha mantıklı bir yaklaşım olabilir. 1.1180 altına geçiş yaşanırsa oluşacak tepki satışlarında 1.1150 ve 1.1120 destekleri hedef olabilir.

XAUUSD

FED'in faiz indirim beklentilerini güçlendiren kararları ve gelen açıklamalar sonrası en fazla hareketliliğin gözlendiği enstrümanlardan biri ons Altın oldu. Powell'ın FED üyelerinin faiz indiriminin uygun olduğunu düşünüyor ifadesini kullanmasının da Altın'a olan talebi güçlendirdiği gözlendi.
Bir taraftan ECB diğer taraftan FED'in verdiği güvercin mesajlar ve genişleyici para politikasına dönüş sinyalleri ticaret savaşlarına dair devam eden endişelerle birlikte Altın talebinin devam etmesine yardım edecek.

FED kararları sonrası daha önce iki kez denenip geçilemeyen 1358 direncini aşan ons Altın bir sonraki önemli direnç 1365 dolar seviyesine yaklaştı. Yeni günde 1365 seviyesi üzerine geçiş yaşanırsa 1394-1402 direnç bölgesi gündeme gelebilir. Olası kar satışlarında ise yaşanacak geri çekilmelerde 1357-1350 destek bölgesi takip edilebilir. Ons Altın'da yaşanacak geri çekilmeler alım fırsatı vermeye devam edecek.

GBPUSD

Dün güne 1.2557 seviyesinden başlayan çapraz, İngiltere'den gelen tüketici fiyat endeksinin beklenen düzeyde 2% gelmesi sonrası yukarı yönlü hareketine başlayıp 1.2630 seviyesini test etti. Akşam saatlerinde FED'den gelen faiz kararı sonrası yukarı yönlü ataklarına devam ettirdiği görülen GBPUSD paritesinde, 1.2672 seviye sonrası bir miktar kar realizasyonları yaşandığı izlendi.

Bugün, fiyatlamaların seyri açısından İngiltere'de açıklanacak olan perakende satışları verisi ve BOE Faiz kararı ve Başkan Carney'in açıklamaları ile ABD tarafından ise İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi verileri yakinen takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, önemli formasyonlardan biri olan takoz formasyonun oluştuğu görülüyor. Çaprazın formasyon gereği yukarı yönlü hareketine devam edebilir. Bu minvalde 1.2600 destek seviyesi önem arz etmekte. 1.2600 seviyesi üzerinde tutunduğu süreçte sırayla; 1.2700, 1.2750, 1.2800 direnç seviyeleri takip edilebilir. 1.2600 destek seviyesinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise 1.2550-1.2500 bölgesi gündeme gelebilir.

USDJPY

Haftanın üçüncü işlem gününün sabahında Japonya'dan gelen ihracat ve ithalat rakamlarının, beklentileri karşılayamaması sonrası BOJ yetkilisinin önümüzdeki dönemlerde genişlemeci para politikasına devam edilebilir söylemi ardından 108.23 seviyesine kadar geri çekilen kurda 108.61 seviyelerine doğru yükselişler izlendi. Diğer taraftan FED'in faiz oranını değiştirmemesi sonrası, Powel'ın yaptığı basın açıklamasında Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) birçok üyenin faiz indiriminin uygun olduğunu düşündüğünü belirtmesi sonrası çaprazda 107.90 seviyelerine kadar geri çekilmeler izlendi.

Teknik olarak bakıldığında, paritenin 24 Nisanda sürdürmüş olduğu düşen trend'de hareketine devam ettiği gözleniyor. Parite tarafında zaman zaman yükselişleri izlense de bu yükselişlerin sınırlı kaldığını ve bunların sadece tepki yükselişleri olduğu görülüyor. Düşüşlerin devam etmesi adına ana direnç seviyesi olan 108.80 altında kapanışların görülmesi önemini koruyor. Bu seviyenin altında kapanışların görülmesi halinde 107.20, 106.90, 106.60 destek seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Dün, ham petrolün ABD-Çin arasında ticaret anlaşmasına ilişkin beklentilerin artması diğer taraftan OPEC üyelerinin global petrol kesintisi anlaşmasının uzatılmasına yönelik destek veren açıklamalarıyla birlikte yükselişine devam ettiği gözleniyor. Öte yandan küresel anlamda gelişen ülkelerin merkez bankaları daralan ekonomiyi canlandırabilmek adına peşi sıra yaptıkları genişlemeci para politikasına yönelik açıklamaları ham petrolü desteklediği görülüyor.
Teknik olarak incelediğimizde, Elliot dalgalarının petrol üzerinde oluştuğu görülüyor. Fiyatın olası 52.00 seviyesinin üzerinde kalması durumunda 55.50 direnç seviyesi gündeme gelebilir.

S&P500

Dün, S&P 500 endeksinin (CFD) fiyatlamalarda 2910-2931 seviyeleri aralığında hareket ettiği görülüyor. Gün içerisinde, global piyasalarda risk iştahında yaşanan artış ve VIX endeksinde yaşanan gerileme endeks fiyatlamaları üzerinde olumlu yansımaları görülüyor. Diğer taraftan Diğer taraftan, FED'in gerçekleştirdiği Haziran ayı toplantısı sonrasında faiz oranını değiştirmemesi ve Fed Başkanı Powel'ın yaptığı basın açıklamasında Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) birçok üyenin faiz indiriminin uygun olduğunu düşündüğünü belirtmesi sonrası global risk iştahında yaşanan artışın endeks fiyatlamalarına olumlu yansımaları görülüyor.

Teknik olarak incelediğimizde, S&P 500 endeksinin (CFD) piramit formasyonunun tamamlamaya yaklaştığı görülüyor. Bu anlamda önümüzdeki günlerde 2945-2960 bölgesi gündeme gelebilir. 2910 direnç seviyesinin aşağı yönlü kırılması halinde ise 2900-2880 seviyeleri takip edilebilir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.