Türk otomotiv endüstrisinde satışlar ilk çeyrekte yıllık %55 artarak 246.500 adete yükselirken Ford Otosan toplam pazarda %10.5 pay elde ederek 2.sıraya yükseldi. Ticari araçlarda ise 29% pay ile şirketin pazar liderliği devam etmektedir. İlk çeyrekte üretimini yıllık %65 artıran Ford Otosan’ın kapasite kullanım oranı %98 olurken, toplam satış adetleri yıllık %73 artışla 158.040 adete yükseldi. İhracatın satış gelirleri içindeki payı %77 seviyesine gerilemesine rağmen ciro içinde en yüksek paya sahip olmayı sürdürdü ve Romanya’daki Craiova Fabrikası’nın devreye girmesinin etkisiyle ihracat adetleri ilk çeyrekte yıllık %72 gibi oldukça yüksek bir oranda artış kaydetti. İhracat adetlerinde güçlü büyüme ve kur etkisiyle şirketin ihracat gelirleri de yıllık %126 yükseldi.
Şirketin ilk çeyrekte güçlü yurt içi talep, Craiova Fabrikasının etkisi ile ihracat adetlerindeki artış, kurdaki yükseliş(Euro/TL ilk çeyrekte yıllık ortalama %30 arttı) etkisi ile karlılığının güçlü seyrettiğini görmekteyiz. Brüt kar kuvvetli yurt içi satışlar ve yurt dışı satış adetlerinde artışla yıllık %128 yükselişle 8.490 milyon TL olurken, esas faaliyet karı yıllık %97 artışla 6.164 milyon TL seviyesine yükseldi. Net kar ise yıllık %91 artışla 5.3 milyar TL oldu. Brüt kar marjı %12.8, VAFÖK marjı %10.3 faaliyet kar marjı %9.3 ve net kar marjı %8.1 olarak gerçekleşti ve geçen yılın ilk çeyreğine göre geriledi.
Şirket 2023 beklentilerini ise aynen korudu. Şirketin 2023 perakende satış adeti beklentisi 90-100 bin adet, yurt dışı satış adeti tahmini 550-570 bin adet iken toplam üretim beklentisi ise 630-660 bin aralığındadır. Şirketin 2023 satış adet beklentisi 2022 yılına göre 37% reel büyüme beklentisine işaret etmektedir.
Ford Otosan’ın 2025 yılına kadar devam edecek büyümesi ile üretim kapasitesinin 900 bin aracın üzerine çıkma beklentisi(mevcutta 455 bin+250 bin Craiova Fabrikası), Gölcük tesislerindeki elektrikli araç yatırımı, ihracat odaklı faaliyetlerin TL’deki zayıflıklara karşı karlılığı koruması ve Avrupa ticari araç pazarında da büyüme potansiyeli ile yatırımcılara fırsat sunduğunu düşünüyoruz.
Hisse senedi değerlememizle ilgili risk faktörleri; beklenenden daha düşük yurt içi ve ihracat satış adetleri, marjlarda baskıyı artıracak maliyet artışları ve otomotiv sektörünü etkileyen mikroçip tedarik sıkıntılarının büyümesi olarak sıralanabilir.
Alb Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.albyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.