DEİK/Mertcan: Avustralya ekonomisine en büyük katkıyı hizmetler sektörü yapıyor

DEİK / Türkiye-Avustralya İş Konseyi Başkanı Mustafa Mertcan, Türk Hava Yolları'nın ilgili ülkelere direkt uçuş gerçekleştirdiğinde hem ticaretin hem de kültürel ilişkilerin daha hızlı olarak geliştiğini söyledi. Ticaret hacmini ve diplomasinin gelişmesi için direkt uçuşları çok önemli olduğunu belirten Mertcan, direkt uçuşların ikili ticarete pozitif etkisinin verilmesi dedi.
 
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) birlikte düzenlediği “ Ticari Diplomasi Yolculuğu ” buluşmalarında bu varsayılan Avustralyauldu konuştu.
 
Etkinliğin konuğu Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Avustralya İş Konseyi Başkanı Mustafa Mertcan, Avustralya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri ve iş birliği fırsatlarını anlattı.
 
EGD Başkanı Celal Toprak'ın katkılarıyla www.dunya.com Yazı İşleri Müdürü Çiğdem Yücesoy Subaşı'nın moderatörlüğünde düzenlenen çevrim içi toplantıda DEİK / Türkiye-Avustralya İş Konseyi Başkanı Mustafa Mertcan, “Avustralya İş Yapma Rehberi'ni çok yakın zamanda tanıt. Giriş iş insanlarını talebini doldurmak için önümüzdeki günlerde Avustralya İş Yapma Rehberi iş yapmak isteyen iş insanlarına ve girişimcilere sunacağız ”dedi.
 
Avustralya'nın önemli bir ithalatçı ülke olduğunu ifade eden Mertcan, “Avustralya dünyanın en büyük üzerinde dördüncü ekonomisi. Talimat ile uluslararası Yatırımcılar tarafından tercih edilen bir ülke. Başında düşen milli gelir ile dünyada birinci sırada yer alıyor. İkili ticaretlerimiz son yüksek gözükse de biz Türkiye-Avustralya İş Konseyi olarak, bu rakamı yeterli görmüyoruz. İkili ticaretimizin artması için iş forumu, yuvarlak masa toplantısı ve B2B görüşmeleri düzenliyoruz ”dedi. Mertcan, iki ülke arasında imzalanacak bir serbest ticaret anlaşması ve Türk Hava Yolları'nın Avustralya'ya direkt uçuşlarının başlayacağını söyledi. Mertcan, Türk Hava Yolları'nın sınırdışı uçuşlarının iki ülke arasındaki ticaret hacmi ve diplomasisinin gelişmesi için çok önemli olduğunu vurguladı.
 
En büyük pay hizmet sektöründe
 
Avustralya'da ithalatın yüksek olduğunu söyleyen Mustafa Mertcan, “ Zaman zaman yüklü kuraklık, uluslararası alanda durgunluk gibi olumsuz etkenler, ham madde talebi ve fiyatlarının artması gibi faktörlerle dengeleniyor. Avustralya'da sektörlerin gayrisafi milli hâsılaya katkısı konusunda tarım sektörünün büyük bir katkı sağladığını söyleyemeyiz. Tarımın gayrisafi milli hâsılaya katkısı, ortalama yaklaşık 3 civarındadır. Avustralya ekonomisine en büyük katkıyı hizmetler sektörü yapıyor ”dedi.
 
 STA'nın istenmeyen ticaret hacmimizi arttırıyor
 
Türkiye ile ilgili ülkeler arasındaki serbest ticaret anlaşmalarının ticaret hacmini desteklediğini söyleyen Mertcan, “Ülkemiz, şimdiye kadar Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzaladığı ülkeler ile ticaret hacmini artırmaya devam ediyor. STA'ların pazara giriş imkânları değerlendirildiğinde ve ikili ticaret hacminin artış oranlarına bakıldığında, STA imzalanan ülkelerle ticaret hacmi daha hızlı gelişiyor. Bu sefer Türkiye-Avustralya STA'sı imzalandığında ikili ticari ilişkilerimizin daha hızlı gelişeceğine inanıyorum. Türkiye-Avustralya İş Konseyi olarak, ikili ticari ilişkilerin istenilen seviyeye gelebilmesi için geçen sene Büyükelçilerimizin de katılımlarıyla “Covid-19 Krizinden Sonra Türkiye-Avustralya Ortaklığının Güçlendirilmesi” etkinliğini düzenledik. Etkinliğimizde, Avustralya'daki iş yapma deneyimleri, Ticaret ve Perşembe günü iş birliği, ikili ticaretimizdeki potansiyeller ve ülkenin makroekonomik görünümü değerlendirildi. Türkiye-Avustralya İş Konseyi olarak, ülkelerimiz arasındaki iş ve Yatırım fırsatları için aramalarımıza devam ediyoruz ”dedi.



Diğer Haberler
RUS DONANMASI, ABD BAVAŞ GEMİLERİNİ GELİŞİ ÖNCESİNDE KARADENİZ'DE TATBİKATA BAŞLADI - IFAX
AB/HAHN: AB, HER 6 AYDA BİR FON PLANINI YAYINLAYACAK VE İHALE VE SENDİKASYON BİLEŞİMİYLE FON SAĞLAYACAK
AB/HAHN: TEMMUZ AYINDA FONLAMAYA BAŞLAMAK İÇİN ALTYAPI YAPISI HAZİRANA KADAR HAZIR OLMALI
AB/HAHN: AB, PROGRAM ADI ALTINDA YILLIK ORTALAMA 150 MYR BORÇ VERECEK
AB/HAHN: AB, PROGRAM KAPSAMINDA % 30 HEDEFİNİ KARŞILAMAK İÇİN 250 MİLYAR EUROYA KADAR YEŞİL TAHVİL İHRAÇ EDECEK
AB/HAHN: AVRUPA KOMİSYONU, DNTA VE UZUN VADELİ TAHVİLLERİ, KISA VADELİ TAHVİLLERDE OLDUĞU GİBİ LİKİDİTE İHTİYAÇLARINI YÖNETMEDE VE ESNEKLİĞİ KORUMADA KULLANACAK
AB/HAHN: AVRUPA KOMİSYONU'NUN BU SABAH KABUL ETTİĞİ KURTARMA FONU STRATEJİSİ, BİZE 2026'YA KADAR 800 MİLYAR EURO FON TOPLAMA İMKANI VERECEK
YUNANİSTAN BAŞBAKANI: LİBYA İLE DENİZ YETKİ ALANLARININ SINIRLANDIRILMASI GÖRÜŞMELERİNE DERHAL BAŞLAMAYI KARARLAŞTIRDIK
Facebookta Paylaş