Sabah Yorumu (Ahlatcı Yatırım)

Bu Hafta Yurtiçi Piyasalar YEP ve Enflasyona, Yurtdışı Piyasalar ise ABD’ye Odaklı Olacak..

Geçen haftanın en önemli gelişmesi ABD başkanı Trump’ın azledilme sürecinin başlatılacağına ilişkin haberlerdi. 2020 seçimleri öncesi Trump’ın Ukrayna devlet başkanı ile telefon konuşmasında 2020 seçimlerinde karşısına aday olması beklenen Joe Biden’ın oğluna soruşturma açılmasını istediğine yönelik iddialar üzerine temsilciler meclisi başkanı Nancy Pelosi tarafından azledilme sürecinin başlatılacağı açıklanmıştı. Joe Biden, Barack Obama yönetiminde Başkan Yardımcısı olarak görev yaparken, oğlu Hunter Biden Ukraynalı bir iş adamının enerji şirketinde yönetim kurulu üyesiydi. Buna ilişkin olarak yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Temsilciler Meclisi'nin 3 komisyonu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan, Başkan Donald Trump'a yönelik azil soruşturması kapsamında Ukrayna'yla ilgili tüm belgeleri bir hafta içinde teslim etmesini istedi. İfadeye çağrılan yetkilililerden ABD'nin Ukrayna Özel Temsilcisi Kurt Volker istifa etti. ABD'de yapılan son kamuoyu yoklamaları, az bir farkla da olsa halkın çoğunluğunun Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump hakkındaki azil soruşturmasına destek verdiğini gösteriyor. Başkan'ın azledilmesi için ise Kongre'nin iki kanadının da onayı gerekiyor. Onay için 450 üyeli Temsilciler Meclisi'nde salt çoğunluğun, 100 üyeli Senato'da ise üyelerin üçte ikisinin desteği gerek. Senato'da 53 Cumhuriyetçi, 45 Demokrat, 2 de bağımsız üye var. Piyasalarda ise bu gelişmelere ilişkin henüz sert bir fiyatlama hamlesi görülmese de önümüzdeki günler bu konuyla ilgili dikkatlerin daha yoğun olacağına işaret ediyor.

Bunun dışında yaşanan diğer bir gelişme ise ABD-Çin arasındaki gerilim sürmesi. ABD basınının yayınladığı haberlere göre Trump yönetimi Çinli firmaları ABD Borsalarından çıkarmayı düşünüyor. Söz konusu adımın ABD yönetiminin Çinli firmalara yatırımları kısıtlama çabalarının bir parçası olduğunu belirten kaynaklar, Trump yönetiminin Çinli şirketlerin bazı eylemlerinden dolayı güvenlik endişesi duyduğunu belirtti. Bu haber sonrası Alibaba, Baldu ve diğer Çinli şirketlerin hisseleri sert düşerken ABD endeksleri de haftayı satıcılı seyirde tamamladı. Bu hafta gözlerin yine ABD-Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde olacağını söyleyebiliriz. Geçen Cuma yurtiçi piyasalarda ise bankacılık endeksine gelen yoğun alımların etkisiyle endeks Mart ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve 105.000 üzerinde haftayı tamamladı.

Bu hafta başında yurtiçi piyasaların gündemi Yeni Ekonomi Programı (YEP) ve 2020 yılı merkezi yönetim bütçesi olacak. Ekonominin yol haritası niteliği taşıyan YEP'in Pazartesi günü Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanması bekleniyor. YEP ile 2020-2022 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergeler belirlenmiş olacak. Program ve mali plan yayımlandıktan sonra kamu idarelerinin bütçe tekliflerini ve yatırım programını hazırlama sürecini yönlendirmek üzere, bütçe çağrısı ve yatırım genelgesi de yine Resmi Gazete ile ilan edilecek.

USDTRY

Haftanın son işlem gününde, Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilirken, TL’de yaşanan sınırlı dalgalanma ile birlikte kurun fiyatlamalarda 5,6884-5,6530 bölgesi aralığında hareket ettiği gözlendi. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan Ağustos ayı Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri verisinin beklentilerin üzerinde açıklanması ile açıklanan Kişisel Gider verilerinin beklentiyi karşılamasına rağmen etkilerinin sınırlı kaldığı görüldü. Küresel piyasalarda ise Dolar majör para birimlerinin birçoğu karşısında kısmi değer kayıpları yaşadı.

Teknik olarak incelediğimizde, Doların 5,65 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 5,69 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile kurdaki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 5,62, 5,58 ve 5,54 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,69, 5,73 ve 5,76 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

EURTRY

Haftanın son işlem gününde, Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilirken, TL’de yaşanan dalgalanma ile birlikte Euro’nun fiyatlamalarda 6,2204-6,1818 seviyeleri aralığında hareket ettiği gözlendi. Gün içerisinde, Euro Bölgesindeki ticaret gerilimi ve Brexit kaynaklı belirsizliğin sinyalini veren güven endeksinin dört yılın düşüğüne gerilediğini gördük. Gün sonunda, 1.09 üzerinde tutunan Euro para biriminin gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı fiyatlamalarda güçlü duruşunu koruduğu izleniyor.

Bugün, Almanya İşsizlik Oranı Değişimi ve Euro Bölgesinde açıklanacak olan Ağustos İşsizlik Oranı verileri takip edilecek.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,19 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,15 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,23, 6,28 ve 6,32 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,14, 6,09 ve 6,04 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın son işlem gününde, EURUSD 1,0958-1,0903 seviyeleri arasında hareket etti ve günü 1,0941 seviyesinde tamamladı. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan Ağustos ayı Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri ve Kişisel Gider verilerinin parite üzerinde kısıtlı etkileri gözlendi. Gün sonunda, piyasalarda Dolar fiyatlanmalarında kısıtlı değer kayıpları yaşanırken Euro’da yaşanan değer kazançları ile paritenin 1.09 üzerinde kalıcı olmayı başarabildiği gözleniyor. Bu hafta Avrupa ve ABD’den gelecek bir çok veri ve ABD-Çin gelişmeleri ve dahası Brexit meselesi parite üzerindeki hareketliliğin sürmesine neden olacak.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0941 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,0910 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,0965, 1,0990 ve 1,1030 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,0910, 1,0880 ve 1,0850 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın son işlem gününde, Ons Altının fiyatlamalarda 1507-1486 seviye aralığında hareket ettiği gözlendi. ABD’de açıklanan Ağustos ayı Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri ve Kişisel Gider verilerinin kısıtlı etkileri ile Doların küresel piyasalarda kısmi değer kayıpları yaşandığı görüldü. Gün içerisinde, ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan kısmi değer kazanımları ile birlikte Dolar endeksinde yaşanan değer kayıplarından sonra Ons Altın fiyatlamalarında değer kayıplarının devam ettiği izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altının ´1496 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile Ons Altının aşağı yönlü hareketine devam etmesinde sırası ile 1491, 1485 ve 1472 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1511, 1520 ve 1530 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın son işlem günüde, Brexit sürecine dair belirsizlikler ve siyasi riskler Sterlin fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika yapıcısı Saunders’in konuşmasında İngiltere’nin anlaşmasız Brexit’ten kaçınsa bile faiz indirimi olabileceğini söylemesinin ardından Sterlinde değer kayıpları gözlendi. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan Ağustos ayı Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri ve Kişisel Gider verilerinin sınırlı etkileri ile Doların küresel piyasalarda kısmi değer kayıpları yaşadığı görüldü. Gün sonunda, paritenin değer kayıplarını dördüncü güne taşıdığı izleniyor.

Bugün, İngiltere 2.Çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verisi takip edilecek.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1200 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2330 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2235, 1,2190 ve 1,2135 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2330, 1,2380 ve 1,2430 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın son işlem gününde, global piyasalarda Dolar’da yaşanan karmaşık seyir ile birlikte paritenin fiyatlamalarda 108,17-107,64 seviyeleri arasında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, Japonya’da açıklanan Tokyo Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi verilerinin beklentilerin altında 0,5% olarak açıklanmasının sınırlı etkileri gözlenirken, ABD’de açıklanan Ağustos ayı Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri ve Kişisel Gider verilerinin sınırlı etkileri ile Doların küresel piyasalarda kısmi değer kayıpları yaşadığı yaşandığı gözlendi. Paritenin gün sonunda fiyatlamalarda kazançlarını üçüncü güne taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,90 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,30, 108,80 ve 109,30 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 107,50, 107,00 ve 106,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın son işlem gününde, Ham Petrol’ün fiyatlamalarda 56,71-54,70 seviyeleri arasında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, Çin Dışişleri Bakanı Wang'ın yaptığı açıklamada Çin'in ABD'den daha fazla ürün almaya hazır olduğunu söylemesinin ardından küresel ekonomik büyümeye dair artan olumlu beklentiler ile birlikte ham petrolde kısmi değer kazanımlarının yaşandığı görülse de Suudi Arabistan'ın Yemen'de kısmi ateşkesi kabul etmesinden sonra Orta Doğu'da tansiyonun düşeceğine ilişkin beklentileri artırması petrol fiyatlamalarındaki kazançları sildiği gözleniyor.

Bugün, ABD’de OPEC toplantısı takip edilecek.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 56,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 57,00 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petroldeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 55,40, 55,00 ve 54,60 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 56,70, 57,20 ve 57,80 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın son işlem gününde, Gümüş’ün fiyatlamalarda 17,88-17,27 seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşlarına dair ABD ve Çin kaynaklı olumlu açıklamalar risk iştahını desteklerken gümüş fiyatlamalarına etkisinin sınırlı kaldığı gözleniyor. ABD’de açıklanan Ağustos ayı Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri ve Kişisel Gider verilerinin sınırlı etkileri ile Doların küresel piyasalarda kısmi değer kayıpları yaşadığı görüldü. Gün sonunda, Gümüş’ün fiyatlamalarda değer kayıplarını beşinci güne taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 17,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,80 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,20, 16,90 ve 16,50 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile Gümüşteki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 17,80, 18,20 ve 18,40 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş