Çin, Enflasyon, zorunlu karşılıklar ve para politikası esnekliği(Tera Yatırım )



Çin’de tüketici enflasyonu Eylül ayında %0,7 ile beklenen %0,8’in altında gerçekleşirken, asıl problematiği oluşturan üretici enflasyonu %9,5’tan %10,7’ye hareket etmiş durumda. Maliyetler ÜFE üzerindeki baskıyı artırırken, tüketimin düşüklüğü TÜFE’nin çok aşağılarda kalmasına neden oluyor. Bu nedenle aradaki fark katlandı, bu durum şu anda tüketicilerden çok firmaları zorluyor. Çin’in firmalara yönelik kısıtlayıcı ekonomik önlemlerini düşünecek olursak, aslında olayın sadece emlak sektörü krizinden ibaret olmayabileceği konusu da ortaya çıkıyor. Materyal fiyatları artıyor, hem piyasa şartları hem de finansal kısıtlar firmaların fiyat artışı yapmasını engelliyor. Bu olurken de kar marjları düşüyor, talep olmadığından ve üretim de daha masraflı olduğundan fabrika faaliyeti yavaşlıyor.

Malzeme kıtlığı fabrika üretimine dair enflasyonist baskıyı artırmasıyla bu uyumsuzluk görülecek gibi görünüyor. Covid-19 salgınının azalmasıyla tüketimin daha rahat yapılacak olması biraz makasta normalizasyon sağlayabilir. Bu olgu, tüketici enflasyonunu üretici enflasyonuna yakınlaştıracağı için homojen enflasyonist baskı demek olacaktır. Buna karşılık; üretim de yavaşlama eğiliminde.. Kredilerde de ekonomik durum ve aynı zamanda finansal sektörün kriz potansiyeli nedeniyle yavaşlama var (Şirketler artık daha riskli ve bu nedenle kredi mekanizması yavaşlamış durumda). Evergrande ve diğer emlak şirketlerine yansıyan kriz, kreditörler açısından da sorun. PBOC yine kredileri hızlandırmak için zorunlu karşılıkları indirme isteğinde olacaktır.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN BAŞBAKANI Lİ: SERBEST VE ADİL TİCARETE BAĞLI KALMAK İÇİN HER FIRSATI KULLANACAĞIZ
ÇİN BAŞBAKANI Lİ: REFORMU ZORLAMAYA KESİNLİKLE KARARLIYIZ
ECB/ENRIA: BANKA BİLANÇOSUNDA RİSKLERİN OLUŞUMUNU ÇOK YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
ECB/ENRIA: EKONOMİK GÖRÜNÜM İYİLEŞTİ ANCAK TEMKİNLİ OLUNMALI
TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ EYLÜL AYINDA YILLIK %23,35 ARTTI -TÜİK
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ %0.1 DÜŞÜŞLE 3558,28 PUANDAN KAPANDI
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 26897,4 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 102972,2 milyon TL
ÖZEL SEKTÖRÜN YURTDIŞINDAN SAĞLADIĞI TOPLAM KREDİ BORCU AĞUSTOS AYINDA 173.4 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 173.3 MİLYAR DOLAR)
ÖZEL SEKTÖRÜN YURTDIŞINDAN SAĞLADIĞI UZUN VADELİ KREDİ BORCU AĞUSTOS AYINDA 164.5 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 163.8 MİLYAR DOLAR)
ÖZEL SEKTÖRÜN YURTDIŞINDAN SAĞLADIĞI KISA VADELİ KREDİ BORCU AĞUSTOS AYINDA 8.9 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 9.5 MİLYAR DOLAR)
EYLÜL AYINDA TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ AYLIK % 1,46 ARTTI - TÜİK
Facebookta Paylaş