Döviz Kurlarının 3. Çeyrek Finansallarına Olası Etkisi (Ziraat Yatırım)

2018 yılının üçüncü çeyrek bilanço dönemini kapattık ve bilançolarda kullanılacak değerleme kurları da belli oldu. Buna göre ilk çeyrekte TL'ye göre Dolar, Euro, Japon Yeni sırasıyla %31,3, %30,9 ve %28,1 oranlarında değer kazanmıştır. Dolayısıyla döviz açık pozisyonları olan şirketler bu durumdan olumsuz etkilenecektir.
2018 yılının 2. çeyreğinde, Dolar, Euro ve Japon Yeni, TL'ye göre, sırasıyla %15,5, %9,1 ve %10,8 değer kazanmıştı. Dolayısıyla bu çeyrekte kurların çok daha yüksek artış kaydetmesine bağlı olarak, şirketler daha yüksek kur farkı gideri yazabileceklerdir.
 
Ayrıca, ana karşılaştırma dönemi olan 2017 yılının 3. çeyreğinde ise TL'nin bu 3 para birimi karşısında değer kaybı oldukça sınırlıydı. Bu sebeple geçen seneye kıyasla da kur farkı giderinde oldukça yüksek bir artış olması beklenmektedir. Geçen yılın 3. çeyreğinde Dolar, Euro ve Japon Yeni, TL'ye göre, sırasıyla %1,3, %4,7 ve %1,3 değer kazanmıştı.
 
Dosyada (Kur Etkisi_3Ç2018) Haziran 2018 sonundaki net yabancı para pozisyonu yüksek olan şirketlerin (Haziran 2018 sonu itibariyle döviz pozisyonlarını aynı korudukları varsayımıyla) 2018 yılının 3. çeyreğinde kur değişimlerinden nasıl etkileneceklerinin tablosu verilmiştir. Bankalar, yabancı para net pozisyonlarını bilanço dışı nazım hesaplarda türev ürünler kullanarak dengelediği için listeye dahil edilmemiştir. Buna göre:

Döviz Açık Pozisyonu Yüksek Olanlar;
 
Türk Telekom (TTKOM) 5.436mn TL, Ak Enerji (AKENR) 1.059mn TL, Torunlar GYO (TRGYO) 1.033mn TL, Migros (MGROS) 962mn TL, Sinpaş GYO (SNGYO) 733mn TL ve İzmir Demir Çelik (IZMDC) 723mn TL kur farkı gideri yazarak söz konusu düşüşlerden olumsuz etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır. Bu şirketlerden Koç Holding hariç hepsi bir önceki çeyrekte net dönem zararı açıklamıştı.

THY en yüksek açık pozisyona sahip şirket olmasına karşın, dolar cinsinden bilanço tutması ve açık pozisyonunun Japon Yeni ve TL cinsinden olması nedeniyle yaklaşık 1.592mn TL kur farkı geliri kaydedeceği hesapllanmaktadır. Şirketin ayrıca EUR fazlası ve İsviçre Frangı açığı bulunmaktadır.

Ereğli Demir Çelik (EREGL) ve İskenderun Demir Çelik'in (ISDMR) açık pozisyonu yüksek olmakla birlikte dolar cinsinden bilanço tutmaları ve açık pozisyonlarının ağırlıklı TL cinsinden olması nedeniyle sırasıyla 489mn TL ve 399mn TL kur farkı geliri yazacağı hesaplanmaktadır. (İskenderun Demir Çelik yaklaşık %95 oranında Ereğli Demir Çelik'in bağlı ortaklığı statüsünde olması nedeniyle aynı zamanda Ereğli'nin konsolide finansallarında da yer almaktadır.)

Koç Holding'in (KCHOL) yüksek döviz açık pozisyonu Tüpraş kaynaklı olup Holding seviyesinde etkisi kısmen sınırlıdır. Dolayısıyla, 13.904mn TL'lik döviz açık pozisyonuna rağmen kur artışlarından olumsuz etki 846mn TL olacağı hesaplanmıştır.

Zorlu Enerji'nin 6.766mn TL'lik yüksek döviz açık pozisyonuna karşın etkinin büyük bir bölümü özkaynakta gösterilmesi sebebiyle kara negatif etkisi 517mn TL olabilir.

TOFAŞ'ın (TOASO) döviz pozisyonu Grup'un Euro ccinsinden uzun vadeli kredileri üzerindeki kur dalgalanmalarına ilişkin kur riski Fiat ve PSA tarafından üstlenilmiştir. Dolayısıyla, 2.668mn TL'lik döviz açık pozisyonuna rağmen kur artışlarından şirketin 209mn TL olumlu etkileneceği hesaplanmaktadır.

Döviz Pozisyon Fazlası Olanlar;
 
Döviz pozisyon fazlası en yüksek olan şirket olarak Sabancı Holding gözükmekle birlikte kurların finansallara kayda değer etkisi olmadığı hesaplanmıştır.

Doğan Holding (DOHOL) Mayıs ayında 919mn USD karşılığında önemli yazılı ve görsel medya şirketlerindeki tüm payları ile 440mn TL (100mn USD) karşılığında D&R perakende şirketindeki tüm hisselerin satışını gerçekleştirmişti. Dolayısıyla şirketin 2.720mn TL yabancı para pozisyonu fazlası bulunmakla ve buna bağlı olarak da 3. çeyrekte 850mn TL'lik kur farkı geliri yazacağı öngörülmektedir.

Enka (ENKAI) inşaat döviz fazla pozisyonu en yüksek şirketler arasında yer almakla birlikte dolar cinsinden bilanço tutması nedeniyle kurlardaki artışın 71mn TL ollumsuz etkisi olabileceği hesaplanmıştır. (İçeriği belli olmayan para birimlerine bağlı olarak etki artabilir veya azalabilir)

Döviz pozisyon fazlası Şişe Cam (SISE) ve Soda Sanayi (SODA) ise kur artışlarından olumlu etkilenecek şirketler arasında yer almaktadır.



Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlaar doğurmayabilir.