Enflasyon Değerlendirmesi (Tacirler Yatırım)

2016 TÜFE artışı %8,5 olarak gerçekleşti

Önemli Notlar
" Aralık TÜFE artışı %1,64 ile piyasa beklentisi (%0,9) ve kurum tahminimizin (%1,3) üzerinde gerçekleşti. Böylece,2016 TÜFE artışı %8,5 oldu. ÜFE aylık artışının ise yine oldukça yüksek bir gerçekleşme sergileyerek (%2,98), yıllık artışı %9,94'e taşıdığı görüldü.
" Veri sonrası piyasa tepkisinin negatif olduğu görüldü. PPK toplantısı 24 Ocak'ta gerçekleşecek. Piyasa koşullarındaki zayıflamanın devam etmesi durumunda ölçülü bir faiz artışı söz konusu olabilir.
" Gıda fiyatlarındaki yükseliş ve vergi artışları, yükselişin en önemli nedenleri olarak karşımıza çıkıyor. Çekirdek enflasyon göstergelerindeki artış, ayrıca kur geçişkenliğinin etkisini de işaret ediyor.
Aralık TÜFE artışı%1,64 ile piyasa beklentisi (%0,9) ve kurum tahminimizin (%1,3) üzerinde gerçekleşti. Böylece 2016 TÜFE artışı %8,5 oldu. Bu artış TCMB'nin %7,5 tahmini ve resmi hedef olan %5'in oldukça üzerinde bir gerçekleşmeyi işaret etti. ÜFE aylık artışının da yüksek bir gerçekleşme sergileyerek (%2,98), yıllık artışı %9,94'e taşıdığı görüldü. Veri piyasada olumsuz bir fiyatlamaya neden oldu. US$/TL 3,57'ye, Basket/TL 3,66 seviyelerine tırmandı. Getiri eğrisinde yukarı hareket olurken, 10 yıllık tahvil faizi %11,63'e yükseldi. PPK toplantısı 24 Ocak'ta gerçekleşecek. Piyasa koşullarındaki zayıflamanın devam etmesi durumunda ölçülü bir faiz artışı söz konusu olabilir.
Gıda fiyatlarındaki yükseliş ve vergi artışları, yükselişin en önemli nedenleri olarak karşımıza çıkıyor. Gıda fiyatlarındaki %3,29'luk oranındaki aylık yükseliş, yıllık artışı %5,65'e taşıdı. İşlenmemiş gıda fiyatlarında gözlemlenen artış (hesaplamalarımıza göre manşet TÜFE'ye etkisi 0,3 yüzde puan) önemli nedenler arasında yer aldı. Yumurta fiyatlarındaki %50'nin üzerinde artışın (manşet enflasyona katkısı 0,3bp), gıda fiyatlarındaki yükselişin bir diğer nedeni olduğu dikkat çekti. Buna ek olarak, orta - yüksek fiyat segmentindeki binek araçlar ve tütüün ürünlerindeki ÖTV artışı ile benzin zammının manşet enflasyona etkisinin 0,6 yüzde puan civarında olduğu gözlemlendi.
Çekirdek enflasyon göstergelerindeki artış, ayrıca kur geçişkenliğinin etkisini de işaret ediyor. TÜFE H ve I endekslerindeki yıllık artış sırasıyla %7,29 ve %7,48 olarak gerçekleşti. Trend enflasyonun (mevsimsellikten arındırılmış I endeksi, 3 aylık) %6,7'den %8,8'e sert bir yükseliş kaydetmesi dikkat çeken unsurlardan biriydi. Söz konusu artış üçüncü ayına taşınırken, Ekim ayındaki seviyesi %6,2 idi.
Aralık sonrasında 2017 yılına daha düşük bir yıllık enflasyon oranı ile başlayabiliriz. Yıllık TÜFE'nin Ocak 'ta %7,5 seviyelerine kadar gerilmesi mümkün. Ancak tahmin patikamız Mayıs'a doğru %9-9,5 aralığına işaret ediyor. Kur geçişkenliği ve gıda & enerji fiyatlarındaki artışlar odak noktasındaki unsurlar olacak. Kur geçişkenliğinin 2017 enflasyonu üzerinde 1-1,2 yüzde puan kadar etkisinin olacağını düşünüyoruz. 2017 yılı TÜFE beklentimiz ise %8,3.



Tacirler YYatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.