Büyümede 2Q17’de ihracat ve sabit yatırımların katkısı (KapitalFX)

Büyümede 2Q17'de ihracat ve sabit yatırımların katkısı...

Türkiye ekonomisi 2Q17'de, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %5,3 olan piyasa beklentisinin bir miktar altında %5,1 büyüme performansı göstermiştir. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH endeksi, önceki yılın aynı çeyreğine göre %5,2 beklentinin üzerinde %6,5 büyüme gösterirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH endeksi ise çeyrekten çeyreğe %1,8 olan beklentinin üzerinde %2,1 büyümüştür. 1Q17'de %5 olarak açıklanan büyüme de %5,2'ye yukarı yönlü revize edildi.

Sektörel bazda büyüme oranlarına bakıldığında; 2Q17'de, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre tarım sektörü %4,7, sanayi sektörü %6,3, inşaat sektörü %6,8 oranında büyüme kaydetmiş görünmektedir. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmet sektöründe ise %5,7'lik büyüme kaydedilmiştir. Büyümenin alt katmanlarına bakıldığında; hanehalklarının toplam nihai tüketim harcamalarında artış oranı %3,2 olarak gerçekleşirken devletin nihai tüketim harcamaları (hükümet harcamaları) %4,3 daralmış, yatırımları ifade eden gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %9,5 artmıştır. Mal ve hizmet ihracatı %10,5, ithalat ise %2,3 arttı.

Büyümenin alt kırılımları itibariyle, en önemli katkının ihracat büyümesinden ve yatırımlardan geldiğini görüyoruz, ki %5'lik 1Q17 büyümesinde zayıf gördüğümüz fasıl yatırımlardaki büyümenin görece zayıf kalmış olması idi. İhracatlar senelik bazda %10,5 artarken, turizm sektöründeki toparlanmanın hizmet ihracatına yaptığı katkının olumlu etkilerini gördük. Sabit yatırımlardaki artış, 1Q17'deki %3'e karşılık 2Q17'de %9,5'luk katkı verdi. Hanehalkı harcamalarındaki büyüme, 1Q17'ye göre zayıflamış görünse de yine de %3,2 oranında artış gösterirken, 4Q16 ve 1Q17'de sırasıyla %6,1 ve %9,7 büyüyen kamu harcamaları bu çeyrekte %4,3 daralmıştır.

Maliye politikalarının genişleyici olması, KGF'nin yatırımlara ve sektörlere pozitif etkisinin görülmesi, sektörel teşvik ve vergi indirimlerii kapsamında artan canlılık ile iç talebin pozitif etkilenmesi; bunun yanında Avrupa gibi önemli ihracat pazarlarımızdaki toparlanmanın dış talebi pozitif etkilemesi ile üretim ve ihracatta görülen artışların büyüme momentumu üzerindeki pozitif etkilerini 2Q17'de gördük. Öncü göstergelerden de hemen hemen tahmin edilebilir bir büyüme olduğunun altını çizmek gerekir. 2Q17 verisi de bazı yabancı yatırım kuruluşlarının Türkiye GSYH tahminlerinde yukarı yönlü revizyon yapmalarını sağlayabilir.

 

Büyüme açısından pozitiflik 3Q17'de de devam edecek gibi görünüyor. Bunun en önemli nedeni 3Q16'dan gelen baz etkisi olacaktır. Ekonomik aktiviteye dair öncü göstegelerdeki oransal değişimlerin, başta sanayi üretimi olmak üzere, geçen yılın Temmuz ayındaki darbe girişimi nedeniyle çalışan baz etkisinden bu yılın Temmuz ayında oldukça yüksek olduğu görülmektedir. Revize edilen verilerle 3Q16'da %0,8 daralan Türkiye ekonomisi de bu nedenle baz etkisinden 3Q17'de de güçlü bir büyüme kaydedecektir. 44Q17'de ise KGF ve sektörel teşviklerin etkisinin azalması ile beraber momentumun biraz yavaşlamasını beklemekle beraber, yıl sonu büyümesinin ise yukarı yönlü sapma olasılığı yüksek olmak üzere %5 civarlarında gelebileceğini düşünüyoruz

 


Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı





KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ZEYBEKCİ: KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARININ DA ÜLKEMİZ İLE İLGİLİ BEKLENTİLERİNİ BİR KEZ DAHA YUKARI YÖNLÜ REVİZE EDECEKLERİNİ BEKLİYORUZ
CEMİL ERTEM: İŞGÜCÜ ÖDEMELERİ, %10,8,NET İŞLETME ARTIĞI/KARMA GELİR %22,5 ARTTI. İÇ TALEBİN GÜÇLÜ OLUĞUNU GÖRÜYORUZ
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 30002,1 milyon TL
TCMB'nin USD cinsi zorunlu karşılıklara uygulayacağı gecelik faiz oranı bugün için % 1,250 olarak açıklandı
Facebookta Paylaş