Dış Ticaret Analizi(Oyak Yatırım)


Dış ticaret açığında belirgin iyileşme
Mayıs ayında 6,5 milyar dolarlık açık... Mayıs ayında ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %48,0 azalarak 6,5 milyar dolar olarak kaydedildi. İhracat yıllık bazda %11,3 artarak 24,1 milyar dolar olurken, ithalat %10,4 azalarak 30,6 milyar dolara geriledi. Mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ithalat bir önceki aya göre %12,1 azalırken, ihracat %11,6 arttı. Mayıs ayında 12 aylık dış ticaret açığı 87,1 milyar dolardan 93,1 milyar dolara gerilerken, enerji ve altın hariç dış ticaret açığı bir önceki ayki 25,9 milyar dolardan 22,0 milyar dolara düştü. Buna göre, ihracatın ithalatı karşılama oranı Mayıs ayında yıllık bazda 15,3 puan artarak %78,7 olurken, çekirdek ihracat/ithalat oranı 13,9 puan artarak %91,8'e yükseldi. Yıllık bazda enerji ithalatı, enerji fiyatlarının son aylarda istikrar kazanmasıyla Mayıs ayında %1,5 azalarak 5,2 milyar dolara gerilerken, altın ithalatı sadece %49,4 azalarak 1,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Altın ithalatına getirilen kota, TCMB'nin altın alımını durdurması ve TL faiz oranlarının yükselmesi Türkiye'de altın talebini yavaşlatmış görünüyor. TCMB'nin sıkılaştırma adımları, alım gücündeki düşüş, enerji fiyatlarındaki gerileme ve altın ithalatına getirilen kotanın ardından dış ticaret açığının önümüzdeki dönemlerde daha da daralmasını bekliyoruz.
Tüketim malı ithalatında yıllık bazda bir artış daha... Aylık tüketim malı ithalatı yıllık bazda %19,6 artışla 4,91 milyar dolara yükselirken, TCMB'nin sıkılaştırma hamlelerine rağmen Mayıs ayında da güçlü seyrini korudu. Öte yandan, otomobil ithalatındaki güçlü talep Mayıs ayında yavaşlarken, dayanıklı tüketim malları ve yarı dayanıklı tüketim mallarına yönelik ithalat talebi de yavaşladı. TCMB'nin makro ihtiyati tedbirlerinin ardından kredi kartı satışları ve tüketici kredilerindeki büyümenin yavaşlamasıyla tüketim malı ithalatındaki güçlü seyrin önümüzdeki aylarda belirgin yavaşlaması olası görünüyor. Sermaye malı ithalatı ise yıllık bazda %5,5 oranında azalarak yatırımların ikinci çeyrekte yavaşladığına işaret ediyor. Ara malı ithalatı ise %16,5 oranında daraldı.
Yüksek teknoloji ihracatında artış... Mayıs ayında yüksek teknoloji ihracatının toplam ihracat içindeki payı bir önceki yılın aynı ayındaki %3,7 seviyesinden %3,8'e yükselirken, tutarı da %14,1 artışla 871 milyon dolar oldu. Benzer şekilde, yüksek-orta teknoloji ihracatı yıllık %7,9 artışla 8,2 milyar dolara yükselirken, düşük teknoloji ve düşük-orta teknoloji ihracatı sırasıyla %7,8 ve %17,8 arttı. Küresel imalat PMI'larındaki toparlanmanın önümüzdeki dönemde ihracat rakamlarını desteklemesi muhtemeldir; ancak TL'deki reel değerlenmenin düşük teknolojili ihracatçıların maliyet tabanı üzerinde baskı yaratması nedeniyle kompozisyon değişebilir.
İsrail'e ihracat neredeyse sıfırlandı... İsrail'e yapılan ihracat, ilişkilerin bozulmasının ardından Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayındaki 470 milyon dolardan 1,5 milyon dolara geriledi. En büyük ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği'ne ihracat Mayıs ayında %8,9 oranında artarak 9,9 milyar dolara yükselirken, bu bloktan ithalat %2,3 oranında artarak 10,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Buna göre, AB'ye yapılan 12 aylık ihracat Mayıs ayında 105,2 milyar dolardan 106,0 milyar dolara yükselirken, Avrupa'nın tamamına verilen ticaret açığı 3,2 milyar dolardan 2,6 milyar dolara geriledi. Temmuz 2021'den bu yana AB ile ticaret fazlası veren Türkiye'nin geçtiğimiz Ekim ayından bu yana açık verdiğini hatırlatalım. Ayrıca, Çin'den yapılan ithalat Mayıs ayında %11,2 oranında azalarak 3,9 milyar dolara geriledi.
 


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB, döviz karşılığı TL swap piyasası'nda kotasyon yoluyla gerçekleştirilen vadesi gelmemiş toplam swap satış işlem miktarı limitlerini %3'ten %0.5'e indirdi- Bloomberg HT
TCMB, kotasyon vadesi gelmemiş FX-TL swapta limiti indirdi- Bloomberg HT
TCMB; kotasyon yönetimiyle TL karşılığı altın Swap'a son verdi- Bloomberg HT
ABD'de 2 yıllık tahvil faizi PCE verilerinin ardından 2 baz puan düşüşle %4.69'a geriledi
Dolar endeksi %0.08 azalışla 105.80 seviyesinde seyrediyor
ABD'de reel kişisel harcamalar Mayıs'ta: %+0.3
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 32,8262 Satış: 32,8853 Euro Alış: 35,1284 Satış: 35,1917
Facebookta Paylaş