Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Bu hafta makro veri trafiği yoğun değil ve kritik veri bulunmuyor. Merkez bankaları kanadında ise ABD, Avrupa, İngiltere guvernörlerinin konuşmaları olacak. Çarşamba akşam son FED faiz toplantısının tutanakları açıklanacak.
ABD ekonomik aktivitesi yavaşlama sinyali veriyor. Ancak enflasyon dirençli tavrını koruyor. Son veri sınırlı düşüş kaydetse de bu şahin olanlar için yeterli görülmedi. FED yetkilileri son veriyi olumlu karşılasalar da yeterli görmediler. O yüzden FED sıkılaşmasının devam ettiği, sıkılaşmanın etkilerinin ekonomik aktivitede görece daha fazla hissedildiği, enflasyonun ise ısrarcı olduğu bir resim oluşuyor. Eğer bardağın dolu tarafına bakmayı tercih ederseniz ‘ekonomik veriler yavaşlamaya başladı FED faiz indirimi yaklaşıyor’ diyebilirsiniz. Eğer bardağın boş tarafına bakarsanız ‘enflasyon dirençli FED’in faiz indirimi uzak’ demek mümkün.
Stag… tabii bir de ekonomi yavaşlıyor, enflasyon yüksek derseniz stagflasyona giriş aşamasında olunduğunu söylemek de mümkün.
Güvercin-şahin veya optimist-pesimist olunduğuna bağlı olarak yorum yapmaya imkan veren bir noktada bulunduğumuzu söyleyebiliriz. Biz, FED’in süreci yakından takip ettiğinden ve aktif davrandığından hareketle stagflasyona mani olacağını düşünüyoruz. Enflasyonla mücadelede adım adım ilerlemeyi sürdürüyor.
Haftaya İran’daki helikopter düşüş haberi ile başlıyoruz. Son haberler İran Cumhurbaşkanının hayatını kaybettiği yönünde. Helikopterin düşüşünün bir kaza mı yoksa sabotaj-suikast mı olduğu netleşmesi önemli. Bölgesel dengeler sonuca göre şekillenecek. Güvenli liman talebi ile altın haftaya alıcılı başlıyor.
Asya’da ise Çin’de 1 ve 5 yıl vadeli borçlanma faiz oranları değiştirilmedi. Japonya 10 yıllık tahvil faizi 2013 seviyelerine yükselmiş durumda.
 
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri hafif artı. Asya piyasalarında seyir daha alıcılı. Hong Kong %0,5 civarında, Çin %0,4 civarında, Japonya %1 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,40, Dolar Endeksi 104,4, ons altın 2.437 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, Perşembe günü TCMB faiz kararını açıklayacak. Faizde değişiklik yapılmasını beklemiyoruz. Karar metnini, PPK’nın güncel okumasını ortaya koyacağı için önemli görüyoruz.
Normalleşme sürecinde para politikasının yanına maliye politikası da dahil oldu. Bunun sürece olan inancı artıracağını öngörüyoruz. Lokal varlıklara olan ilginin artacağı yönündeki görüşümüzü koruyoruz
Hazine bu hafta 3 ihale 2 doğrudan satışla Mayıs borçlanma programını tamamlayacak. Bugün 4 yıl vadeli TLREF kıymet, yarın 4 yıl vadeli sabit kuponlu, 7 yıl vadeli değişken faizli kıymetler ihale edilecek. Perşembe günü 2 yıl vadeli Eur cinsi tahvil ve sukuk doğrudan satılacak.






Usd/TL:
ABD’de enflasyon mevcut seviyelerini koruyor. Diğer makro veriler ise ekonominin yavaşlama eğilimi gösterdiğini işaret ediyor. Bu sebeple enflasyon ve yavaşlamanın birlikte görüldüğü stagflasyon sözleri duyuluyor. ABD henüz bu noktada değil, spekülasyonu yapılıyor.
Bu hafta kritik veri bulunmuyor. FED yetkililerinin açıklamaları takip edilecek. Son FED faiz toplantısının tutanakları açıklanacak. Verilerde sapma olursa, açıklamalar farklı olursa piyasaya hareket katabilirler.
Dolar Endeksi 200 günlük ortalama 104,2 seviyesinden tepki vermeye çalışıyor. 105’in altına inilmiş olması Endeks’te yukarı yön ihtimalini azaltıcı etki yapabilir.105 üstü fiyatlamalar olumlu algının bozulmasına neden olabilir.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor.
Maliye politikasında tasarrufa yönelik ilk adım atıldı. Devamının geleceği sinyali veriliyor. Böylece maliye politikası daha etkin bir noktaya erişebilir.
Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Mevcut faizin değişmesi beklenmiyor. (%50).
Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,26 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
TL sabit getirili araçlara ilgi rakamlara yansıyor. Gerek piyasada gerek kıymetlerin halka arzlarında da iştah görülüyor.
İştahın artışının bir nedeni enflasyon eğrisinin zirvesine yakın olmamız ve eğrinin önümüzdeki aydan itibaren aşağıya dönecek olması. Genel beklentiyi yansıtan bu çerçeve alım için doğru zamanda olduğumuzu veya bu zamana yakın olduğumuzu işaret ediyor.
Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Faizde değişiklik yapılmasını beklemiyoruz.
Globalde, ABD 10 yıllık tahvili kritik destek noktası olan 4,40% seviyesinde işlem görüyor. TÜFE’deki sınırlı iyileşme yeterli olmadı, FED şahin duruşunu sürdürüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 3 baz puan azalış ile %42,50 ve 2 baz puan azalış ile 27,62% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Hisse Senedi Piyasasında TL bazında yeni tarihi zirvelerle yükseliş gücünü koruyor... Cuma günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %3,39'luk yükselişle 10,643 puandan tamamladığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, geçen hafta içinde düzeltmesini psikolojik 10,000 bölgesini destek yaparak tamamlayan piyasada, haftanın son gününde beklentimize paralel bir şekilde XBANK Endeksi liderliğinde (%4,82) piyasanın 10,643 puanda yeni bir tarihi zirveye ulaşmayı başardığını görüyoruz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, artık bir önceki TL zirve 10,400 bölgesinin ana destek özelliği kazanmasını bekliyor ve bu seviye üzerinde mevcut yükseliş eğiliminin ara soluklanmalar yaşasa da 11,000/11,200 hedefiyle sürdürmesini bekliyoruz.
Teknik açıdan daha kıymetli bir gelişme olarak da, USD bazında 320 seviyesinin yukarı yönde aşılmasını görüyoruz. Keza bu seviyeyi haftalık kapanışlar bazında önemli bir eşik seviye olarak izlemekteydik, ki bu seviyenin aşılarak önümüzdeki süreçte destek yapılabilmesi (TL bazında 32,20 kurla yaklaşık 10,300'ler) halinde, piyasanın orta vadeli teknik görüntüsünde önemli potansiyelleri beraberinde getirebileceğine inanıyoruz.




Eur/Usd:
ABD istihdam verileri yavaşlamaya işaret etti. Enflasyon verisi ise hafif iyileşme gösterse de mevcut seviyelerini korudu. Bu hafta ajanda yoğun ve kritik değil. O yüzden istihdam ve enflasyon verilerinin yorumları üzerinden fiyatlama yapma davranışı görebiliriz. FED yetkililerinin açıklamalarını çokça duyacağız. Bu sebeple piyasa fiyatlaması mevcut seviyeleri etrafında ilerleyebilir.
FED yetkililerinden farklı sözler ve-veya makro verilerde farklı sonuçlar ise fiyatlama davranışını değiştirebilir.
Son olarak Çarşamba akşam son FED faiz toplantısı tutanaklarının açıklanacağını belirtelim. Yine burada da farklı bir içerik fiyatları hareketlendirebilir. Aksi halde fiyatlara tesiri sınırlı kalabilir.
ABD ekonomisinin yavaşladığına dair sinyaller yatırımcıların Usd iştahını azaltıyor. FED sıkılaşması ekonomik aktivitede hissediliyor. İştah bu hafta verilerden gelecek sinyallere bağlı olarak seyir izleyebilir.
Dolar Endeksi’nde 105 seviyesi kırıldıktan sonra oluşan tepki çabası sınırlı kaldı. 105 seviyesini yakın direnç noktası olarak takip ediyoruz. Tepkide zayıflık aşağı yönü öne çıkarabilir.
Bu sabah 1,088 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,091 ve 1,096 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
Yarın İngiltere merkez bankası BOE başkanı Bailey konuşacak. Çarşamba günü TÜFE verisi açıklanacak. Manşetin 2,1%’e, çekirdeğin 3,6%’ya inmesi bekleniyor. Belirgin düşüş tahminleri karşılık bulursa hava yumuşayabilir. Mevcut durumda, piyasa faiz indirimi için Ağustos ayını işaret ediyor.
Dolar Endeksi’nde 105 seviyesi kırıldıktan sonra oluşan tepki çabası sınırlı kaldı. 105 seviyesini yakın direnç noktası olarak takip ediyoruz. Tepkide zayıflık aşağı yönü öne çıkarabilir. 105 seviyesini yakın direnç bölgesi olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 1,27 seviyesinde bulunan paritede 1,266 ve 1,262 seviyeleri gün içi destek; 1,273 ve 1,279 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Altın:
Geçen hafta 2.400 Usd direncine yaklaşan altın yeni haftaya 2.440 Usd civarında başlıyor. İran Cumhurbaşkanını taşıyan helikopterin düşmesi haberi bu yükselişe katkı sundu diye düşünüyoruz. Düşmenin nedeni sabotaj-suikast vb olmaz ise fiyat düşüşü mümkün olabilir. Aksi olasılıkta ise güvenli liman talebi artabilir.
Haftaya jeopolitik endişeler ile başlıyoruz. Makro veri tarafında ajanda yoğun değil. Helikopterin düşmesi bir kaza ise altın bu hafta 2.400 Usd civarında kalabilir. ABD tahvil faizlerinde gerilemenin devam etmesi halinde yukarı isteğin korunabileceğini düşünüyoruz. Gümüş 30 dolar direnci üzerinde gücünü koruyor.
Altında 2.400 Usd üzeri kapanışlar yukarı hareketin kaldığı yerden devam etmesini sağlayabilir. Altında teknik olarak 2.290-2.400 Usd bant aralığının devam edeceğini düşünüyoruz
Bu sabah 2.437 Usd seviyesindeki ons altında 2.425 ve 2.400 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.450 ve 2.480 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi kritik% 4,40 seviyesinde haftaya başlıyor. Bu hafta majör bir veri bulunmuyor. Mevcut seviyeler korunabilir. Tahvil faizlerinde aşağı hareketin devamı global risk iştahı için olumlu. 4,20% civarı ile destek bölgesi olabilir. Piyasa fiyatlaması makro verilere bağlı olarak ilerlemeye devam ediyor.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS 268 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 10-11 cent; orta vadelilerde 22-25 cent; uzunlarda 29-36 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,75%, 7,26% ve 8,00% oldu.
 

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.