Makro analiz (Sesmir)

Türkiye’nin, Jeopolitik gelişmelerin zayıflatıcı etkisini dengeleme kabiliyet artırılmalıdır. Jeopolitik gelişmeler, finans piyasaları ve genel ekonomi üzerinde son bir yıldır ana belirleyicisi ve yön vericisi haline gelmiş olmasına rağmen, Türkiye’nin jeopolitik gelişmelere entegre olup yönlendirme kabiliyeti iyice zayıflamıştır.

Ülkeler arası enflasyon farkı giderek Türkiye aleyhine büyümektedir. Enerji ve gıda fiyatlarında meydana gelen küresel artışlar, dünya ekonomilerini enflasyon sürecine soktuğu bu ortamda, TL’nin değerini korumayı ihmal eden para politikası, ülkeler arası enflasyon farkını Türkiye aleyhine büyütmektedir.

Türkiye ekonomisi kendine özgü bir enflasyonla mücadele politika seti oluşturamamıştır. Enflasyonun temel sebebi talep baskısı olan ABD gibi ülkeler açısından, maliye politikasında genişleme, para politikasında sıkılık, konjonktürün temel politikası haline gelmiştir. Ancak, enerji ve gıda ithaline dayalı olarak ortaya çıkan arz ve tedarik nedenli AB gibi bölge ve benzer durumdaki ülkelerin enflasyonla mücadele yöntemleri ise farklılaşmaktadır. Bu politika yelpaze içerisinde Türkiye ekonomisi kendine özgü bir politika seti oluşturamamıştır.

Yatırım, ihracat, finansman gibi temel büyüme faktörlerinin gücü zayıflamıştır: Mevcut para politikası paradigması devam ettiği müddetçe, enflasyon ve dış dış finansman tarafında ortaya çıkan riskler nedeniyle düşük tutulmaya çalışılan faiz oranları, beklenen yatırım ve ihracat sıçramasına destek olamayacaktır. Dolayısıyla 2021 yılındaki yüksek büyümenin yarıya yakın kısmını sağlayan yatırım ve ihracat kalemleri aynı desteği 2022 yılında sağlayamayacaktır. Ayrıca enflasyonun yattığı gelir azaltma etkisiyle hane halklarının tüketim harcamaları eskisi gibi büyümeyi güçlü bir şekilde desteklemeyecektir. Doların piyasalardaki arzı azalacağı için net döviz girişi de zayıflayacak ve büyümenin finansman sorunu çok daha artacaktır.

Kredi faizlerinin enflasyonun altına kalmaya devam etmekle birlikte kredi artış hızı 2020 yılına göre iki kattan daha fazla düşmesi büyümenin finansmanını göreceli olarak zayıflatmaktadır.

Kapsamlı yapısal değişim ve dönüşüm politikaları kurgulanmalıdır. Türkiye ekonomisi için para politikası, maliye politikası ve her sektör bazında kapsamlı yapısal değişimler başlıklarını içeren alanlarda geniş kapsamlı yapısal değişim ve dönüşüm politikaları kurgulanmalıdır.

 Orhan Ökmen
 Başkan
Sesmir Kurumsal ve Finansal Danışmanlık A.Ş
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BLOOMBERG HT TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ NİSAN AYINDA: 54.6 (ÖN ENDEKS: 54.57, MART: 46.29)
BIST 100 ENDEKSİ HAFTAYA %1.37 YÜKSELİŞLE 2463,94 PUANDAN BAŞLADI
BLOOMBERG HT TÜKETİCİ BEKLENTİ ENDEKSİ NİSAN AYINDA: 69 (ÖN ENDEKS: 72.20, MART: 60.24)
BLOOMBERG HT TÜKETİCİ EĞİLİMİ ENDEKSİ NİSAN AYINDA:40.8 (ÖN ENDEKS: 42.04, MART: 29.69)
Fransa Enerji Bakanı: Fransa şu anda enerji tedarik sorunlarıyla karşı karşıya değil ve gelecek aylarda da olmayacak
ECB/Panetta: İthal enflasyonu soğutmak için sınırlı bir alanımız var ama enflasyondaki artışın yerleşmesini engellemeliyiz
ECB/Panetta: Sadece para politikasıyla değil, birden fazla cephede hareket etmemiz gerekiyor
ECB/Panetta: Enerji ve gıda üzerindeki global tansiyona yanıt vermek için bir Avrupa kalkanına ihtiyacımız var
ECB/Panetta: Orta vadeli enflasyon %2 civarındayken, teşviki kademeli olarak azaltabiliriz ancak veri odaklı kalmalıyız
Facebookta Paylaş