BİST-100 2016 Yılı Hisse Performansları (Ziraat Yatırım)

2016 yılında BİST-100 %8,9 oranında değer kazanarak 78.139 seviyesine yükselmiş olmakla birlikte son 7 yılda yükseliş kaydedilen 4 yıl arasında en düşük artışın kaydedildiği yıl olmuştur. BİST-Sanayi endeksi 2016 yılında %15,2'lik artışla BİST-100'e göre daha iyi bir performans sergilerken BİST-Banka endeksi ise %8'lik artışla BİST-100'ün altında getiri kaydetmiştir. Diğer taraftan, BİST Hizmet endeksi ise 2016 yılını %5,1 oranında kayıpla kapamış ve BİST-100'ün de daha yüksek getiri kaydetmesini engellemiştir. Artan jeopolitik riskler ve kurlardaki sert hareketler, içinde havacılık, enerji üretimi, teknoloji perakendeciliği ve turizm hisselerini barındıran BİST-Hizmet endeksinin 2016 yılında değer kaybetmesine neden olmuştur.

Son 5 yılda endekslerin artış oranlarına bakıldığında, 2014 yılında ciddi oranda kapanan Banka ve Sanayi endeksi arasındaki farkın 2015 yılında yeniden açıldığı, 2016 yılsonunda ise farkın sınırlı da olsa azaldığı görülmektedir. Genel olarak bankaların betaları, diğer bir deyişle piyasalara karşı duyarlılığı yüksek olduğundan BİST-100'ün arttığı dönemlerde BİST-100'ün üzerinde bir artış kaydederken, BİST-100'ün düştüğü dönemlerde ise daha hızlı gerilemektedir. Diğer taraftan sanayi grubu hisselerinin ise betaları daha düşük olduğundan piyasalara karşı duyarlılığı daha düşüktür. 2015 yılında BİST-Sanayi'ye göre daha yüksek düşüş kaydeden Bankacılık endeksi, 2016 yılında ise BİST Sanayi'nin altında getiri kaydetmiştir. Buna bağlı olarak da BİST Bankacılık/BİST Sınai oranında gerileme devam etmiş ve 2016 yılsonunu 1,55 ile kapatarak, 2002'deki 1,40 kapanışının ardından en düşük yılsonu kapanışını gerçekleştirmiştir.

BİST-100'ü oluşturan hisse senetlerine baktığımızda, 100 hisse senedinden 65'i 2016 yılında değer kazanırken, diğerlerinin ise değer kaybettiği görülmektedir. BİST-100'e göre göreceli olarak değer kazanan şirket sayısı ise 2016 yılında 50 olmuştur.

2016 yılında BİST-100'e göre göreceli olarak en çok değer kazanan ilk beş hisse Trrabzonspor, Beşiktaş, Galatasaray, Ereğli Demir Çelik ve Koza Madencilik olmuştur.

BİST-100'e göre göreceli olarak en yüksek getiri sağlayan ilk 15 hisse içinde Bankalardan herhangi bir hisse yer almamıştır.

BİST-100'e göre göreceli olarak en çok değer kaybeden ilk beş hisse ise Türk Hava Yolları, Şekerbank, Çelebi, Tesco Kipa ve Karsan olmuştur. En yüksek kaybın yaşandığı Türk Hava Yolları'nın hisse fiyatı 2016 yılında %32,2 oranında gerilemiştir. Rusya ile yaşanan sorunlar, terör olaylarına bağlı olumsuzluklar ve jeopolitik risklerin artması tüm havacılık sektörü hisselerinde gerilemeye neden olmuştur. En çok değer kaybeden ilk on beş hisse arasında Çelebi, Pegasus ve TAV Havalimanları da yer almıştır.

2015 yılında BİST-100'de en iyi performans gösteren hisseler arasında yer alan Tesco Kipa, Ege Endüstri, DO-CO ve Tümosan 2016 yılında ise en çok değer kaybeden ilk 15 hisse arasında yer almıştır.

Öte yandan Pegasus BİST-100'de iki yıl üst üste en çok değer kaybeden ilk 15 hissee arasında yer alan yegane hisse olmuştur. Pegasus BİST-30'da 2015 yılında da en kötü performans sergileyen hisseler arasında ilk sırada yer almıştı.

BİST-30 endeksinde yer alan şirketlere bakıldığında, 2016 yılında 17 hissenin BİST-100'e göre daha iyi bir performans gösterdiği görülmektedir. BİST-30 endeksinde BİST-100'e göre en iyi performans gösteren ilk 5 hisse Ereğli Demir Çelik, Tekfen Holding, Arçelik, Soda Sanayii ve Otokar olmuştur. Ereğli Demir Çelik'te emtia fiyatlarındaki artış ile beklentilerin üzerinde oluşan karlılık etkili olurken, Soda'da yüksek döviz pozisyonu fazlası BİST-100'den ayrışmaya neden olmuştur. Otokar'daki görece yüksek artışta jeopolitik risklerin artmasına bağlı savunma sanayi hisselerinin ön plana çıkması ve Altay tankı projesi ile ilgili gelişmeler etkili olmuştur. Tekfen Holding'de ise ilk çeyrek oldukça iyi kar rakamları ve yüksek yılsonu kar beklentileri ardından, taahhüt tarafında bekleyen iş portföyüne eklenen büyük projeler hissenin yukarı yönlüü hareket etmesini sağlarken, üçüncü çeyrek finansallarının beklentilerin altında kalması hisse fiyatında geri çekilmelere neden olmuştur. Ancak hisse yine yılın en yüksek artış kaydeden şirketler arasında kapamıştır.

BİST-30 endeksinde BİST-100'e göre en kötü performans gösteren hisseler arasında Koç grubu şirketlerinden Ford Otosan ve Yapı Kredi Bankası yer almıştır. TOFAŞ ise Egea'nın ihracat performansı sebebiyle Ford Otosan'dan pozitif ayrışmıştır.

Öte yandan, Koç grubu hisselerinden Arçelik ise BİST-30'daki hisselerden BİST-100'e göre en iyi performans gösteren 3. hisse konumundadır. Koç Holding hisseleri de 2016 yılını BİST-100'e göre %18,3 daha yüksek getiriyle tamamlamıştır.

BİST-30'da yer alan telekomünikasyon şirketlerinden Turkcell ve Türk Telekom ise BİST-100'e göre daha kötü bir performans sergilemiştir. Bunda Türk Telekom'daki yüksek döviz açık pozisyonu ile Turkcell'deki ortaklar arasında süren sorunlar önemli etkenler olmuştur.

BİST-30 endeksi içinde yer alıp enn kötü performansı sergileyen ilk beş şirket ise Türk Hava Yolları, TAV Havalimanları, Doğuş Otomotiv, Coca-Cola ve Halk Bankası olmuştur.

BİST-30 endeksinde yer alan 6 bankadan Halk Bankası, Yapı Kredi ve Garanti Bankası BİST-100'e göre kötü bir performans sergilemiştir.



Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayannılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
YILDIRIM: MECLİS, BU HAFTA OLAĞANÜSTÜ HALİN 3 AY DAHA UZATILMASINI ÖNGÖREN BİR TASARIYI DA GÖRÜŞECEK VE KARARA BAĞLAYACAK
YILDIRIM: ANAYASA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİNDE GENEL KURULDA KAPSAMLI BİR DEĞİŞİKLİK BEKLEMİYORUZ
İNGİLTERE'DE İMALAT SEKTÖRÜNDE PMİ ARALIK'TA : 56.1
İNGİLTERE'DEE ARALIK AYINDAKİ İMALAT SEKTÖRÜNDE PMİ VERİSİ, 2014 HAZİRAN AYINDAN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYEDE
YILDIRIM: ABD, STRATEJİK ORTAKLIĞIMIZIN BİR TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN GÖLGELENMESİNE İZİN VERMEMELİ
GEDİKLİ:ŞU SÜREÇTE FAİZ ARTIŞI EKONOMİNİN BELİNİ KIRAR
YILDIRIM: SİCİL AFFI DÜZENLEMESİ BU HAFTA TBMM'DE GÖRÜŞÜLECEK
YILDIRIM: IRAK İLE İLİŞKİLERİ DÜZELTMEK İÇİN ÇABALAR BAŞLATTIK
Facebookta Paylaş