Albayrak: '' Para Ve Maliye Politikasında Sıkı Duruşa Devam Edilecek''!
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan olumlu enflasyon rakamları sonrası piyasa tarafında TCMB'nin faiz indireceğine yönelik oluşan endişeyle birlikte TL aleyhine oluşan hareketler, hükümet ve TCMB'den gelen açıklamalar sonrası duruldu. Açıklamalara baktığımızda, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, para ve maliye politikalarında sıkı duruşun devam edileceğini belirtirken Merkez Bankası ise 2019 yılında piyasa derinliğinin kaybolmasına bağlı spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi ve aşırı oynaklık durumlarında piyasaya esnek ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale edilebileceğini söyledi. Genel olarak baktığımızda ise 13 Aralık'ta yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısı kritik olacaktır. Şuan için gelen söylemler sıkı duruşun devam edeceği yönünde. Eğerki piyasalar bu söylemlere ikna olursa TL lehine bir miktar daha gevşeme görülebilir. Şuanda ise sınırlı hareketler görmekteyiz. Ayrıca uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalarda bizim için önemli olacaktır. Yurtdışı tarafta ise ABD ile Çin ekseninde gelişmeler takip ediliyor. G-20 zirvesi sonrası iyi giden ilişkiler dün ABD Başkanı Donald Trump'ın, tehditvari söylemleri sonrası gerilsede Çin Ticaret Bakanlığı'ndan gelen açıklamalar sonrası yatıştı. Diğer tarafta ülkenin kısa ve uzun vadeli tahvil faizlerinin birbirine yaklaşmasıyla birlikte verim eğrisinin negatife dönme endişesi olası resesyon sinyallerini beraberinde getirdi. Avrupa tarafında ise Brexit ve İtalya konuları gündemde kalmaya devam ediyor. Brexit konusunda 11 Aralık'ta yapılacak olan parlamento oylaması öncesinde İngiltere Başbakanı Theresa May'in, Avam Kamarası'nda art arda uğradığı yenilgiler anlaşmayı zora soktu. Şayet May, bu oylamada galip gelemezse 2. Bir referandum, anlaşmasız Brexit ve genel seçim gibi Sterlin'i baskılayacak yeni senaryolar gündeme gelebilir. Yaşanan son gelişmeler ise May'in, parlamento taraffında zorlanacağı yönünde. Ancak müzakereler devam ediyor. Buradan gelebilecek açıklamalar dikkatle takip edilmeli. İtalya kanadında ise Brexit' nazaran görüşmeler daha olumlu geçiyor. Özellikle daha önce bütçe açığı konusunda taviz vermeyen İtalyan hükümetinin anlaşmaya daha sıcak bakması endişeleri bir miktar azaltıyor. Ancak somut bir adım hala daha atılmış değil. Bu akşam saatlerinde ise İtalyan hükümeti, AB'ye tasarısını sunabilir. Bu kapsamda baktığımızda özellikle İtalya'nın bütçe konusunda vereceği yeni karara AB'den gelecek açıklamalar dikkatle takip edilmeli. Günün geri kalanında ise ABD'den Bej Kitap'ın yanı sıra küresel gelişmeler takibimizde olacak.
EURUSD
ABD'de yaşanan verim eğrisi tartışmaları parite üzerinde toparlama hareketleri yarattı. Özellikle 10 yıllık tahvil faizlerinin sert düşüşü sonrası 2 yılık tahvil faizlerine yaklaşması olası bir resesyon ihtimalini tetiklerken Dolar varlıkları üzerinde de baskı oluşturdu. Avrupa tarafında ise Brexit ve İtalya kaynaklı geliişmeler takip edilirken bugün Avrupa'dan takip ettiğimiz verilerin genel olarak olumlu gelmesi paritedeki alış yönlü işlemleri destekledi. İtalya bütçe konusunda ise müzakereler devam ederken gözler İtalya'nın, AB'ye sunacağı tasarıya çevrilmiş durumda. Eğerki, İtalyan hükümetinin bütçe kararı, AB tarafından memnuniyetle karşılanırsa bu durum Euro varlıkları üzerinde etkili olabilir. Brexit konusunda ise işler gün geçtikçe zorlanıyor. Başbakan Theresa May, parlamento içerisinde gün geçtikçe kan kaybetmesi, 11 Aralık'ta parlamento tarafında yapılacak Brexit oylamasını zora sokuyor. Bu iki durumdaki belirsizlikler ise Euro'nun yukarı yönlü ataklarını sınırlıyor. Teknik olarak şuanda tepki alımları sonrası toparlanma içerisine giren paritenin yukarı yönlü ataklarına devam edebilmesi için 1.1410 direnci kritik durumda. Buranın kalıcılıkla geçilmesi durumunda 1.1430, 1.1455 ve 1.1485 dirençleri önemli olabilir. Aşağı tarafta ise 1.1300 destek noktası takibimizi sürdürmekteyiz.
USDTRY
Hafta başında açıklanan enflasyon dataları sonrası TCMB'nin 13 Aralık'ta yapacağı PPK toplantısına dair faiz indirimi beklentileri ile çıkışa geçen kur dün 100 günlük hareketli ortalama seviyesine yakın bir bölgeden dönüş yapmıştı. Bugünkü açılışla birlikte yeniden yukarı yönlü deneme yapan kurda 5.45 seviyesinin üzerine kadar çıkıldı. Akabinde TCMB'nin açıklamış olduğu 2019 yılı kur ve para politikası raporunda; kur hedefi olmamakla birlikte kurlarda görülebilecek oynaklıklarda gerekli tepkinin verileceğinin belirtilmesi kurda geri çekilmeleri sağladı. Öte taraftan kredi derecelendirme kuruluşu Moody's 'den gelen açıklamada yurt içi ve siyasi risklerin Türkiye'nin bankacılık sistemi üzerinde kredi negatif etkilerinin süreceğinin belirtilmesi ise kritikti. ABD tarafında tatil nedeniyle önemli bir haber akışı olmazken, günün kalanında her iki ekonomiden gelebilecek açıklamalar ve küresel gelişmeler fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak kura baktığımızda ise; Yukarı yönlü ataklarda 100 güünlük ortalamanın geçilememesi ile geri çekilmeler oluşurken, şuan için 5.3210 destek seviyesi üzerinde fiyatlama görülmekte. Geri çekilmelerin devamı halinde izlenebilecek diğer destek noktalarımız 5.3130 ve 5.2900 olup, yeniden 5.2900'un altına kalıcılıkla inilmesi halinde TL lehine hareketler ivmelenebilir. Öte taraftan günün kalanında tekrardan yukarı yönlü ataklar görülmesi halinde ise; sırasıyla 5.3570, 5.3730, 5.4000 ve 5.4175 direnç noktaları takip edilebilir.
GBPUSD
Brexit belirsizliği ile baskılanan parite ABD verim eğrisine yönelik endişelerle birlikte toparlandı. Ancak gözler 11 Aralık'ta yapılacak İngiltere parlamentosunda yapılacak oylamaya çevrilmiş durumda. Ayrıca bu oylama öncesinde yaşanan gelişmelerde büyük önem arz ediyor. Dün Parlamento'da başlayan Brexit müzakerelerinde May, art arda yenilgiye uğramaya devam ederken 11 Aralık'ta ki oylama öncesi işi zorlaşıyor. Bu hafta içerisinde konu hakkında gelebilecek açıklamalar takibimizde olmaya devam edecek. Ayrıca ABD tahhvil piyasasında yaşanacak hareketlerde, fiyatlar üzerinde etkili olabileceğinden takibimizde olacak. Teknik olarak ise aşağı tarafta 1.2720- 1.12680 bölgesini ana destek olarak takip etmeye devam ediyoruz. Buranın kırılması halinde satışların hız kazanabileceğini düşünmekteyiz. Şuanda ise bir tepki alışı göze çarpıyor. Eğerki, 1.2830'ların üzerine çıkarsa alış yönlü işlemler hız kazanabilir. Bu durumda ise 1.2850, 1.2875 ve 1.2900 dirençleri ilk etapta önemli olabilir.
BRENT PETROL
Çinli petrol ticaret şirketi Unipec, Trump ile Xi arasında G20 toplantısı sırasında yapılan görüşmede varılan uzlaşma çerçevesinde ABD'den ham petrol alımına yeniden başlamayı planlıyor. Konuya yakın kaynaklara göre Çin'den ABD'ye petrol nakliyeleri Mart ayında kadar yeniden başlayacak. Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşı nedeniyle ABD'den petrol ithalatı bu yıl durma noktasına gelmişti. Bunun dışında Irak Petrol Bakanlığı verilerine göre, 2018 yılı Kasım ayında günlük ortalama petrol ihracatı 3 milyon 3722 bin varil olurken Suudi Arabistan'ın ham petrol arzının ise Kasım'da 11.3 milyon varil/gün olarak açıklandı. Diğer yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, OPEC toplantısı öncesi yaptığı açıklamalarda petrolde olası üretim kısıntısı için somut rakamların henüz ortaya konmadığını, bununla birlikte Rusya'nın global üretimi azaltmaya katkı vermeye devam edeceğini söyledi. Veri akışında dün gece açıklanan Amerikan Petrol Enstitüsü (API) stokları 5.36 milyon varil açıklanarak artışını sürdürürken yarın da ham petrol stokları açıklanacak. Gözler ise kuşkusuz OPEC toplantısından gelecek açıklamalara ve alınacak kararlara çevrilmiş durumda. Teknik anlamda, arz kısıntı belirsizliğinin oluşması ve ülkelerin üretimi ve stok verilerinin artış göstermesi petrol fiyatlarını dün baskılarken bugün tepki alışları görüldü. Alıcılı seyrin devamında 62.20, 62.65, 63.00 ve 63.60 dirençleri izlenebilirken aşağı yönlü hareketlerde 61.70, 61.25, 60.60 ve 60.00 destek seviyelerine kadar geri çekilmeler devvam edebilir.
ONS ALTIN
ABD ile Çin arasında G20 Zirvesi'nde sağlanan uzlaşma dün akşamüzeri ABD Başkanı Donald Trump'ın yapmış olduğu tehditkar açıklamalar ile yerini yeniden korkuya bırakırken, açıklamaların etkisiyle Çin Yuanı'nda görülen değer kayıpları Ons Altın gibi emtiaları baskıladı. Ayrıca, ABD tahvil getiri eğrisinde görülen negatifleşme de resesyon kaygılarını artırırken, Değerli Metal'in satıcılı işlemlerini destekledi. Bugün ABD'de; eski başkanlardan G.H.W. Bush'un vefatına yönelik yas nedeniyle resmi veriler açıklanmayacak ve borsalar kapalı olacak. Ancak, ticaret savaşları başta olmak üzere küresel taraftan gelebilecek önemli haber akışları fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir. Teknik anlamda Değerli Metal'e baktığımızda ise; 1232 destek noktası ile 1239 direnç seviyesi arasında fiyatlamalar görülmekte. 1232 seviyesinin altına inilmesi halinde sırasıyla 1229, 1226 ve 1224 destek noktaları da takibe alınabilir. Yukarı yönlü ataklar ile 1239 direnç bölgesinin kırılması hhalinde ise izlenebilecek diğer direnç noktaları 1243, 1247 ve 1250'de bulunmakta.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.