Enflasyon yorumu (Bizim Menkul)

TÜFE Aylık %0,58, Yıllık %11,76 Arttı…
TÜFE, temmuz ayında beklentilerin altında aylık %0,58 artarken yıllık enflasyon haziran ayındaki %12,62 seviyesinden %11,76'ya geriledi.

Ana harcama grupları incelendiğinde petrol fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi, uçak ve otobüs fiyatlarındaki artışın etkisiyle ulaştırma, aylık %2,44 ile en çok artış gösteren grup olurken aynı zamanda 37 baz puanla en çok katkı veren grup oldu. Çeşitli mal ve hizmetler ise temmuz ayında %2,39 ile en çok yükselen ikinci grup olurken enflasyona 14 baz puanlık katkı verdi.

Haziran ayında düşüş yaşanan gruplar giyim ve ayakkabı (%3,48) ile gıda ve alkolsüz içecekler (%1,28) olurken aylık enflasyonu sırasıyla 23 ve 30 baz puan aşağı çekti.

Yıllık bazda bakıldığında 12 ana harcama grubunun hepsinde artış yaşanırken %21,90 ile en çok artış gösteren grup çeşitli mal ve hizmetler oldu. Enflasyon sepetinde en yüksek ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık %12,73 artış yaşanırken 295 baz puanla enflasyona en yüksek katkıyı verdi. 178 baz puanla konut ve 144 baz puanla ulaştırma yıllık enflasyona yüksek katkı veren diğer gruplar oldu.

TCMB, Temmuz ayı toplantısı politika faizini %8,25 seviyesinde tuttu. TL'deki sakin seyre rağmen normalleşme sürecine girilmesiyle iç talepteki toparlanmanın ve petrol fiyatlarında yükselişin etkisiyle enflasyonun bir süre daha çift hanede kalmayı sürdürmesini beklemekteyiz.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), temmuzda aylık %1,02 artarken, yıllık artış hazirandaki %6,17 seviyesinden %8,33'e yükseldi.

Sanayinin dört ana sektörüne göre incelendiğinde en yüksek ağırlığa sahip olan imalat aylık %0,99 artarken Yİ-ÜFE'ye 85 baz puan katkı verdi.

Alt sektörlerde ise ham petrol ve doğal gaz %39,72 ve kok ve rafine petrol ürünleri %11,71 ile aylık en fazla artış gösteren alt sektörler oldu. İmalat ürünleri ise 85 baz puanla Yİ ÜFE'ye en çok katkıyı verdi.

Yıllık bazda ise %29,10 ile en çok artış yaşanan metal cevherleri olurken onu %23,54 ile diğer mamul eşyalar izledi.

Ham petrol ve doğal gaz yıllık -%28,90, kok ve rafine petrol ürünleri -%19,89 ile en çok düşen alt sektörler oldu. Ayrıca kok ve rafine petrol ürünleri Yİ ÜFE'yi 79 baz puan aşağı çekti.

Rapor için tıklayınız.
https://www.bmd.com.tr/page/rapor_detay/4276/tuketici-fiyat-endeksi-temmuz-2020.htm



 BMD Araştırma
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FED/CLARİDA: EKONOMİNİN TOPARLANMASI ZAMAN ALACAK, PANDEMİ ÖNCESİNE DÖNÜŞ 2021 SONUNU BULABİLİR
BOJ/KURODA: UMDUĞUMUZDAN ÇOK ZAMAN ALACAĞI KESİN OLSA DA % 2'LİK ENFLASYON HEDEFİNE ULAŞACAĞIMIZDAN EMİNİM
FED/CLARİDA: FAİZLERİ DÜŞÜK TUTAN OLDUKÇA GÜÇLÜ DEZENFLASYONİST VE ENERJİLİ GÜÇLER VAR
ABD/CLARİDA: BAZI VERİLER BÜYÜME İVMESİNİN HAZİRAN AYINDA BİR MİKTAR YAVAŞLADIĞINI GÖSTERİYOR
FED/CLARİDA: TEMEL ÖNGÖRÜMÜZ 3. ÇEYREKTE TOPARLANMA OLMASI YÖNÜNDE
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 6,9872 Satış: 6,9998 Euro Alış: 8,2718 Satış: 8,2867
Facebookta Paylaş