CarrefourSA, geçen yıl başlattığı dağıtım şirketi olma stratejisi kapsamında yatırımlarını hızlandırdı

Ekonomi gazetesinde yayınlanan habere göre;
Sabancı Holding ve Carrefour Grup iştiraki olarak Türkiye’de 30. yılını geride bırakan ve aradan geçen sürede bin 100’ü aşkın mağaza sayısı ile organize perakende sektörünün en büyük oyuncularından biri haline gelen CarrefourSA, geçen yıl başlattığı dağıtım şirketi olma stratejisi kapsamında yatırımlarını hızlandırdı. Catering şirketinden bulut mutfağa, gıda dağıtım deposundan lezzet arası restoranlara kadar bir çok farklı alanda yatırım yapan şirket gıda perakendeciliği dışı gelirlerinin toplam gelirlere oranını yüzde 15’e çıkardı. İzmir’de basın mensupları ile bir araya gelen ve şirketin yeni dönem hedefleri ile ilgili açıklamalarda bulunan CarrefourSA CEO'su Kutay Kartallıoğlu, “30. yılımızı yeni yatırımlar ve dönüşüm yılı ilan etmiştik. Biz perakendeciyiz ama artık kendimizi bir dağıtım şirketi olarak konumlandırıyoruz. Gıda perakendecisinden gıda dağıtım şirketine evrilme gayreti içindeyiz” dedi. Kartallıoğlu, hedeflerinin 5 yıl içinde yüzde 30-35’lere ulaşmak olduğunu kaydetti.

“Enflasyon düşüşü döv ze ve kapas teye bağlı”

Kartallıoğlu, enflasyon konusunda soruları yanıtladı. Özellikle gıda enflasyonunda düşüşün üretim ve döviz kurlarına bağlı olduğunu söyleyen Kartallıoğlu, ekonomi yönetiminin beklentilerine paralel olarak ikinci yarıdan sonra gıda enflasyonunda düşüş beklendiğini belirtti. Kartallıoğlu, “Gıda enflasyonunda düşüş bekliyorum ama bu üretim kapasitesi ile alakalı. Türkiye’nin üretim kapasitesi maalesef yeterli değil. Gıdanın çok büyük bir kısmı döviz kurları ile hareket ediyor” dedi. Çiftçinin kullandığı tohumdan yeme kadar birçok girdinin döviz ile hareket ettiğini anlatan Kartallıoğlu, “Yediğimiz yumurtanın yüzde 75’i dolar. Dövizden ne kadar çok kur

tulursak o zaman gıda enflasyonu düşebilir” ifadelerini kullandı.

Üretici fiyatı artırmadığı sürece asla fiyat artırmadıklarını vurgulayan Kartallıoğlu, şöyle devam etti: “Çalışanlarımızın en sevmediği iş fiyat etiketi değiştirmek. Bu yüzden müşterinin yüzüne bakamayan arkadaşlarımız var. Üreticiden zam gelmediği zaman biz hiçbir ürünün fiyatını kuruş oynatmıyoruz. Buna rağmen gıda enflasyonu yüksek. Bunun sebebi üretim kapasitesi. Türkiye’de üretim artacak ki gıda enflasyonu düşsün. Bundan 20 yıl önce ekilebilir tarım alanı 21 milyon dönüm iken bugün nüfus çok daha fazla iken ekim alanı 1617 milyon dönüme düşmüş. Bu uzun vadeli bir iş. Öyle kısa vadede düşecek bir gıda enflasyonu yok” diye konuştu.