Birleşmiş Milletler (BM) iklim değişikliği yıllık toplantısı Polonya'nın Katowice kentinde hazırlık aşamasında.
Bu yıl gerçekleştirilecek toplantının amacı, Paris İklim Değişikliği Anlaşması'nın uygulama ilkelerini netleştirmek.
Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı iklim değişikliği Genel Müdür Yardımcısı Lu Xinming bu ilkelerin, kesinleştirilmesi zor olmakla birlikte, Paris Anlaşması'nın düzgün ve sorunsuz işlemesi için önemli olduğunu söylüyor.
Lu, "Şu üç noktayı dikkate almalıyız: Önce, taraflar dürüstlüğe bağlı kalmalıdır ki bu gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ortak ama ülkelerin durumlarına göre farklılaşan sorumluluklar yüklenmeleri anlamına gelmektedir. Bundan sonra anlaşmanın nasıl, gönüllü mü yoksa zorunlu mu uygulanacağına karar vermemiz gerekir. Öte yandan gelişmiş ülkelerin ne kadar para sağlamaları gerektiği ve bu ülkelerin verdikleri vaatleri nasıl yerine getirebilecekleri konusudur." diyor.
Paris Anlaşması dünyanın neredeyse tüm ülkeleri tarafından 2015'te Paris Konferansı'nda imzalandı.
Küresel sıcaklık artışını endüstri öncesi döneme göre 2 derece Celcius üzerine çıkarmamayı hedefleyen anlaşma 2016'nın Kasım ayında yürürlüğe girmişti,
2009 Kopenhag Konferansı'nda gelişmiş ülkeler, 2012'ye kadar 3 yıl boyunca, fakir ülkelere yeni iklim değişikliği koşullarına uymaları için 30 milyar dolar vermeyi taahhüt etmişti.
Bu vaadin 2020'ye kadar gerçekleşmesi için, yılda 100 milyar dolara çıkması gerekmektedir.
Lu Xinming Çin tarafının Polonya'daki toplantıya üç temel öncelikle yöneleceğini belirtiyor.
"Paris Anlaşması'nın uygulama ilkelerinin saptanmış olduğu şekliyle ayrıntılarıyla ortaya konması bir numaralı görevdir. Gelişmiş ülkelerin çıkarları da korunmalıdır. Paris İklim Anlaşması'nın ruhu ve ülkeleri korunmalıdır."
Çin delegasyonunun başkan yardımcısı Gou Haibo, başlıca sorunlardan birinin Paris Anlaşması'na dahil olmuş ülkelerin tutarlı bir gözetimi olduğunu söylüyor.
"Artan tek taraflılık da iklim değişikliği ile mücadeledee bir sorundur. Bir konuda uzlaşılmazsa, iklim değişikliğine ilişkin çok taraflı yönetişim zorluğa düşer. İhtilaflara ve belirsizliklere karşın tüm tarafların müzakereleri planlandığı gibi sona erdirmeye istekli olduğunu umuyoruz. Çin, küresel çevre yönetişimine katılmaya isteklidir ve İklim Değişikliği ve Paris Anlaşması konusunda Birleşmiş Milletler Çerçeve Konvansiyonu'nu kararlılıkla destekler ve uygular."
Çin delegasyonunun, Çin'de iklim değişikliği konusunda gerçekleştirilmiş olan iyileştirmeleri sergilemek üzere 25 ek toplantıya katılması bekleniyor.
Çin Uluslararası Radyosu