Bütçe iki ay açık verdikten sonra Kasım’da fazlaya geçti(Tera Yatırım )

Bütçe iki ay açık verdikten sonra Kasım’da fazlaya geçti…

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı Kasım ayı bütçe verilerine göre; Ekim 2020’de 4,9 milyar TRY açık vermiş olan bütçe dengesi Kasım 2020’de 13,4 milyar TRY fazla vermiştir. Bütçe geçtiğimiz senenin aynı döneminde ise 7,8 milyar TRY fazla vermişti. Aylık Bütçe Gerçekleşmeleri Raporu’nda belirtildiği üzere, Kasım 2019’da 15,2 milyar TRY olan faiz dışı fazla, Kasım 2020’de 22,9 milyar TRY faiz dışı fazla olmuştur. Bütçe gelirleri Kasım 2019 - Kasım 2020 arasında %31,8 oranında artarak 109,7 milyar TRY olurken, bütçe giderleri ise aynı dönemde %27,5 artarak 96,3 milyar TRY olmuştur. Benzer dönemde vergi gelirleri, dönemsel olarak güçlü bir artış etkisiyle (Mart ayında ertelenen vergi etkisi) %35,3 artmış ve 99,2 milyar TRY olmuştur. Faiz hariç bütçe giderleri ise cari transferlerdeki %33’lük artışla %27,6 oranında artarak 86,8 milyar TRY olarak gerçekleşmiştir.

 
 
Kasım 2019-20 dönemleri karşılaştırmalı bütçe giderleri ve vergi gelirleri… Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bloomberg

2020 kümülatif verilerine baktığımızda ise; Ocak - Kasım döneminde bütçenin 132,1 milyar TRY açık verdiği görülmüştür. Geçen yılın 11 aylık döneminde 92,9 milyar TRY açık vermiş olan bütçenin geçen yıla göre daha olumsuz bir görüntü sergilediği görülmektedir. Ocak - Kasım 2019’da 2,8 milyar TRY faiz dışı fazla verilmişken, bu yıl 3 milyar TRY faiz dışı açık gerçekleşmiştir. Bütçe gelirleri Ocak - Kasım 2019 ile Ocak - Kasım 2020 arasında %16,1 artarak 931,9 milyar TRY olurken, bütçe giderleri ise aynı dönemde %18,8 artarak 1 trilyon 64 milyar TRY olmuştur. Benzer dönemde vergi gelirlerindeki artış %23 olarak gerçekleşerek 754,6 milyar TRY olmuştur. Faiz hariç bütçe giderleri ise %16,9 oranında artışla 934,9 milyar TRY olarak gerçekleşmiştir.

Kasım ayında, tüketimin artması ile beraber artan ÖTV gelirleri ile Mart döneminde ertelenen vergilerin ödemesi ile beraber vergi gelirlerindeki artış desteklenmiştir. Aynı zamanda ithalden alınan KDV’de de dönemsel olarak önemli bir artış olduğunu görüyoruz. Vergi gelirlerindeki bu artış etkisi, Kasım ayında bütçenin fazla vermesinde etkili olmuştur. Buna karşın, Covid-19 salgınının ekonomik etkilerini hafifletmek amaçlı olarak ekonomiye verilen destekler, bütçe harcamalarının artış eğiliminde olmaya devam etmesine neden olmaktadır. Ayrıca, kapanma önlemleri ve sıkılaşan politikalar çerçevesinde sınırlanacak olan iç talep, ÖTV ve KDV gelirlerinde yavaşlamaya neden olabilir. Hükümetin, salgın önlemleri çerçevesinde gelir desteği, kira desteği veya sorun yaşayan sektör ve firmalara yardımları çerçevesinde ekonomik önlemlerin devam edeceğini görüyoruz. Eylül ayı sonunda açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nda bütçe açığı/GSYH oranı 2020'de %4,9 ve 2021'de %4,3 olarak öngörülmüştü.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMANYA SAĞLIK BAKANI : MODERNA DA OLMAK ÜZERE EK COVİD-19 AŞI KONTRATLARI İMZALAYACAĞIMIZ OLASI
ALMANYA SAĞLIK BAKANI: COVİD-19 AŞILAMASININ BU YILIN SONUNDAN ÖNCE BAŞLAMASANI UMUYORUM
ALMANYA SAĞLIK BAKANI: COVİD-19 AŞISI İÇİN AB ORTAK ONAY HEDEFLİYOR
İTALYA'DA AB DIŞ TİCARET DENGESİ EKİM'DE :+0.4 MYR DOLAR -İSTAT
Facebookta Paylaş