Büyümede Yeni Bir Trend Başlıyor mu (AlnusYatırım)

TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Türkiye ekonomisi ilk tahminlere göre 2017 yılı ikinci çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 5,1 büyüdü. 2009 fiyatlarıyla açıklanan büyüme rakamını cari fiyatlarla hesapladığımızda büyüme %16,3 düzeyinde gerçekleşiyor fakat bunun reel bir büyüme olmadığının altını çizmek gerekiyor. İçeriğe geçmeden önce takvim etkisinden arındırılmış seri olarak izlediğimiz endeksteki büyüme ise %6,5 düzeyinde ki bu rakamı daha önemli görmekteyiz. Çeyreklik büyüme ise yine mevsim ve takvim etkisinden arındırıldığında %2,1 düzeyinde ve beklentilerimizin üzerinde.
 

İktisadi faaliyet kollarına göre değerlendirdiğimizde sanayideki %9,8'lik büyümenin ve hizmetler sektöründeki %7,5'luk büyümenin, pozitif katkısını görüyoruz. Yüzde olarak baktığımızda kamunun sağlık ve eğitim hizmetleri de dahil olmak üzere hizmetler sektörünün ekonomideki ağırlığı %50,2 düzeyinde. %21'lik oranda ise sanayi sektörü var ve sanayi sektörü içerisinde de en büyük pay imalat sektöründe ait. Bu nedenle hem imalat hem de hizmetler sektörünün ağırlığı ekonomide hala yüksek düzeyde.

Gelelim harcama tarafına; yine cari fiyatlarla baktığımızda bir önceki çeyreğe göre %12,2'lik bir büyüme var. Kamu harcamalarında geçen yılın son çeyreğindeki sıçramanın 2017 yılının ilk ve ikinci çeyreğinde büyümesini yavaşlattığını görüyoruz. Büyüme açısından bu görüntü zayıf algılansa da bu düşüşü bütçe açısından olumlu görmekteyiz. Son olarak daha çok dış ülkelerin geliriyle ilişkilendirdiğimiz kalem olan ihracat kanadında ise yılın ilk iki çeyreğinde pozitif bir görüntü var.

Sonuç: Hala Alacak Yolumuz Var
Muhtemelen yeniden yukarı revize göreceğiz fakat 2014 ve 2015 yıllarında gelişmekte olan ülkeler ve BRICS ülkeleri üzerindeki büyüme performansımız 2016'ta altına düştü. Bu düşüş sonrası hem IMF'den hem de Dünya Bankası'ndan yeni büyüme tahminleri gelirken, öncelikle bunları aşağı yönlü izledik. Şu an Dünya Bankası beklentileri Türkiye'nin 2017 yılında %3,5 2018 ve 2019 yıllarındda ise %3,9 ve %4,1 büyümesini bekliyor. Dünya Bankası beklentilerinde de yılın sonlarına doğru yeniden yukarı revizeler olabilir. İlk iki çeyrek Türkiye ekonomisi için pozitif geçti. Üçüncü çeyrekte de önemli bir baz etkisi ile büyümenin hızlanacağı görüşündeyiz. Son çeyrekte ise nispi bir kırılganlık olsa da %4'lere yakın bir büyüme kaydedeceğimizi öngörüyoruz. Büyümede yeni ve güçlü bir trendin başladığını belirtmek için erken fakat Türkiye ekonomisinin 2017 yılı itibariyle büyüme çevrimine gireceği görüşündeyiz. 2018 ve 2019 yılı ise 2017 kadar güçlü kalmayabilir.
 



Vahap Taştan
Araştırma Uzmanı


Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım daanışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş