Chelsea fonunun Ukrayna yerine İsrail'e gitmesi tartışıldı-Telegraph

Oksijen internet sitesinde yayınlanan habere göre; Rus oligark Roman Abramovich'in eski kulübü Chelsea'nin satışından elde edilen ve Ukrayna savaşından etkilenenler için harcanması planlanan 2,3 milyar sterlin hala amacına hizmet edemedi. Krizin nedeni İngiltere ve Avrupa Birliği arasındaki (AB) anlaşmazlık. AB paranın doğrudan ve yalnızca Ukrayna sınırları içinde harcanmasını talep ediyor. İngiltere ise paranın savaştan etkilenen sığınmacılar da dahil daha geniş bir kitlenin ihtiyaçlarının karşılanması için değerlendirilmesini istiyor. Telegraph'ın haberine göreyse; Abramovich paranın Ukrayna'ya gitmesi durumunda Kremlin'in tepkisini çekmekten endişe ediyor.

İngiltere izin vermedi
İngiliz gazetesi 18 aydır kullanılamayan paranın İsrail'e gönderilmesinin gündeme geldiğini ancak Britanya hükümetinden yetkililerin söz konusu teklifi reddettiğini yazdı. Görüşmelere yakın kaynaklar, paranın İsrail'de harcanması fikrinin Abramovich'in kendisi tarafından mı yoksa 2018'de vatandaşlık aldığı ülke tarafından mı ortaya atıldığı konusunda farklı bilgiler verdi. İngiltere'nin pozisyonunu yakından bilen içeriden bir yetkili, teklifin Tel Aviv yönetimi tarafından hazırlandığını ve Abramovich'in süreçle ilgili bilgi sahibi olmadığını ileri sürdü. Kaynak, İsrail'de insani yardım amacıyla kullanılması değerlendirilen parayla ilgili teklife, hükümetin net şekilde olumsuz yanıt verdiğini savundu.

"Deprem mağdurları için kullanılması masaya yatırıldı"

Aynı yetkili Rus oligarkın söz konusu fonu İsrail'de insani yardım amaçlı kullanma potansiyelinin yanı sıra, yakın zamanda bağlantılarının olduğu Türkiye'de Şubat ayında meydana gelen depremin mağdurlarına yardım etme seçeneğini de masaya yatırdığı iddia edildi. Abramovich'in bununla ilgili Türkiye'de herhangi biriyle görüşüp görüşmediğine dair bilgi paylaşılmadı.

 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://gazeteoksijen.com/dunya/chelsea-fonunun-ukrayna-yerine-israile-gitmesi-tartisildi-turkiyedeki-deprem-bolgesi-de-gundemde-195804