YENADER Başkan Yardımcısı Karaduman: 40 MW kapasitenin altında üretim yapan HES santralleri, 2021 yılının ilk 5 ayında ortalama üretimi beklenenden yaklaşık %40 düşük oranda gerçekleştirdi

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Türkiye'nin birçok bölgesinde, sonbahar ve kış aylarındaki yetersiz yağışlar nedeniyle barajlardaki doluluk oranları gün geçtikçe azalmaya devam ediyor.
2020'nin yetersiz yağışlarla sona ermesi ve 2021 yılının ilk 5 ayında da önceki yıllara oranla yeterli yağış olmaması ile oluşan kuraklık HES santrallerini de olumsuz etkiledi. YENADER Başkan Yardımcısı Ali Karaduman kuraklığın devam etmesi ile hidroenerji üretimi ve elektrik enerjisi birim maliyetinin olumsuz etkileneceğini belirterek açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı kuraklığın etkilediği sektörlerin başında gelen hidroelektrik santraller, ülkemizde elektrik üretiminde önemli paya sahip. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı olan IRENA tarafından 2020 yılında yapılan açıklamaya göre ülkemiz 2020'de devreye alınan toplam 2 bin 500 MW yeni hidroelektrik kurulu gücü ile dünyada Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor.

HES SANTRALLERİ ORTALAMA ÜRETİMİ %40 DÜŞÜK ORANDA GERÇEKLEŞTİ

2020 yılında yağışların beklenenden az olması sonucunda su gelirlerinde belirgin bir azalış gözlemlendi diyen Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği YENADER Başkan Yardımcısı Ali Karaduman "Son aylarda da etkisini hissettiren kuraklık hidroelektrik santrallerindeki üretimi olumsuz etkiledi. 2021 yılının ilk dört ayında su gelirleri, uzun yıllar ortalamasının altında %55,9'u gibi oldukça düşük gerçekleşti. Bu düşüklük Türkiye'de üretim yapan tüm HES santrallerini etkiledi. Özellikle 40 MW kapasitenin altında üretim yapan HES santralleri, 2021 yılının ilk 5 ayında ortalama üretimi beklenenden yaklaşık %40 düşük oranda gerçekleştirdi" dedi.

HES SANTRALLERİNDE YAPILACAK İNDİRİMLER YATIRIMCILARI RAHATLATACAKTIR!
Kuraklık nedeniyle HES yatırımcıları finansal olarak zor durumda diyen Karaduman; "Bu süreçte HES santrallerinde sistem kullanım fiyatlarında ve harç bedellerinde yapılacak olan indirim yatırımcıları bir nebze rahatlatacaktır. YEKDEM süresinin uzatılması da bir çözüm yolu olabilir" diye konuştu.
Ayrıca Türkiye'deki HES'lerde yeterince su olmadığı için TEİAŞ, DGÇS enerji santrallerinden 5.000 MW kapasite satın alacaktır diyerek sözlerine devam eden Karaduman; "Elektrik fiyatları yükselecek fakat hali hazırda yatırımı tamamlanmış santrallerimizden RES'lerde MWe ve MWm arasındaki farkın üretilmesine EPDK onay vermesi doğal gaz ithalatını azaltacak ve cari açığımıza destek sağlayacaktır. Yatırımı tamamlanmış santralların üreteceği enerji sistemce alınması Türkiye'nin yararınadır" dedi.
Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği Hakkında:
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması ve geliştirilmesine katkı sağlamak, enerji verimliliği hakkında bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirmek, doğal çevrenin korunması, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli, yaygın kullanımı ve ülke ekonomisine katkısı konusunda kamuoyu oluşturmak amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşudur. Yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren ülkelerdeki sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği geliştirmeyi ve kalkınma deneyimlerini bu ülkelerdeki kurum ve kuruluşlarla her düzlem de paylaşmayı amaçlayan Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği, üniversiteler, araştırma ve geliştirme kuruluşları vb. bilimsel kurumlar ile diyalog kurularak yenilenebilir enerjinin bilimsel gerekliliği konusunda işbirliği ortamı oluşturmak ve yenilenebilir enerjiden elektrik üretmenin ekonomiye ve bireylere olan olumlu etkileri yönünde halk kitlelerini bilgilendirmek önceliğidir.



Diğer Haberler
HONG KONG'DA HANG SENG ENDEKSİ %1.1 DÜŞÜŞLE 28966,03 PUANDAN KAPANDI
FAO'NUN DÜNYA PİRİNÇ ÜRETİM TAHMİNİ 519.1 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 513.2 MİLYON TON)
FAO GLOBAL SÜT ÜRÜNLERİ FİYATLARI ENDEKSİ MAYIS'TA AYLIK +1.5% (NİSAN: +1.2%)
FAO'NUN DÜNYA PİRİNÇ STOK TAHMİNİ 184.6 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 183.1 MİLYON TON)
FAO GLOBAL ET FİYATLARI ENDEKSİ MAYIS'TA AYLIK +2.2% (NİSAN: +1.7%)
FAO GLOBAL ŞEKER FİYATLARI ENDEKSİ MAYIS'TA AYLIK +6.8 % (NİSAN: +3.9%)
FAO'NUN DÜNYA TAHIL ÜRETİM TAHMİNİ 2 MİLYAR 820.9 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 2 MİLYAR 767.0 MİLYON TON)
TCMB, 10.06.2021 vadeli 60.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
FAO'NUN DÜNYA TAHIL STOK TAHMİNİ 811.5 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 805.0 MİLYON TON)
FAO GLOBAL GIDA FİYAT ENDEKSİ MAYIS'TA AYLIK +4.8 % (NİSAN: +1.7%)
FAO GLOBAL TAHIL FİYATLARI ENDEKSİ MAYIS'TA AYLIK +6.0% (NİSAN: +1.2%)
FAO'NUN DÜNYA BUĞDAY ÜRETİM TAHMİNİ 785.8 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 774.6 MİLYON TON)
FAO GLOBAL BİTKİSEL YAĞ FİYATLARI ENDEKSİ MAYIS'TA AYLIK.+7.8 % (NİSAN: +1.8%)
Facebookta Paylaş