TÜFE, Beklentilerin Altında Gelerek Yıllık Bazda %64,3 Oldu
Aralık ayında TÜFE %2,58 olan beklentilerin altında %1,18 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Kasım ayındaki %84,39 seviyesinden Aralık ayında %64,27 seviyesine geriledi. Gıda enflasyonu yıllık bazda %77,87 seviyesine, çekirdek enflasyon ise %51,93 seviyesine geriledi. Geçen yılın aynı döneminde %13,58 olarak açıklanan aylık bazda enflasyon sonrası baz etkisi kaynaklı olarak enflasyon sert geri çekildi.
ÜFE ise aylık bazda %0,24 azalış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %136,02 seviyesinden Aralık ayında %97,72 seviyesine gerilemiş oldu.
TÜFE tarafında aylık bazda sağlık %5,91, ev eşyası %5,91, konut %3,19 oranlarında artış gösterirken, Aralık ayında düşüş gösteren gruplar %4,14 ile ulaştırma ve %1,34 ile giyim ve ayakkabı oldu.
ÜFE tarafında ise en fazla artış %23,52 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları, %11,78 ile su ve suyun arıtılması ve dağıtılması, %7,00 ile içecekler olurken, Aralık ayında düşüş gösteren gruplar %12,49 ile kok ve rafine petrol ürünleri, %11,78 ile elektrik, gaz ve buhar iklimlendirme, %2,88 ile ham petrol ve doğal gaz oldu.
2022 yılını geride bıraktık. Burada yüksek enflasyon neticesinde risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalması nedeniyle getiri arayışı Borsa’ya kaydı. Yabancının azalarak yerli yatırımcı ilgisinin artması da yukarı yönlü olarak Borsa’yı etkiledi. BİST100 endeksi yılı yaklaşık %200 oranında yükselişle tamamlayarak adeta bayram havası yaşadı. 2022’de fiyatlar genel düzeyindeki artışların şirket karlılıklarını olumlu etkileyebileceğinin fiyatlamalarda etkili olduğunu fazlasıyla gördük. 2023 yılında dezenflasyonist sürecin başlıyor olması ve buna yönelik verilen mesajlarla 2023 yılında sektör ve hisselerin doğru seçilmesini öneriyoruz. Anlık konjonktürde, telekomünikasyon, otomotiv, bankacılık, gıda perakende ve sigortacılık sektörlerinin pozitif ayrışmasını beklemekteyiz.
Bugün açıklanan enflasyon verisi ardından enflasyondaki geri çekilme ile birlikte endekste de baskı gözlemlememize rağmen Borsa İstanbul’daki yukarı yönlü hareketin orta vadede devam etmesini bekliyoruz.
Yurt dışı piyasalar bu yıl ilk altı ve son altı ay olarak iki yarıda takip edeceğiz. Çünkü enflasyon tarafı hala kontrol altına alınamadığı gibi şahin tutum da devam ediyor. Bu durum da resesyonu tetikleyebilir. İkinci yarıda ise gerek gevşek politikalar gerekse de güvercin tutumla risk iştahının desteklenmesi beklenebilir.
Son TCMB Toplantısında politika faizinde beklentilere paralel değişikliğe gidilmedi. Enflasyon ve liralaşma bu metinde de ön plana çıkarken, büyüme odaklı politika vurgusu yapıldı. Yurt dışı gelişmeler ve baz etkisi kaynaklı olarak enflasyon tarafında geri çekilme bekleniyor. Karar metninde faiz indirim sürecinin sona erdiğine işaret edildiğinden 19 Ocak’taki PPK toplantısında faiz değişikliği ön görmüyoruz.
İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.infoyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.