PETROL (NYMEX/BRENT)
WTI Petrol (NYMEX)
ABD'de politik belirsizlikler ve güçlenen doların rağmen emtia fiyatlarındaki etkisi fazla olumsuz değil. Bir kısım ABD şirketlerinin Çin'de yatırımları azalırken bazı Çin şirketlerinin ABD borsalarında listeden çıkarılması piyasalarda olumsuz olarak görülürken gümrük tartışmalarında karşılıklı iyimser açıklamalar herhalde piyasalara destek veriyor. Ancak, ABD ve Çin arasındaki gümrük tartışmaları kolayca ve çabukça olumsuz bir havaya dönüşebilir. Teknolojik sorunlar (Huawei, vs) gümrük anlaşması zorlu görünürken İrandan petrol ithal eden Çin şirketlerine yaptırımlar sorunu derinleştirip olası uzlaşmayı yokuşa sürer. Özellikle, Trump'ın azil meselesi gündemden düşürülmez ise Çin, Trump sonrasını beklemek isteyebilir ve uzlaşma yönünde aceleci davranmayabilir. Doğal olarak bu türden gelişmeler piyasalarda risk'den kaçınma eğilimini artırabilir.
Bilindiği gibi zaten küresel ekonomik yavaşlama ya da talep endişesi makro veri olarak piyasaları yönlendiren en önemli faktör. Nitekim, petrol piyasalarında da son iki haftadır talep endişesi ile fiyatlar geriliyor. 16 Eylül "drone" saldırısı ile 64.00 dolara yaklaşan WTI petrol fiyatı bu endişeleri arka plana iterek tüm köpüğü geri aldı ve petrol fiyatı 16 Eylül seviyesinin altında işlem görmeye başladı. Petrol fiyatı, Eylül ayında en büyük haftalık kayıp ile kapandı. Elbette, kısa vade açısından Suudi Arabistan'ın saldırı ile kaybedilen üretim kapasitesinin kısa sürede yerine koyulacağını açıklaması da petrol fiyatının gerilemesinde etkili oldu, ama bu denklemin arz yanı. Uzun süredir daha önemli görünen talep yanı da var.
Uzun vade için yukarıda değindiğim talep endişesi daha belirgin olmaya başladı. Stoklar yeniden artma sürecindeler. Cuma günü Çin ekonomisinde yavaşlama sinyalleri veren ekonomik veriler açıklandı. Bilindiği gibi Çin ABD'den sonra dünyada en fazla petrol tüketen ülke olduğundan petrol fiyatı (talebi) bu ülkedeki ekonomik gelişmelere son derece duyarlı ve hassas. Diğer yanda en büyük tüketici olarak ABD 1. çeyrek %3.1 büyümesi ardından 2.çeyrek %2'ye geriledi. Avrupa ve diğer ülkelerde ekonomik destek paketleri, faiz indirimleri vs. yeni bir krizi engelemek amacıyla tasarlanıyor. Kısaca, Uluslararası Enerji Ajansının belirttiği gibi, küresel ekonomide resim pek parlak değil ve bu beklentiye bağlı olarak petrol talebinde azalma fiyatını baskı altında tutacaktır. Bull kampında olanlar, Orta doğu jeo-politik çatışmaları, gümrük tartışmalarında olumlu ve kalıcı gelişmeler, üretim sıkıntıları gibi beklentilerin desteğini bekliyorlar.
Petrol piyasalarında analitik veriler; Commodity Futures Trading Commission (CFTC) raporuna göre, fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin net uzun pozisyonları geçen hafta sadece 99 kontrat artarak 471535 kontrat'a yükseldi.
Teknik olarak, Kasım vadeli WTI petrol fiyatı Cuma günü Suudi Arabistan "drone" saldırısı ile oluşan boşluğu (gap) kapattı ve iki hafta önceki seviyeye geldik. Şimdi soru bundan sonra ne olur?
Herhalde normale dönüş, yani 200 günlük hareketli ortalaması altında satış eğilimli yatay bir seyir başlayabilir. Sanırım, 58.30 - 52.50 dolar aralığı (range trade) içinde kısa dönemli işlemler için uygun olacaktır. 52.50 dolar altında açık seçik majör destek 50.00 dolar olarak görünüyor.
Noor Capital Market Menkul Değerler A.Ş.
noorcm.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.