Enflasyon Değerlendirmesi (İnfo Yatırım)

Temmuz Ayı Enflasyonu Beklentilerin Üstünde
Temmuz ayında TÜFE %1,54 olan beklentilerin üstünde %1,80 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Haziran’daki %17,53 seviyesinden Temmuz ayında %18,95’e yükseldi.


ÜFE ise aylık bazda %2,46 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %42,89 seviyesinden Temmuz ayında %44,92’ye yükselmiş oldu.


TÜFE tarafında, konut %5,07, gıda ve alkolsüz içecekler %2,77, lokanta ve oteller %2,72 ile en çok artış gösteren sektör grupları olurken, düşüş gösteren gruplar %2,13 ile giyim ve ayakkabı ve %0,06 ile ev eşyası gruplarında oldu.


ÜFE tarafında ise en fazla artış %9,33 ham petrol ve doğalgaz, %6,58 ile ağaç ve mantar ürünleri ve %5,31 ile kok ve rafine petrol ürünleri gruplarında gerçekleşirken, düşüş gösteren gruplar %0,47 ve %0,26 ile diğer ulaşım araçları gruplarında oldu.


Dolar/TL’de görünüme baktığımızda Haziran ayındaki sert yükselişlerin ardından Temmuz ayının ilk 3 haftasını yatay seviyede geçiren Dolar / TL, Temmuz ayının son haftasındaki geri çekilme ile birlikte 8,34 seviyesine kadar geri çekildi. Bugün açıklanan beklentilerin üstündeki enflasyon verisi sonrasında kur 8,29’a kadar geri çekildi.


TL, Temmuz ayında dolar karşısında %3’ün üstünde değer kazandı. Geçtiğimiz hafta yapılan Fed’in güvercin açıklamaları gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini dolar karşısında değer kazandırdı. Ayrıca dün ABD’de açıklanan İmalat PMI verilerinin beklentilerin altında gelmesi ile tahvillere ve güvenli limanlara talep artarken, dolar küresel ölçekte değer kaybetti. Cuma günü kur ve emtia tarafı için öncü akış olan Tarım Dışı İstihdam verisi takip edilecek. Ayrıca yüksek enflasyon endişelerinin fazla olduğu günlerde Tarım Dışı İstihdam verisi enflasyonun kısa mı yoksa uzun vadeli mi olduğu konusunda bize yardım edecek.


TCMB’nin 12 Ağustos’ta Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddesi özellikle delta varyantı kaynaklı coronavirüs salgını, pandemi ile gerçekleşen normalleşme adımları, jeopolitik riskler ile siyasi konular ve bunlara ilişkin oluşan ekonomi adımları olacaktır.


Son TCMB Toplantısında TCMB Faiz Kararını sabit bırakmıştı. Karar metninde ''fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli %5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir'' ifadeleri dikkat çekti. Ancak karar metninde enflasyondaki yükselişin geçici olabileceği sinyalleri verildi Her ne kadar enflasyonun geçici olarak yüksek olduğu düşünülse de bir sonraki PPK’da faizde değişiklik olacağını düşünmüyor, yüksek enflasyon sonrasında 4. çeyrek beklediğimiz faiz indirimini 2022 yılına çekmiş bulunuyoruz.




 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
HONG KONG'DA HANG SENG ENDEKSİ %0.2 DÜŞÜŞLE 26194,82 PUANDAN KAPANDI
TCMB, 10.08.2021 vadeli 69.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
İSPANYA'YA GELEN TURİST SAYISI HAZİRAN'DA 2.2 MİLYON (ÖNCEKİ: 1.36 MİLYON)
G. KORE MERKEZ BANKASI: PARA POLİTİKASININ, AÇIK BÜYÜMESİNİ FRENLEMEYE YÖNELİK DÜZENLENMESİ GEREK
G. KORE MERKEZ BANKASI: ARTAN FAİZ ORANLARI, GAYRİMENKUL PİYASA YATIRIMCILARINA BİR İŞARET VEREBİLİR
Facebookta Paylaş