Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda temkinli iyimser süreç devam ediyor. FED’in şahin kanadında bulunan Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonun önümüzdeki üç ila beş ay içinde düşmeye devam etmesi halinde FED'in faizleri düşürmeye başlayabileceğini belirtti. Dün FED Barkın enflasyon devam ederse faiz indirimi için bir neden olmayacağını söylerken bir faiz artırımının daha masadan kaldırılması için istekli olmadığını belirtti. Enflasyonla mücadelede atılan adımlar ve kazanımlar moralleri yüksek tutarken FED üyelerinden gelmesini beklediğimiz itidalli mesajlar devam ediyor. Şimdilik piyasa (yıl sonuna kadar) müziğin ritmine ayak uydurmuş gözüküyor. Piyasada ağırlıklı görüş FED’in iki yıl süren sıkılaşma sürecinde zirve faiz seviyelerinin görüldüğü ve 2024 yılında faiz indirim sürecinin başlayacağı yönünde olmaya devam ediyor.
Dün gelen ABD Merkez Bankası (FED) Bej Kitap Raporu'na göre işgücü piyasasına ilişkin değerlendirmelerin de yer aldığı raporda, işgücüne talebin azalmaya devam ettiğine işaret edildi. Rapor da sıkılaşmanın ekonomik aktivite üzerinde yavaşlamaya neden olduğu belirtildi. Tüketicilerin ihtiyati harcamaları azalttıkları raporda yer aldı.
ABD 10 yıllık tahvil faizine baktığımız zaman kritik destek seviyesi yüzde 4,40 risk iştahının artması ve enflasyon korkularının azalması ile birlikte aşağı yönlü kırıldı. ABD 10 yıllık faizinde geri çekilme ile birlikte risk iştahında yeni bir alan oluştuğunu düşünüyoruz. Yükselişler de destek seviyesi olan yüzde 4,40 seviyesini yeni direnç seviyesi olarak takip edeceğiz. Reel getirilerde yaşanan gevşeme ile birlikte altın fiyatları kritik direnç seviyesi olan 2.070 Usd’ye doğru yükselişini sürdürüyor. Risk iştahının artması Dolar talebini düşürürken, Dolar Endeksi (DXY) kritik destek seviyesi 103 altında fiyatlamalar geçti.
Bugün açıklanacak ABD çekirdek PCE verisi piyasalarda hareketlilik yaratabilir. Kişisel Tüketim Harcamaları verisinin beklenti ve beklenti altı kalması FED’in faiz indirimlerini öne çekme görüşünü destekleyebilir, beklenti üstü gelebilecek veri risk iştahını baskılayabilir.
Avrupa tarafında, bugün öncü çekirdek TÜFE açıklanacak. Uygulanan sıkı para politikası ile birlikte ekonomik verilerin, daralma bölgesinde derinleşmesi, Avrupa bölgesi için enflasyon beklentilerini düşürüyor. TÜFE’nin yüzde 4,2 seviyesinden yüzde 3,9 seviyesine çekilmesi bekleniyor.
Asya tarafında, emlak piyasasında yaşanılan sıkıntılar devam ediyor. Gelen teşvik adımlarının sektöre yeterli gelmemesi Çin tarafının bazı niceliksel genişleme adımları atmasına neden olabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri 0,2% civarı artı. Asya piyasalarında Hong Kong 0,1% civarı artı, Çin yüzde 0,2 civarı artı, Japonya yüzde 0,1 civarı satıcılı ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,27, Dolar Endeksi 102,8, ons altın 2.045 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, TCMB enflasyon ile mücadelede her platformda kararlılığını açıklıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, dün yaptığı açıklamalarda Türk Lirasına geçiş zamanının geldiğine inandıklarını belirtti. Bunun yansımalarını mevduat gelişmelerinden gördüklerini söyledi. TCMB sıkılaşma politikasının sonlarına yaklaşılırken enflasyon ile mücadelede TL’nin cazip bir yatırım aracı olmasını istiyor. Bu sayede Doların enflasyon geçişkenliğinin azaltılması planlanıyor.
Bugün 3Ç GSYF verisi açıklanacak. Piyasa beklentisi yıllık bazda 5,3% büyüme olması yönünde.
Dün açıklanan TÜİK verilerine göre, Ekim ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,5 azalarak 7,9 milyar dolardan 6,5 milyar dolara geriledi.




Usd/TL:
Yılın son ayına girerken piyasalarda risk algısı olumlu yönde sınırlı devam ediyor. ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre Temmuz-Eylül döneminde GSYH yıllıklandırılmış bazda yüzde 4,9'dan yüzde 5,2'ye revize edildi. Büyümenin yukarı revizesi Dolar talebini sınırlı artırdı. Öte yandan Bej Kitap, ABD ekonomisinin yavaşladığını ortaya koydu. Fed yetkililerinden gelen açıklamalar güvercin içerikte oluyor. Bugün ABD çekirdek PCE verisi açıklanacak.
ABD tarafından gelecek veriler ışığında Dolar Endeksi’nde 103 seviyesi karar-yön için kritik. Ana resimde aşağı yönde ilerleme olmasını bekliyoruz.
Lokal tarafta, TCMB kademi sıkılaşmanın sonlarına geliyor. Politika faizinin zirve noktasının yüzde 42,5-45 civarında olmasını bekliyoruz. TCMB TL’nin cazip bir yaratırım aracı olması yönünde adımlar atıyor. Dün Gaye Erkan Türk Lirasına geçiş zamanın geldiğine inandıkları belirtti.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,94 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,00 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Kademeli faiz artırım sürecinin sonlarına yaklaşılması ve TL cazibesinin artırılmasının istenmesi ile tahvil faizlerinde yukarı yönlü seyrin sonlarına yaklaşıldığını düşünüyoruz.
Ocak ayının sonuna kadar TCMB politika faiz zirvesinin tayin edilmesini ve zirvenin yüzde 42,5-45 bandında olmasını bekliyoruz. 2024 yılında hem yabancı yatırımcı hem lokal yatırımcının cazip seviyelere yaklaşan kısa vadeli tahviller için daha istekli olacağını düşünüyoruz.
Globalde, enflasyon endişeleri azaldıkça ABD 10 yıllık faizinde aşağı yönde baskı devam ediyor. Piyasaların normalleşmesi, risk iştahının artması ile tahvil faizleri kritik destek yüzde 4,40 altı kapanış yapmaya başladı. Aşağı yönlü baskının devamını bekliyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 114 baz puan düşerek % 39,59 ve 59 baz puan azalarak %28,66 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
8,000 bölgesi ilk önemli destek konumunda... Çarşamba günü satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksinin günü %1,04'lük kayıpla 8,009 puandan tamamladığını görüyoruz.
Genel bir değerlendirme yaptığımızda ise, son günlerde yaşanan yükselişle 8,150 bölgesine ulaşan yükselişin ardından endeksin 8,100'ler üzerinde kalıcı olmayı başaramadığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki süreçte, ilk önemli destek olarak 8,000 bölgesini takip ediyoruz. 8,000 bölgesinin üzerinde kalınabilmesi halinde, ilerleyen süreçte piyasadaki yukarı yönlü çabaların devam etmesi beklenebilir, ki böyle bir durumda ilk etapta 8,150 sonrasında da 8,250/300 aralığının önemli hedef dirençler olarak yeniden gündeme gelebileceğine inanıyoruz.
Aşağı yönde baktığımızda ise, ilk önemli destek konumundaki 8,000 bölgesi altına doğru oluşabilecek kalıcı hareketleri, ilk dikkate değer zayıflama sinyali olarak değerlendirebileceğimiz piyasada, 7,750 seviyesini kısa döneme yönelik önemli bir stop-loss olarak takip etmeyi öneriyoruz.




Eur/Usd:
ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre Temmuz-Eylül döneminde GSYH yıllıklandırılmış bazda yüzde 4,9'dan yüzde 5,2'ye revize edildi. Bu, yaklaşık 2 yılın en yüksek seviyesi oldu. Yukarı yönlü revize sonrasında Dolar talebinde sınırlı bir yükseliş yaşandı.
FED Bej Kitap, ABD ekonomisinin son haftalarda yavaşlama kaydettiğini ortaya koydu. Tüketiciler ihtiyari ürünleri daha az talep etmeye başlamışlar.
FED yetkilileri açıklamaları sürüyor. Genel olarak Aralık ayında faizin sabit kalabileceği sinyali veriliyor. Politika faizinin ‘büyük ihtimalle’ zirve yaptığı ise çok açık olmasa da sinyalleniyor.
Bugün açıklanacak ABD çekirdek PCE verisi paritede hareketlilik yaratabilir.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 seviyesinin aşağı geçilmesi ile baskı artabilir. Toparlanma için 200 günlük ortalama üzerinde fiyatlamalar başlamalı.
Bu sabah 1097 seviyesindeki paritede 1,096 ve 1,091 seviyeleri gün içi destek; 1,10 ve 1,1050 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
Yıl sonuna girerken risk iştahının olumlu olması devam ediyor. Fiyatlamalarda ana etken FED. 2024 faiz beklentilerinin öne çekilmesi Dolar talebini azaltıyor. Dolar Endeksi (DXY) kritik destek 103 altı fiyatlamalar oluşuyor. 103 altı kapanışların yaşanması DXY’de aşağı yönlü baskıyı derinleştirebilir. İngiltere’de seçimler yaklaşırken vergi teşviklerinin gündemde olmasından dolayı Usd karşısında diğer para birimlerine göre Sterlin tarafında daha pozitif bir süreç görebiliriz.
Teknik olarak DXY 200 günlük ortalama üstüne (104,2) çıkmadığı sürece baskılı seyir devam edebilir. Yakın direnç noktası DXY için 103 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,27 seviyesinde bulunan paritede 1,266 ve 1,261 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,281 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Altın:
Dün ABD 3Ç GSYH revizesi yüzde 5,2 yükseltildi. FED üyelerinden Barkin bir faiz artış ihtimalinin masadan kaldırılmasına istekli olmadığını belirtti (şahin). Altın ABD büyüme verisinin yukarı revizyonu ve FED üyelerinden gelen dengeleyici mesajlara aldırmadan daha önce deneyip geçemediği kritik direnç seviyesi 2.070 Usd noktasına emin adımlar ile ilerliyor.
Kısa vadeli seyirde ve orta vadeli seyirde yukarı yönde hareket beklemekteyiz. Kısa vade destek noktası 1.985 Usd olarak karşımıza çıkıyor.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak önemli destek 103 altı kapanışlar alması, ABD 10 yıllık tahvil faizi önemli teknik destek noktası yüzde 4,40 seviyesinin altında kapanışlar yapması, değerli metalin yükselişinde katalizör etkisi yapıyor.
Bu sabah 2.045 Usd seviyesindeki ons altında 2.033 ve 2.025 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.050 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi yıl sonu risk alma iştahı ile birlikte kritik destek seviyesi yüzde 4,40 seviyesinin altında ardışık kapanışlar yapıyor. Enflasyon endişelerinin azalması ve 2024’te beklenen faiz indirim beklentilerinin öne çekilmeye başlanması baskılı sürecin devamını sağlıyor.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz. Bu noktayı artık yukarı tepkilerde direnç seviyesi olarak takip ediyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflayınca ABD tahvil faizlerinin etkisini daha fazla hissediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz.
Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 333 ile günü tamamladı. Eurobondlar pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 22-23 cent; orta vadelilerde 99-122 cent; uzunlarda 138-147 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,46%, 8,02% ve 8,60% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş