Dünyanın içinde bulunduğu enerji dönüşümü sürecinde Çin, deneme niteliğinde tesis ettiği nükleer reaktörünü yakında test edecek. Söz konusu reaktör, yakıt olarak uranyum yerine radyoaktif bir element olan toryumu kullanan ve soğutma amacıyla su kullanmayan ilk reaktör olma özelliğini taşıyor.
Çinli araştırmacılar, yeni bir devir açmaya aday bu reaktörü denemek için sabırsızlanıyor. İlk deneme çalıştırmasının bu ay içinde gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Test başarılı geçtiği takdirde, 2030 yılından itibaren seri halinde toryum reaktörleri üretilecek. Aslında toryum ilk kez de kullanılıyor olmayacak, çünkü daha önce çok nadiren de olsa bazı reaktörlerde denenmişti. Ancak Çin, bu teknolojiyi ticari amaçlarla kullanma aşamasında bulunan ilk ülke. Toryum reaktörünün bir diğer yeni özelliği de reaktörün içinde soğutucu su yerine erimiş tuzun dolaşıyor olması. Ayrıca toryum reaktörü, esas itibarıyla daha güvenli ve daha ucuz nükleer enerji üretme potansiyeline sahip.
Bu avantajların da ötesinde, bu tür bir reaktörün uzun ömürlü radyoaktif atıkları daha düşük miktarda oluyor. Bir de toryumun, "Thorium-232" adıyla doğada kayaların içinde isotop olarak bulunduğu biliniyor. Ayrıca madencilikte de atık madde olarak radyoaktif, gümüş rengi bir metal şeklinde mevcut ama şimdiye değin endüsrtiyel alanda hiç kullanılmış değil.
Dolayısıyla, nükleer mühendis Lyndon Edwards'ın Sidney'deki Australian Nuclear Science and Technology Organisation adlı kuruma açıkladığı üzere, toryum uranyumdan çok daha kolay bulunur olma avantajına sahip. Bu nedenle de nükleer alanda kullanımı, önümüzdeki 50 veya 100 yıl için hele de uranyum rezervleri azaldığında kendini çok kullanışlı bir teknoloji olarak gösterecek.
Çin'in tuz eriyiği kullanan ilk toryum reaktörü, Gansu eyaletindeki Wuwei kentinde inşa edildi. Bu çok iddialı projenin hükümete maliyeti yaklaşık 400 milyon avro tuttu. Wuwei'deki reaktör, başlangıç aşamasında ancak iki megawatt termik enerji üretecek ki, bu ancak bin hane için yeterli enerji oluşturabilecek. Ancak yukarıda söz konusu edilen test başarıyla sonuçlanırsa gelecekteki toryum reaktörleri 373 megawatt gücüne ulaşabilecek. Bu şekilde yüz binlerce haneye elektrik enerjisi sağlanabilecek.
Çin Uluslararası Radyosu