Enflasyon Analizi (Oyak Yatırım)

Enflasyon baz etkisiyle geriliyor
Yıllık enflasyon %43,68'e geriledi... Nisan ayı TÜFE enflasyonu %2,39 ile %2,75 olan piyasa beklentisinin altında kalırken, %1,97 olan beklentimizin üzerinde gerçekleşti. Haberleşme fiyatlarındaki belirgin artış tahminimizden sapmanın ana nedeni oldu. Bu doğrultuda yıllık enflasyon %50,51'den %43,68'e gerilerken, yılbaşından bu yana enflasyon %15,21'e ulaştı. Nisan ayında 113 maddenin fiyatı artarken, 24 maddenin fiyatı gerilemiş, 6 maddenin fiyatı ise değişim göstermedi. Çekirdek enflasyon ise B ve C endekslerine göre sırasıyla %52,1'den %48,0'a ve %47,4'ten %45,5'e geriledi. Düşük tasarruf eğilimi, son dönemde reel ücretlerdeki artış ve kredi büyümesindeki yüksek ivme hane halkı tüketiminin güçlü seyretmesine yol açtı. Bu doğrultuda, enflasyondaki yavaşlama başladığı son 6 ayda TL'deki %4,3'lük değer kaybına ve %7,6'lık ÜFE enflasyon gerçekleşmesine rağmen, TÜFE enflasyonunun %19,9 seviyesinde gerçekleşmesi talebin gücünü ve enflasyondaki ataleti göstermektedir.
İletişim enflasyonunda aylık bazda sert yükseliş... Aylık enflasyona en yüksek katkı 1,02 puan ile yine gıda ve içeceklerden gelirken, yılbaşından beri gıda ve içecek enflasyonu %23,5'e ulaştı. Düşük yağışlar ile gübre ve elektrik fiyatlarındaki yüksek seyir tarımsal üretimi olumsuz etkilerken, nüfus artışı ve turizm faaliyetlerindeki canlılık gıda fiyatlarını yukarı çekiyor. Ayrıca, canlı hayvan sayısındaki düşüş nedeniyle TÜFE üzerinde 2,0 puan ağırlığı olan sığır ve dana eti fiyatları bir önceki aya göre %13,3 arttı. Diğer taraftan, haberleşme fiyatları, telefon hizmetleri fiyatlarındaki %8,0'lik artışın etkisiyle aylık bazda %5,9 oranında artarak son 5 yıllık ortalama olan %0,2'nin oldukça üzerinde gerçekleşirken, aylık enflasyona 0,19 puan katkı yaptı. Otomobil fiyatlarındaki artış ulaştırma enflasyonunu yükseltirken, aylık bazda %2,54 artan fiyatlar enflasyona 0,37 puan katkı sağladı.
Mal fiyatları düşüşte... Türk Lirası'ndaki istikrarlı seyir ve küresel enflasyondaki gevşemenin etkisiyle mal grubu enflasyonundaki düşüş eğilimi devam ederken, yıllık enflasyon Eylül ayındaki %93,1 seviyesinden Nisan ayında %38,6'ya geriledi. Öte yandan, asgari ücretteki yüksek artış, sığır eti fiyatları başta olmak üzere gıda enflasyonunun ikinci tur etkileri ve güçlü talep hizmet enflasyonunu yüksek tutuyor. Bu doğrultuda, Eylül ayında %57,8 olan yıllık hizmet enflasyonu Nisan ayında %58,6'ya ulaştı. Hizmet enflasyonundaki katılık, seçim sonrasında uygulanan ortodoks ekonomi politikalarının dahi enflasyonda keskin bir düşüşü sınırlı tutması muhtemel. Hizmet kategorileri arasında Mart ayında %62,8 olan kira enflasyonu Nisan ayında %66,8'e yükselirken, lokanta ve oteller %70,7'den %66,4'e gerilemiş, ulaştırma hizmetleri enflasyonu ise aynı dönemde değişmeyerek %57,1'de kaldı.
Yılsonu tahminleri hafif geriledi... Foreks Haber anketine göre, yılsonu enflasyon beklentileri TL'deki dirençli seyir, hane elektrik fiyatlarındaki indirim ve ÜFE'deki gevşeme sayesinde Mart ayındaki %47,2 seviyesinden Nisan ayında hafif gerileyerek %45,9'a indi. Yılsonu enflasyon beklentilerinin Nisan gerçekleşmesinden daha yüksek olması, Nisan ayı itibariyle baz etkisinin neredeyse sona erdiğini gösteriyor. Diğer taraftan, Piyasa Katılımcıları Beklenti Anketi'ne göre yılsonu enflasyon tahmini Mart ayındaki %37,7'den Nisan ayında hafif bir artışla %37,8'e yükseldi.
ÜFE enflasyonunda yıllık bazda gerileme... TL'nin dirençli performansı ve baz etkisiyle ÜFE enflasyonu Mart ayındaki %62,45 seviyesinden Nisan ayında %52,11'e geriledi. Bu çerçevede, Ekim ayında 72 puan olan yıllık ÜFE ve TÜFE enflasyonu arasındaki fark Nisan ayında 10 puanın altına indi. Alt gruplardan elektrik, gaz ve buhar fiyatları bir önceki aya göre %16,98 oranında gerilerken, tütün ürünleri fiyatları %5,37 oranında düştü. Nisan ayında sanayide kullanılan doğal gaz fiyatlarında %20,0, elektrik üretim santrallerinde kullanılan doğal gaz fiyatlarında ise %16,7 oranında indirim gerçekleştirilmişti. Diğer taraftan, Nisan ayında metal cevheri fiyatları bir önceki aya göre %4,74 oranında artarken, gıda fiyatları %4,08 oranında yükseldi. Küresel büyümedeki yavaşlamaya rağmen, Çin ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyümesi nikel, demir cevheri, bakır, kömür gibi emtiaların %50'sinden fazlasını, kurşun ve alüminyum gibi emtiaların ise 1/3'ünü tüketen Çin'in küresel metal fiyatlarının yükseltmesine neden olabilir.


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş