ARALIK AYINA BAŞLARKEN
Zorlu geçen bir yılın son ayına başladık. Ayın ilk verisi olan büyüme verisi açıklandı. TÜİK tarafından açıklanan veriye Türkiye Ekonomisi 2019 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %0,9, 2019 yılının ikinci çeyreğine göre ise %0,4 büyüdü. Öncelikle açıklanan verinin beklentiler doğrultusunda olduğunu söyleyebiliriz. Çeyreklik bazda 2019 yılının ilk pozitif gerçekleşmesi yaşandı. İlk iki çeyrekte art arda küçülen ekonomi üçüncü çeyrekte büyüme kaydetti. Yılın ikinci yarısının daha iyi olacağı öngörülüyordu. Daha iyi bir büyüme verisini yılın son çeyreğinde göreceğiz. Hesaplamalar son çeyrekte %5-6 arasında bir büyümenin gerçekleşebileceğine işaret ediyor. %2,3 büyüme beklentisi ile yola çıktığımız yılı %0,5-1,0 arasında tamamlayacağız. Artık gözler 2020 yılına çevrilmiş durumda. 2018 yılında yaşanan kur atağından sonra açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) %3,5 olarak hedeflenen 2020 yılı büyümesi sonrasında 2020-2021 ve 2022 dönemleri için %5,00’e yükseltilmişti.
Pek çok veride bir dipten dönüş sinyali geliyor. Burada özellikle güven endekslerinin yakından takip edilmesini tavsiye ederim. Bazı verilerde pozitif yönde bir trend oluşumu gözlense de bazılarında hala bir trend oluşumu gözlenmiyor. Türkiye 2020 yılında %5,00 oranında büyüyebilir. Zaten potansiyel büyümesi %4,5 seviyelerinde. Ancak bu büyümeyi sağlıklı bir biçimde sağlamalıyız. Sürdürülebilir bir büyüme yakalamalıyız. Sadece büyümeyi hedefleyerek diğer makroekonomik verilerde bozulmalara neden olmamalıyız. Bunun için de mutlaka yapısal reformlara odaklanmalıyız. Zaman içinde potansiyel büyüme oranımızı yukarı taşımalıyız. 2019 yılı zor bir yıl oldu. 2020 yılı da zor bir yıl olacak. İyimserlik 2020 yılının 2019 yılından daha iyi olacağı yönünde. Elbette ki ülkenin her alanda pek çok sorunu var. Bunları tespit edip ortak akıl ile çözüm üretmeliyiz. Daha çok çalışmalı, daha çok üretmeli, daha fazla tasarruf etmeliyiz.
Kısaca piyasalara da bakacak olursak; büyüme verisinin ardından Borsa’da yükseliş eğilimi sürüyor. Ancak Endeks’in 108.000 puan seviyesini aşmakta zorlandığını görüyoruz. Endeks, 108.000 puan seviyesini aşabilirse (o momentum var gözüküyor) hareketin kısa vadede hızlanması ve yeni hedefin 110.000 puan seviyesi olması beklenebilir. Önümüzdeki haftalarda daha detaylı anlatmaya çalışırım ama içeride ve dışarıda yeni riskler ortaya çıkmadığı sürece 2020 yılında da Borsa’nın iyi bir performans göstermesini bekleyebiliriz. Kısa vadede destekler 106.000 ve 105.000 puan seviyelerinde bulunuyor.
USDTRY tarafında ise 5,6850 seviyesi dip olarak teyit edilmiş görünüyor. USDTRY, 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinde seyretmeye devam ediyor. Kısa vadede 5,80 seviyesine doğru yaşanacak olası ataklarda bire miktar kar satışı gelebilir. TL’de yaşanacak olası değer kazanımlarında özellikle 5,70 ve altı seviyelerin alım fırsatı olduğunu düşünüyorum.
Tüm yatırımcılara iyi ve bol kazançlı bir hafta diliyorum.
İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.infoyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.