Çin: Nisan imalat PMI 47,4’te (Enver Erkan/Tera Yatırım )

https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/050520220752

Çin: Nisan imalat PMI 47,4’te…

Çin için, Nisan ayı satın alma yöneticileri anket verileri ana odak noktasıydı ve ortaya çıkan sonuçlar çok da iç açıcı değil. Çin'in PMI'larının, Covid-19 salgınlarını kontrol altına almaya yönelik karantinalar ve diğer katı önlemlerden imalat ve - daha keskin bir şekilde - hizmet sektörüne verilen zararın altını çizerek, çok daha derin bir daralma etkisine girmiş durumda.

Resmi imalat PM Mart'taki 49,5'ten 47,4'e düştü, bu da üretim ve tedarikte önemli kesintileri yansıtıyor. Hizmet PMI ise 48,4'ten 46,9'a geriledi. Resmi PMI'dan daha çok ihracatçılara odaklanan bir anket olan Çin'in Caixin imalat PMI'si, Mart ayının 50 eşiğinin altında okumasının ardından Nisan ayında daha derin bir daralmaya işaret ederek 48,1’den 46’ya geriledi. Bu, Covid-19 karantinalarının üretim ve ihracat üzerindeki etkilerini yansıtmakta. Aynı zamanda Şubat 2020'deki ülke çapındaki karantinadan bu yana en düşük okuma olarak da kayıtlara geçmiş durumda.

Alt kalemlere bakacak olursak; İhracat siparişlerinde endeks 47,2'den 41,6'ya geriledi. Şanghay'daki karantina ve diğer bölgelerdeki daha sıkı virüs sınırlama önlemleri, üretimde aksamalara ve tedarik zincirlerinde daha da kötüleşmeye neden oldu. Bu sevkiyatları geciktirdi ve önümüzdeki aylarda ihracat siparişlerinin gücüne ilişkin belirsizliği artırdı. Hammadde alım fiyatları 64,2 seviyesinde gerçekleşti. Sınırlı hareketlilik de inşaat faaliyetini baskılamış durumda, endeks 52,4 ile büyüme bölgesinde olmasına rağmen bir önceki aya göre 5,4 puan geriledi.

Şanghay'ın karantinaya alınmasından ve ülkenin diğer bölgelerindeki daha katı virüs kısıtlamalarından kaynaklanan hasarlar daha belirgin hale geldikçe, PMI'lar daralma bölgelerine çok daha derinden düşecektir. Dış talep dengeleyici olmakla birlikte, küresel tedarik zincirindeki gecikmeler buradaki baskıyı büyütecektir. İç talep Covid karantinaları nedeniyle ciddi anlamda zorlanıyor ve hizmete daha yüksek katsayılı, imalata ise faaliyet ve tedarik gecikmesi kaynaklı baskı yapıyor. Emlak sektöründeki zayıflık da inşaat sektörünü yavaşlama bölgesine doğru getiriyor.

PBOC açısından bakacak olursak; gevşeme yönündeki politika eğilimi devam edecektir. Ekonomik büyüme göstergeleri erken bir dönemde toparlanma göstermeyecek. PBOC + kamu desteği şeklinde özellikle kredi akışını ve iç talebi hızlandırmaya yönelik olarak faiz oranlarında indirim isteğinin sürmesini ve ek hamleler gelmesini bekleriz. Enflasyonist baskılar hammadde tedarikleri ve küresel yavaşlama profili üzerinden geliştiğinden dolayı Merkez bankasını ciddi anlamda zorlayacaktır.


 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 59903,2 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 141293,5 milyon TL
TÜRKİYE İMALAT SANAYİ SATIN ALMA YÖNETİCİLERİ ENDEKSİ NİSAN AYINDA:49.2 (ÖNCEKİ AY: 49.4)
NİSAN AYINDA TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) YILLIK %69,97, AYLIK %7,25 ARTTI - TÜİK
YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ, MART'TA YILLIK %121,82, AYLIK %7,67 ARTTI
TÜFE, 12 AYLIK ORTALAMALARA GÖRE MART'TA +34.46% (ÖNCEKİ AY: +29.88%) - TÜİK
Gazprom, Ukrayna üzerinden gaz sevkiyatına devam ediyor, Perşembe hacmi 98.9 milyon metreküp
BLOOMBERG HT TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ NİSAN AYINDA: 54.6 (ÖN ENDEKS: 54.57, MART: 46.29)
BIST 100 ENDEKSİ HAFTAYA %1.37 YÜKSELİŞLE 2463,94 PUANDAN BAŞLADI
BLOOMBERG HT TÜKETİCİ BEKLENTİ ENDEKSİ NİSAN AYINDA: 69 (ÖN ENDEKS: 72.20, MART: 60.24)
BLOOMBERG HT TÜKETİCİ EĞİLİMİ ENDEKSİ NİSAN AYINDA:40.8 (ÖN ENDEKS: 42.04, MART: 29.69)
Fransa Enerji Bakanı: Fransa şu anda enerji tedarik sorunlarıyla karşı karşıya değil ve gelecek aylarda da olmayacak
Facebookta Paylaş