Bütçe, vergi gelirlerindeki artışla Şubat ayında fazla verdi…
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı Şubat ayı bütçe verilerine göre; Ocak 2021’de 24,2 milyar TRY açık vermiş olan bütçe dengesi Şubat 2021’de 23,2 milyar TRY fazla vermiştir. Bütçe geçtiğimiz senenin aynı döneminde ise 7,4 milyar TRY açık vermişti. Aylık Bütçe Gerçekleşmeleri Raporu’nda belirtildiği üzere, Şubat 2020’de 6,8 milyar TRY olan faiz dışı fazla, Şubat 2021’de 35,2 milyar TRY faiz dışı fazla olmuştur. Bütçe gelirleri Şubat 2020 - Şubat 2021 arasında %38,8 oranında artarak 119,6 milyar TRY olurken, bütçe giderleri ise aynı dönemde %3,1 artarak 96,4 milyar TRY olmuştur. Benzer dönemde vergi gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre 25,6 milyar TRY’den 37 milyar TRY’ye yükselen kurumlar vergisi gelirlerinde %44,5 artış etkisiyle %37,2 artmış ve 98,4 milyar TRY olmuştur. Doğrudan alınan vergilerde ve dolaylı tüketim vergilerinde (KDV, ÖTV) artış etkisiyle vergi gelirleri Şubat döneminde güçlü artmıştır. Faiz hariç bütçe giderleri ise %5,4 oranında artarak 83,7 milyar TRY olarak gerçekleşmiştir.
Şubat 2020-21 dönemleri karşılaştırmalı bütçe giderleri ve vergi gelirleri… Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bloomberg
2021 kümülatif verilerine baktığımızda ise; Ocak - Şubat döneminde bütçenin 984 milyon TRY açık verdiği görülmüştür. Geçen yılın 2 aylık döneminde 14,1 milyar TRY fazla vermiş olan bütçenin geçen yıla göre daha olumsuz bir görüntü sergilediği görülmektedir. Ocak - Şubat 2020’de 41 milyar TRY faiz dışı fazla verilmişken, bu yıl 33,7 milyar TRY faiz dışı fazla gerçekleşmiştir. Bütçe gelirleri Ocak - Şubat 2020 ile Ocak - Şubat 2021 arasında %0,4 artarak 209,2 milyar TRY olurken, bütçe giderleri ise aynı dönemde %8,2 artarak 210,2 milyar TRY olmuştur. Benzer dönemde vergi gelirlerindeki artış %27,7 olarak gerçekleşerek 177,7 milyar TRY olmuştur. Faiz hariç bütçe giderleri ise %4,9 oranında artışla 175,5 milyar TRY olarak gerçekleşmiştir.
Bütçe giderleri her ne kadar pandemi nedeniyle artma eğilimini sürdürse de, yaza doğru teşviklerin kısılmasıyla beraber buradaki harcama etkisinin azalmasını bekleyebiliriz. Öte yandan, ekonomik reform paket çerçevesinde de kamu maliyesinde sıkılaştırıcı tedbirler, daha normal dönemler için bütçe harcamalarının kontrol altına alınması anlamından önemli bir yer tutacaktır. Mali disiplin için, para politikalarına benzer bir sıkılaştırma etkisi bütçe hedeflerinin sağlanması konusunda etkili olabilir. Öte yandan, gerek borç yapılandırmalarının tahsilat oranının yüksek olması, gerekse de tüketimin artması ile beraber hem dolaysız vergilerde, hem de dolaylı vergilerde tahsilat artışı görüyoruz. Kurumlar vergisindeki güçlü artış oranı da şirketlerin gelirlerindeki artış etkisi anlamında olumlu bir gelişmedir. Vergi gelirlerindeki güçlü artış etkisi, bütçenin Şubat ayında fazla vermesinde etkili olmuştur.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.