Cari açıkta dış ticaret etkisi (KapitalFX)

Cari açıkta dış ticaret etkisi...

Türkiye’de Temmuz ayında cari açık 5,45 milyar USD olan piyasa beklentisinin altında 5,12 milyar USD olarak açıklandı. Cari açık aylık bazda geçen yılın aynı dönemine göre 2,69 milyar USD artarken, yıllıklandırılmış bazda cari açık da böylece 37,11 milyar USD olarak gerçekleşti. Ocak - Temmuz 2017 dönemi cari açığı ise 25,96 milyar USD oldu.

Cari işlemler açığında, geçen yılın aynı dönemine göre olan artışta dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 3,49 milyar USD artarak 7,27 milyar USD seviyesine yükselmesinin etkili olduğunu görüyoruz. İlgili dönemde toplam mal ihracatı yıllık bazda %29 artışla 13,40 milyar USD’ye gelirken, ithalatın 20,67 milyar USD’ye gelerek %45’lik çok daha yüksek bir artış oranı yakaladığını gözlemlemekteyiz. Söz konusu ithalat artışında 2,71 milyar USD olarak gerçekleşen parasal olmayan altın ithalatı etkili olmuştur. Bu kapsamda yıllıklandırılmış verilerde de yükseliş olduğu görülmektedir.

 

Sermaye girişlerinde son yıllarda GSYH’ye oranlandığında bir düşüş görülmektedir. Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişlerin 1,06 milyar USD seviyesinde olduğu görülmektedir. Portföy yatırımları tarafında ise hisse senetlerine 488 milyon USD, tahvil ve bonoya 1,80 milyar USD net alım gelmiştir. Yurtdışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak Genel Hükümet ve bankalar, sırasıyla 2.250 milyon ABD doları ve 549 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleştirmiştir. FDI tarafında pozitif bir görünüm gözlemliyoruz. Ancak genel olarak bakıldığında; portföy yatırımlarında yüksek montanlı giriş olmaması; cari açığın finansmanında finans hesabının yetersiz kalmasına ve rezerv kullanımı gereksinimine neden olmaktadır. Bu kapsamda rezerv varlıklarda da Temmuz ayında 2,40 milyar USD’lik azalma meydana gelmiştir.


2017 yılında, özellikle ithalat artışının dış ticaret dengesine yapmış olduğu olumsuz etki ile beraber cari açıkta artış eğilimi biraz daha artmıştır. İyi giden turizm gelirleri kapsamınnda hizmetler dengesindeki iyileşme sürse de, dış ticaret açığındaki artış cari açığı olumsuz etkilemektedir. Öte yandan; finansman kalemindeki yetersizlik nedeniyle cari açık finansmanında ya rezerv kullanımıni ya da net hata noksanın öne çıktığını gözlemliyoruz. Ağustos ayında resmi rezervlerin arttığını bildiğimize göre, finansman kalemlerinin eğilimi ve net hata ve noksan önümüzdeki aylarda önemli olacaktır.


KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler maali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BOE/VLIEGHE: HERHANGİ BİR PPK ÜYESİNİN FAİZ ORANLARININ KRİZ ÖNCESİ SEVİYEYE DÖNECEĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜ SANMIYORUM
KILIÇDAROĞLU: (AVUKATININ GÖZALITNA ALINMASI) DEMOKRASİ ADINA YÜZ KARASI, AKIL TUTULMASI - HABERTÜRK
GEDİKLİ: FITCH BÜYÜME DEĞERLENDİRMESİNDEN SONRA NOTU ARTIRMALI- BLOOMBERG HT
ÇİN'DE TÜCARET BANKALKARININ PERFORMANS DIŞI KREDİ ORANI AGUSTOS SONUNDA %1.86
BOE/VLİEGHE: ZAYIFLIKTAKİ DEVAM EDEN GERİLEME VE ARTAN ÜCRET BASKISI İLE HANEHALKI HARCAMALARI, FAİZ ARTTIRIMI İÇİN GEREKEN GLOBAL BÜYÜMEYİ, SAĞLAMLASTIRIYOR
ÇİN MERKEZ BANKASI ANKETİ :BANKACILARIN %75'İ ÇİN'İN PARA POLİTİKASININ 3. ÇEYREKTE UYGUN OLDUĞUNA İNANIYOR
TİCARİ ARAÇ GRUBUNDA, OCAK-AĞUSTOS DÖNEMİNDE ÜRETİM %4 VE HAFİF TİCARİ ARAÇ GRUBUNDA %4 ORANINDA AZALIRKEN, AĞIR TİCARİ ARAÇ GRUBUNDA %6 SEVİYESİNDE ARTTI-OSD
ÇİN'DE YENİ YUAN KREDİLERİ 1.09 TRLYN YUAN
AĞUSTOS AYINDA 4,6 MİLYAR TL FAİZ DIŞI FAZLA VERİLMİŞTİR- MALİYE BAKANLIĞI
Facebookta Paylaş