Çin ve Avrupa Birliği Yapay Zeka Stratejisi Konusunda Birbirinin Esas Ortağıdır

Brüksel'de yerleşik bir iş yönelimli uluslararası dijital birlik olan China-EU Başkanı Luigi Gambardella, Xinhua'ya verdiği yeni röportajda "yapay zeka alanda birlikte çalışmak her iki taraf için de yararlıdır; üstelik şuan hem Brüksel hem de Pekin için işbirliğini derinleştirmenin tam zamanıdır" dedi.
 
Çin neden bu kadar gereklidir? Çin'in önemi, Gambardella'ya göre rekabet avantajında yatmakta. Nüfusu, Avrupa ve ABD toplamından fazla olan Çin sahip bulunduğu veri yığınıyla doğal bir avantaja sahiptir. Söz konusu veri yığını YZ patlamasının arka planındaki öğrenen makine algoritmaları için gereklidir.
 
Ayrıca "Çinli müşteriler, Avrupalıların tersine, dijital yaşama son derece alışkındırlar" diyen Gambardella "örneğin cep telefonuyla ödeme yapma Çin'de o derecede yaygındır ki, pek çok kentte nakitsiz bir ekonomik yaşam artık gerçek olmuştur" diye ekledi.
 
Çin Enformasyon ve İletişim Teknolojisi Akademisi'ne göre, Çin'in dijital ekonomisi 2017'de 26 trilyon yuana (4,07 trilyon ABD doları) ulaşmıştır ki; bu, ülke gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) takriben %32'sine denk düşer.
 
Buna karşılık Avrupa görece daha az dijitalleşmiştir; öyle ki, Avrupalı dijital birlik yöneticisine göre, "Çin, AB'de geleceğin YZ şirketleri için çekici ve umut verici bir piyasa olacaktır".
 
Çin'in YZ stratejisini geliştirirken niçin Avrupa ile ilgileneceği sorusuna gelince, Gambardella, Avrupa'nın YZ alanında dünya çapında araştırmacı, laboratuvar ve yenliğe açık girişime sahip olduğunu ve bunun da onu dünyanın önder yapay zeka araştırma topluluğu konumuna getirdiğini belirtti.
 
Bu çerçevede, 1988 yılında kurulmuş olan Alman Yapay Zeka Araştırma Merkezi'nin bu alalnda dünyanın en büyük araştırma merkezlerinden biri olduğunun altını çizdi.
 
Öte yandan dünyanın en üstteki 100 araştırma kurumu arasında 32 tanesi Avrupalıdır. Bu sayı, aynı kategorideki Çin ve ABD kurumlarının sayısından fazladır. Sonuçta şu anda Avrupa, dünya endüstri robotlarının dörtte birinden fazlasını üretenn önder bir piyasa aktörü olup dünyanın en büyük endüstri robotu üreticilerinden üçü Avrupa'da bulunmaktadır.
 
Çin, geçen yıl Temmuz ayında strateji olarak yeni bir yapay zeka kuşağı geliştirme planı oluşturmuştur. Bu Çin'in, Mayıs 2016'da kapsamlı bir yapay zeka araştırma ve geliştirme strateji planını uygulamaya koyan ilk ülke olan ABD ile rekabet etmesini sağlayacak plandır.
 
Buna karşılık Avrupa harekete geçmekte ağır kalmıştır. AB Komisyonu, AB çapında stratejik yapay zeka destek planının taslağını ancak geçen ay yapmıştır.
 
Gambardella "Avrupa'nın, yapay zeka sektörüne özel yatırım konusunda Kuzey Amerika'nın da Asya'nın da gerisinde kalmasını acı bir olgu" olarak niteliyor,
 
Pekin, Şanghay, Shenzhen ve en son Tianjin gibi belli başlı Çin kentleri YZ endüstrisini teşvik etmek için kendilerine özgü önlemler açıkladılar. Bunlara, ülkenin banka sektörü, teknoloji devleri ve pek çok sayıda orta ve küçük boy girişim de katıldı.
 
Avrupalı dijital sektör yöneticisi, "Eğer AB daha üretici ve etkili olmak istiyorsa, özellikle Çin gibi rakipleriyle işbirliğini güçlendirmelidir" diye belirtiyor.
 
(Çin Uluslararası Radyosu )



Facebookta Paylaş