Enflasyon raporu (Acar Menkul)


ÜFE-TÜFE ARASINDAKİ MAKAS AÇILIRKEN ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BEKLEMEK YANILTICI OLACAKTIR
Türkiye’de Nisan ayına ait açıklanan TÜFE aylık bazda % 0.89 artarken yıllık bazda da % 16.59 seviyesine yükselişmiş oldu. Aylık bazda en yüksek artış ulaştırma kaleminde görülürken hemen hemen tüm kalemlerde aylık bazda artış yaşandı (eğlence ve kültür ile alkollü içecekler ve tütün grubunda düşüş görüldü). Yıllık bazda ise en düşük artışın yaşandığı kalem alkollü içecekler ve tütün grubu olurken yıllık bazda en fazla artış ise ulaştırma kaleminde görüldü. ÜFE ise aylık bazda % 3.92 artarken yıllık bazda % 38.33’e yükseldi.
Nisan ayındaki enflasyondaki düşüşte baz etkisinin ön plana çıktığını izledik. Ulaştırma, konut ve giyim ve ayakkabı grubunun bu düşüşte ciddi bir etkisi olduğunu izledik. Artan petrol fiyatlarının ve ulaşım ücretlerinin etkisi sınırlı kalırken ulaştırma kaleminin baz etkisinin devreye girdiğini gördük. Dünya genelinde fiyat artışları bazında konut fiyatlarında Türkiye liderliği üstlenirken konut fiyat artışlarının aylık bazda artmasına rağmen baz etkisi sebebiyle enflasyonun düşmesinde etkili olduğu görülmekte. Geçen yılın aynı döneminde % 6.85 yükseliş gösteren giyim ve ayakkabı harcamalarının 2021 yılı Mayıs ayında aylık bazda % 1.76 olarak açıklanması enflasyondaki yıllık bazdaki düşüşü destekledi. Ancak kış mevsiminden çıkıp yaz mevsimine geçtiğimiz dönemde giyim ve ayakkabı grubunda mevsimsellik etkisinin ön plana çıkmaması ve konut fiyatlarındaki sınırlı artış görülmesinin bizi oldukça şaşırttığını söylemeliyiz. İşlenmemiş gıda fiyatlarında taze sebze ve meyve fiyatlarında ürünlerin arzında yaşanan bollaşmanın etkisiyle gıda enflasyonu hemen hemen sabit kalırken işlenmiş gıda fiyatlarında özellikle yağ fiyatlarındaki artış gıda dikkatimizi çekmeye devam ediyor. Dünya genelinde tarımsal emtia fiyatlarında artışın devam etmesi ve bu sene yurtiçinde rekoltenin azalması nedeniyle önümüzdeki aylarda gıda fiyatlarının enflasyona katkı yapmayı sürdüreceğini düşünüyoruz.
Önümüzdeki dönemde enflasyon tarafında yine gündemimizde dünya genelinde artan petrol, gıda fiyatları ön planda olmayı sürdürürken kurun birikimli etkilerinin de ön plana çıkmaya başlayacağını izleyebiliriz. Ayrıca emtia fiyatlarındaki yükseliş ve pandemi nedeniyle bazı mallarda görülen arz sıkıntıları enflasyonun küresel bazda yükseleceğini göstermekte. Dünyanın büyük ekonomilerinde hem TÜFE de hem ÜFE de görülen yükseliş oldukça dikkat çekerken bu eğilimin bir süre daha devam edeceği beklenmekte.
Bize en çok endişe veren gelişme ise TÜFE ve ÜFE arasındaki makas olmakta. Geçen ay 18.03 puan olan makas farkının bu ay 22.33’e çıkması önümüzdeki dönemde kısa vadede enflasyonun düşmeyeceğini göstermekte. Özellikle ÜFE fiyatlarındaki artışın maliyetleri üreticinin sırtına yüklendiğini bize gösterirken bu durumun sürdürülemez olduğu bir gerçektir. Kısa zaman içerisinde bu durumda üretici enflasyonunun talep enflasyonunu yukarı itmesi beklenebilir. Bu durumda kurdaki artış devam ederse veya kurun bu seviyelerde kalması yeni zamların kapıda olduğunu bize söylemekte. ÜFE grubunda ara malı fiyatlarındaki artışın devam etmesi ve yıllıkta nihai tüketici fiyatlarındaki artışın üç katı yükselmesi TCMB’nin enflasyon hesaplamasını yeniden değiştirebilir.
Düşen enflasyon oranı sonrası reel faizlerin % 1.58’den % 2.06’ya yükselmesi kısmi olarak bir miktar yabancı ilgisini çekebilecekken özellikle kurlarda enflasyondaki düşüşe rağmen yükselişin olması bu talebin sınırlı kalmasına yada herhangi bir talep oluşmamasına neden olabilir. TCMB heyetinin sıkı para politikasının korunacağına yönelik mesajları ve faizin enflasyonun üzerinde tutulacağına dair açıklamalar şimdilik sert hareketlerin oluşmasını önlese de önümüzdeki toplantılarda verilecek mesajlar yakından izlenecektir.
Teknik olarak baktığımızda görüşlerimiz değişmemiştir. BİST100 endeksinin 1445-1475 seviyesini kırmadıkça satış baskısı altında olduğunu ve Usd/Try’de 8.00 bandının altına inilmedikçe yükseliş eğiliminde olduğunu görüyoruz. Özellikle 8.60’ın üzerinde kalıcı olabilecek bir kurda yurtdışı etkilerini de izlemeye başlayabiliriz. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki artış beklediğimiz gibi % 2.50’lara giden bir yapı oluşturursa kurlarda yeni tarihi zirve yaşama olasılığımız oldukça yüksek olacaktır.

 

 Acar Menkul Değerler A.Ş
 https://www.acar.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
HONG KONG'DA HANG SENG ENDEKSİ %1.1 DÜŞÜŞLE 28966,03 PUANDAN KAPANDI
FAO'NUN DÜNYA PİRİNÇ ÜRETİM TAHMİNİ 519.1 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 513.2 MİLYON TON)
FAO GLOBAL SÜT ÜRÜNLERİ FİYATLARI ENDEKSİ MAYIS'TA AYLIK +1.5% (NİSAN: +1.2%)
FAO'NUN DÜNYA PİRİNÇ STOK TAHMİNİ 184.6 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 183.1 MİLYON TON)
FAO GLOBAL ET FİYATLARI ENDEKSİ MAYIS'TA AYLIK +2.2% (NİSAN: +1.7%)
FAO GLOBAL ŞEKER FİYATLARI ENDEKSİ MAYIS'TA AYLIK +6.8 % (NİSAN: +3.9%)
FAO'NUN DÜNYA TAHIL ÜRETİM TAHMİNİ 2 MİLYAR 820.9 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 2 MİLYAR 767.0 MİLYON TON)
TCMB, 10.06.2021 vadeli 60.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
FAO'NUN DÜNYA TAHIL STOK TAHMİNİ 811.5 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 805.0 MİLYON TON)
FAO GLOBAL GIDA FİYAT ENDEKSİ MAYIS'TA AYLIK +4.8 % (NİSAN: +1.7%)
FAO GLOBAL TAHIL FİYATLARI ENDEKSİ MAYIS'TA AYLIK +6.0% (NİSAN: +1.2%)
Facebookta Paylaş