Ekonomi 3.Çeyrek de büyüdü, büyüme sürdürülebilir mi (Tera Yatırım )

Ekonomi 3Ç19'da büyüdü, büyüme sürdürülebilir mi?

Türkiye ekonomisi 3Ç19 döneminde yıllık bazda %0,9 büyüyerek bizim beklentimiz %1,1 ve piyasa konsensüsü %1'in bir miktar altında kaldı. Çeyreklik bazda ise dönemsel büyüme mevsimsellikten arındırılmış bazda %0,4 olarak gerçekleşmiştir. Çeyreklik büyüme 3. defa pozitif gerçekleşmiş, ancak 2Ç19 dönemine göre ivme kaybetmiştir. Yıllık büyüme ise, üst üste 3 çeyrek daralma gerçekleştikten sonra 3Ç19 itibariyle pozitife geçmiştir. Yılın ikinci yarısında etkin olan para politikası, mali politika ve kredi teşviklerinin ekonominin büyümeye geçmesinde etkili olduğu görülmekle beraber, 3Ç19 döneminde görülen etkilerin kısmi kaldığı gözlenmektedir.

2019'un son çeyreğinde kredi talebinin daha fazla sürüklemesi ile beraber büyüme hızlanacaktır. Bu büyümenin %4-5 patikası üzerinde gerçekleşme olasılığı öncü göstergelerde görülen seyir ve kredi talebindeki hızlanma çerçevesinde artmaktadır. 2019'un genel tahminleri, yüksek ihtimalle zayıf pozitif bir büyümeye işaret etmekle beraber, 2020 yılında hükümetin ekonomi politikalarında büyümeyi desteklemeye devam etmesi beklentisi ile beraber yıl geneli büyüme %2 seviyelerinin üzerinde gerçekleşebilir.

Faizler bu yıl itibariyle şimdiden 10 puan düşürülmekle beraber, bu indirimlerin devam etmesi bekleniyor. Faiz indirimlerinin devamı kredi talebi ve iç talep büyümesi üzerinden ekonomik büyümeyi destekleyebilecek nitelikte, 3Ç19'da büyüme büyük oranda %7 oranında büyüyen devlet harcamalarından kaynaklanmakta. Ancak %7'lik devlet harcaması hala bütçe açığı artışına işaret ediyor ve teşvik musluklarının açık olması bu açık üzerinde büyütücü etki yapıyor. Bunun risklerinin en başında enflasyon gelmektedir. Hükümetin gelecek sene büyüme hedefi %5 ve enflasyon hedefi %8,5… Her ikisinde hedefi tutturmak için gevşek durumdaki para ve maliye politikasında sıkılaşma gerekmektedir. Eğer para politikası gevşek kalmaya devam edecekse, mali politika sıkılaştırıcı hale gelmeli, kamu harcamaları azaltılmalı ve vergi tahsilat oranları artırılmalıdır. Bu noktada büyümenin yolu iç talep ve yatırımdan geçeceği bu iki faktörü düzeltecek ekonomi politikaları uygulanması zorunluluğu esastır. Halen büyüme, enflasyon ve işsizlik denkleminde belli oranda uyumsuzluk görmekteyiz.

 
Kaynak: Bloomberg, TÜİK

Bu dönemde ekonomi için söz konusu olan jeopolitik ve küresel riskleri akılda tutmak gerekmektedir. Türkiye ekonomisi, 2018'deki kur şokunun ardından gelen ekonomik dalgalanmadan sonra ana göstergeleri tarafında belli oranda iyileşmeyi sağlamakla beraber, bu iyileşme halen kırılganlık faktörleri tarafından zarara uğrayabilir. Dış talep, Avrupa'daki ekonomik görünüm ve küresel ekonominin yavaşlaması nedeniyle pek iyi durumda olmayacak, bu yüzden iç talep ve lokal ekonomik aktivitenin seyri, Türkiye'nin büyüme görünümü açısından büyük önem arz etmektedir. Bu büyümenin de organik ve sürdürülebilir yapıda bir büyüme olmasının elzem olduğunu biliyoruz. Dış talep zayıflama eğilimine girerken iç talepte toparlanmanın kırılgan seviyelerden uzaklaşması gerekir, bu da hane halklarının harcanabilir gelirinin artmasından geçmektedir. Bunun için de tabii reel sektör yatırım faaliyetlerinden karını artırmalıdır, ki yatırımların halen pozitif bölgeye geçemediği ve küresel belirsizliklerin de fazla olduğu bir konjonktür buna zorluk çıkarabilecektir.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TRUMP: FED, PARALARINI DEVALÜE EDEREK GÜÇLÜ DOLARDAN AVANTAJ SAĞLAYAN ÜLKELERE KARŞI HAREKETE GEÇMELİ
TRUMP: BREZİLYA, ARJANTİN ÇELİĞİNE YENİDEN TARİFE GETİRECEĞİZ- BLOOMBERG HT
KREMLİN SÖZCÜSÜ PESKOV: PUTİN İLE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 8 OCAK'TA İSTANBUL'DA GÖRÜŞECEK- BLOOMBERG HT
ALMAN HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: MERKEL, SPD İLE KONUŞMAYA VE BİRLİKTE ÇALIŞMAYA HAZIR, ANCAK KOALİSYON ANLAŞMASI YENİDEN MÜZAKARE EDİLMEYECEK
MOODY'S, PAKİSTAN'IN KREDİ NOTUNU B3 OLARAK TEYİT ETTİ, GÖRÜNÜMÜNÜ NEGATİFTEN DURAĞAN'A YÜKSELTTİ
Facebookta Paylaş