Sanayi üretiminde toparlanmanın sonraki aylarda sürdürülebilirliği önemli…
Türkiye’de Haziran ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %0,1 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %17,6 oranında artış göstermiştir. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %17,3 oranında artış gerçekleşmiştir.
Normalde de aslında oldukça volatil bir veri olan sanayi üretiminde, pandeminin de getirdiği özel koşullar nedeniyle tahmin aralıkları açılmış durumda ve sapmalar da çok keskin bir şekilde gerçekleşiyor. Haziran dönemi, elbette daralmanın atlatılması anlamında olumlu verilere işaret ediyor. Ekonomik normalleşme ile beraber işe geri dönüş ve faaliyetin yeniden artması ile beraber üretimin ivmelenmesinin yansımaları görülmektedir. Tabii Haziran işe dönüşün en minimal şekilde, başlangıç seviyesinde görüldüğü ve hala önemli miktarda uzaktan çalışmanın olduğu bir dönem olduğu için Temmuz ve Ağustos dönemindeki ivmelenme de önemli olacaktır. Bu noktada toparlanmanın sürdürülebilirliği konusu, hala pandemi tehdidi devam ederken asıl ilgileneceğimiz konu olacaktır.
Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %7,8 artarken, yıllık bazda %8 daralma göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %19 artış görülürken, yıllık bazda ise %1’lik büyüme gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %6,7 artış görülmüş, yıllık bazda ise daralma %6,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aylık bazda dayanıklı tüketim malı %33,2, sermaye malı %20,8, dayanıksız tüketim malı %18,4, ara malı %17 ve enerji %5,5 oranında artmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; dayanıksız tüketim malı %2,2, ara malı %2 ve sermaye malı %0,4 artarken, dayanıklı tüketim malı %33,4, sermaye malı %24,2, dayanıksız tüketim malı %13,4 ve enerji %8,2 daralmıştır.
Kaynak: TÜİK, Bloomberg
Nisan, Mayıs ve Haziran ayı sanayi üretimi gerçekleşmesiyle beraber 2Ç20 GSYH büyümesinin de resmi çekilmiş oldu. Sanayi üretiminin 2Ç20 döneminde, geçen yıla göre %16,9 daralma gösterdiği görülmektedir. Bu nedenle, görece pozitif gerçekleşen Haziran verisine rağmen 2Ç20 döneminde aynı küresel ekonomilerde olduğu gibi çift haneli bir daralma göreceğiz. Haziran’da başlayan normalleşmenin devam edebilmesi ve üretimde mevcut seviyelerin korunabiliyor olması önemli olacak. Bu nedenle Temmuz ve Ağustos dönemi gerçekleşmelerine dikkat edeceğiz, artarak devam eden ekonomik faaliyet 3Ç20 büyümesinin daha pozitif olacağını göstermektedir. Pandemi ile değişim gösteren iç ve dış talep koşulları ve sonbahar aylarında salgının ekonomik faaliyet üzerindeki etkisi belirleyici değişkenler olacaktır.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.