Türkiye’de Haziran ayında cari işlemler dengesi, 2,9 milyar USD açık verdi. Aylık bazda açıklanan cari açık rakamı piyasa beklentisine paralel gerçekleşmiş görünmektedir. Yıllıklandırılmış bazda cari denge tarafında ise 11,09 milyar USD ile cari açık pozisyonunu büyütmüş bulunuyoruz.
Cari açık her ne kadar beklentilere paralel gerçekleşse de, pandemi ile bizim açımızdan negatife dönen bir eğilimi içermektedir. Sermaye giriş çıkışı açısından volatil bir dönem olmakla beraber, ilk yarıda gösterilmiş olan 20 milyar USD’ye yakın cari açık performansı, işler ilk 3 ayda iyi gitmiş olmasına rağmen bozulma etkisini ortaya koyuyor. Mevcut koşullar, 3Ç20 itibariyle yaz aylarında normalde resmi düzeltmesi gereken turizm gelirlerinden katkı alınamadığı için negatif olmaya devam ediyor. İthalat maliyetleri de kurlardaki yükseliş ile beraber artış göstermektedir. Temmuz ayının sonuna kadar olan dönem, düşük faizli kredi dönemi olması ile beraber hızlı talebe işaret ettiği için ödemeler dengesi kompozisyonu açısından destekleyici değildir.
Finansman tarafında doğrudan yatırım kaynaklı net girişler Haziran ayında 3 milyon USD olarak gerçekleşirken, portföy tarafında 1,5 milyar USD net çıkış olduğu görülmektedir. Hisse senetlerinde net satış 31 milyon USD olurken, borçlanma araçlarında ise 427 milyon USD’lik net satış yapılmıştır. Resmi rezervler 7,1 milyar USD azalmıştır. Finansman ihtiyacının büyük bir kısmının rezervlerden karşılandığını görüyoruz. Ocak - Haziran 2020 dönemi cari işlemler dengesi 19,8 milyar USD açık verirken, NHN 1,92 milyar USD net çıkışa işaret ettiği gözlenmektedir.
Kaynak: TCMB, Bloomberg
Cari dengenin yılın geri kalanında nasıl oluşacağını öngörmek hala oldukça zor. İhracat gelirlerinde ve turizm kaynaklı döviz gelirlerinde azalma yaşıyoruz. Yaz aylarının bitmekte olması itibariyle son çeyrekte turizm gelirlerinin mevsimsel etkisi de olmayacak. İhracat tarafında ise pandemi koşulları ve özellikle Avrupa’daki ekonomik toparlanmanın sürdürülebilirliği konusu bizim için önemli olacak. Para politikasının daraltılması ile beraber, kredi talebi yavaşlayacaktır. Bu da ekonomideki talep seviyesi ve ithalat eğilimleri açısından zayıflatıcı bir etkiye neden olabilir.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.